Roubování třešně
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 236.83 (?) 5.2.2012 15:01
Přidám ještě doporučení, když s roubováním nemáte ještě žádné zkušenosti: nejprve si dobře nacvičte způsob řezání:
-
Nastříhejte si svazek vrbových prutů (měkké, rovné dřevo) příslušné tloušťky (jako budou Vaše rouby) a řežte z těch prutů jednotlivé plátky zhruba o tloušťce 1 (-2) mm a zhruba 3-4* delší, než je tloušťka prutu. Stovky a tisíce plátků... Pokud budete mít tyto plátky jeden jako druhý, s rovnými řeznými plochami (nikoli "do vrtule"), pak máte za sebou první krok k roubovací dovednosti.
-
Druhým krokem může být řezání prutů tak, aby pupen ležel přibližně ve středu naproti řezné ploše.
-
Třetím krokem bude dovednost nařezat stejné řezy na roubu a na podnoži. U podnože je to o to složitější, že si ji nemůžete v ruce natočit podle potřeby. (Natožpak, když je někdy potřeba stát u toho na štaflích či na žebříku).
-
A pak už je to úplně jednoduché: roub a podnož správně přiložit k sobě a hermeticky k sobě stáhnout roubovací páskou.
Ale nebojte, všechno to zvládnete.
Základem je chuť do díla.
Důležitý je dobrý a dokonale ostrý nůž. Nejlépe speciální roubovací nůž (jednostranně broušený). Slyšel jsem o tom, že někdo používá i vysunovací odlamovací nože (řezáky) anebo kuchyňské nože...
Jistě najdete k roubování buď knihy či články v časopisech, příslušné webové stránky, třeba i videa.
Josef.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 215.203 (?), 5.2.2012 12:13
Děkuji.Takže raději mám naroubovat všechny tři (čtyři) naráz? Nemáte nějaký dobrý odkaz na stránky o roubování. Co jsem tak zběžně vyčetl o roubování ze stromu na strom, v předjaří vzít rouby z loňských přírůstků na jižní straně, šikmo seříznout, to stejné udělat na Burlatu (roub nesmí být silnější než větvička na kterou roubuji),přiložím k sobě a omotám pvc páskou.No snad to zvládnu :o( Zdenek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 215.203 (?), 5.2.2012 13:23
Děkuji Vám Paľo, bohužel jsem si záporné diskuse o Burlatu četl až tenhle týden, takže rouby bohužel nemám.Myslel jsem si že bych z jara mohl rouby seříznout a hned naroubovat? Zdenek
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.126 (?), 5.2.2012 14:04
Pokud budete roubovat ze stromu na strom, tak pouze kopulací a to hodně brzo úspěšnost je vysoká.
|
|
|
|
|
|
|
host - 215.203 (?), 5.2.2012 14:39
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 236.83 (?), 5.2.2012 15:01
Přidám ještě doporučení, když s roubováním nemáte ještě žádné zkušenosti: nejprve si dobře nacvičte způsob řezání:
-
Nastříhejte si svazek vrbových prutů (měkké, rovné dřevo) příslušné tloušťky (jako budou Vaše rouby) a řežte z těch prutů jednotlivé plátky zhruba o tloušťce 1 (-2) mm a zhruba 3-4* delší, než je tloušťka prutu. Stovky a tisíce plátků... Pokud budete mít tyto plátky jeden jako druhý, s rovnými řeznými plochami (nikoli "do vrtule"), pak máte za sebou první krok k roubovací dovednosti.
-
Druhým krokem může být řezání prutů tak, aby pupen ležel přibližně ve středu naproti řezné ploše.
-
Třetím krokem bude dovednost nařezat stejné řezy na roubu a na podnoži. U podnože je to o to složitější, že si ji nemůžete v ruce natočit podle potřeby. (Natožpak, když je někdy potřeba stát u toho na štaflích či na žebříku).
-
A pak už je to úplně jednoduché: roub a podnož správně přiložit k sobě a hermeticky k sobě stáhnout roubovací páskou.
Ale nebojte, všechno to zvládnete.
Základem je chuť do díla.
Důležitý je dobrý a dokonale ostrý nůž. Nejlépe speciální roubovací nůž (jednostranně broušený). Slyšel jsem o tom, že někdo používá i vysunovací odlamovací nože (řezáky) anebo kuchyňské nože...
Jistě najdete k roubování buď knihy či články v časopisech, příslušné webové stránky, třeba i videa.
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 215.203 (?), 5.2.2012 16:21
Děkuji pane Josefe, budu tedy trénovat.A samotné roubování třešní mohu provést začátkem března? Zdenek
|
|
|
|
|
|
|
host - 16.250 (?), 5.2.2012 19:56
Pokud by jste rouboval kopulací (či anglickou kopulací, která mě vyhovuje víc) můžete roubovat v únoru, pokud to tedy počasí dovolí (což se zatím asi nestane). Čím později se peckoviny roubují ( a to platí hlavně u roubování ze stromu na strom, tím je úspěšnost horší. Jestli máte rouby již nastříhané a dobře uložené jde to i koncem dubna.
|
|
|
|
|
|
|
host - 215.203 (?), 6.2.2012 7:49
Děkuji, rouby nachystané bohužel nemám.Takže budu roubovat asi počátkem března.Musím to ještě nastudovat :o) Zdenek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|