Za poslední roky jsem naštěpoval cca desítky třešní a višní. Z Vašeho dotazu mám pocit, že o štěpování třešní zatím uvažujete pouze teoreticky. Tedy, že předpokládáte ideální podnože a k nim ideální rouby. Ale to se příležitostnému štěpaři, zahrádkáři, málokdy stane. Takže pak to s výškou naštěpování vychází spíš podle momentální situace.
Pokusím se proto přiblížit některé moje pohledy:
Rouby narašují, k roubování za kůru nepočkají, pak tedy roubuji hned, družením, tam kde je stejná síla podnože i roubu. A někdy mám roub tlustý a někdy tenký.
Podnož není v žádané výšce ideálně rostlá, oblouček, součky, jizvy a podobně. Pak prostě štěpuji výš nebo níž.
Trošku jednodušší se mi výběr místa zdá při očkování, ale nejlépe se mi očkuje na silnější jednoletý (v létě tohoroční) výhon.
Když naštěpuji nízko, musím vypěstovat kmínek ze špičáku. To obyčejně trvá rok. Když naroubuji ve výšce korunky, můžu použít výhony roubu pro korunku.
Takže, pokud si dobře nepřipravíte podnože i rouby k roubování v požadované výšce, musíte pak s výškou štepování i trochu improvizovat. A nebo nemusíte, ale půjde to hůř. JG