Roubování třešně



Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 175.52 (?)
5.2.2012 13:03

Dobrý deň Zdenku! Pán Josef Vám radí správne. Ja som privrúbľovaním opeľovača- Hedelfingenskej do veľkej koruny "prebudil" Kordiu k úrodnosti. Zimné vrúble by nemali byť hrubšie ako miesto štepenia na Burlatu. Používam jednoduchú kopuláciu (na spojku). Dôležitá je dokonale rovná, čistá a čo najdlhšia rezná plocha dobre nabrúseným nožíkom či skalpelom, čo najskôr plochy priložiť a tesne obviazať PVC-páskou. Na vrúbli nechávam max.2 očká. Zimné vrúble štepím zásadne až na začiatku prúdenia miazgy- tesne pred kvetom. Ujateľnosť mám cca 60%. Vrúble už ale o tomto čase mali byť v chladničke vo vlhkom mikroténovom sáčku. Teplota uskladnenia sa mi osvedčila v rozmedzí 0 až +2 st.Celzia.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 236.83 (?), 5.2.2012 11:35

Raději bych narouboval už letos několik větví (třeba i všechny, ne jen jednu). Budete mít tak daleko větší pravděpodobnost, že se alespoň něco ujme. U větviček, kde se rouby neujmou, jistě pod místem roubování vyrostou nové výhony původní třešně Burlat. Josef.

                     
host - 215.203 (?), 5.2.2012 12:13

Děkuji.Takže raději mám naroubovat všechny tři (čtyři) naráz? Nemáte nějaký dobrý odkaz na stránky o roubování. Co jsem tak zběžně vyčetl o roubování ze stromu na strom, v předjaří vzít rouby z loňských přírůstků na jižní straně, šikmo seříznout, to stejné udělat na Burlatu (roub nesmí být silnější než větvička na kterou roubuji),přiložím k sobě a omotám pvc páskou.No snad to zvládnu :o(    Zdenek

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 175.52 (?), 5.2.2012 13:03

Dobrý deň Zdenku! Pán Josef Vám radí správne. Ja som privrúbľovaním opeľovača- Hedelfingenskej do veľkej koruny "prebudil" Kordiu k úrodnosti. Zimné vrúble by nemali byť hrubšie ako miesto štepenia na Burlatu. Používam jednoduchú kopuláciu (na spojku). Dôležitá je dokonale rovná, čistá a čo najdlhšia rezná plocha dobre nabrúseným nožíkom či skalpelom, čo najskôr plochy priložiť a tesne obviazať PVC-páskou. Na vrúbli nechávam max.2 očká. Zimné vrúble štepím zásadne až na začiatku prúdenia miazgy- tesne pred kvetom. Ujateľnosť mám cca 60%. Vrúble už ale o tomto čase mali byť v chladničke vo vlhkom mikroténovom sáčku. Teplota uskladnenia sa mi osvedčila v rozmedzí 0 až +2 st.Celzia.

                     
host - 215.203 (?), 5.2.2012 13:23

Děkuji Vám Paľo, bohužel jsem si záporné diskuse o Burlatu četl až tenhle týden, takže rouby bohužel nemám.Myslel jsem si že bych z jara mohl rouby seříznout a hned naroubovat?  Zdenek

                     
host - 213.126 (?), 5.2.2012 14:04

Pokud budete roubovat ze stromu na strom, tak pouze kopulací a to hodně brzo úspěšnost je vysoká.

                     
host - 215.203 (?), 5.2.2012 14:39

Díky, už to studuji :o)


                     
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 236.83 (?), 5.2.2012 15:01

Přidám ještě doporučení, když s roubováním nemáte ještě žádné zkušenosti: nejprve si dobře nacvičte způsob řezání:

  1. Nastříhejte si svazek vrbových prutů (měkké, rovné dřevo) příslušné tloušťky (jako budou Vaše rouby) a řežte z těch prutů jednotlivé plátky zhruba o tloušťce 1 (-2) mm a zhruba 3-4* delší, než je tloušťka prutu. Stovky a tisíce plátků... Pokud budete mít tyto plátky jeden jako druhý, s rovnými řeznými plochami (nikoli "do vrtule"), pak máte za sebou první krok k roubovací dovednosti.
  2. Druhým krokem může být řezání prutů tak, aby pupen ležel přibližně ve středu naproti řezné ploše.
  3. Třetím krokem bude dovednost nařezat stejné řezy na roubu a na podnoži. U podnože je to o to složitější, že si ji nemůžete v ruce natočit podle potřeby. (Natožpak, když je někdy potřeba stát u toho na štaflích či na žebříku).
  4. A pak už je to úplně jednoduché: roub a podnož správně přiložit k sobě a hermeticky k sobě stáhnout roubovací páskou.

Ale nebojte, všechno to zvládnete.

Základem je chuť do díla.

Důležitý je dobrý a dokonale ostrý nůž. Nejlépe speciální roubovací nůž (jednostranně broušený). Slyšel jsem o tom, že někdo používá i vysunovací odlamovací nože (řezáky) anebo kuchyňské nože...

Jistě najdete k roubování buď knihy či články v časopisech, příslušné webové stránky, třeba i videa.

Josef.

                     
host - 215.203 (?), 5.2.2012 16:21

Děkuji pane Josefe, budu tedy trénovat.A samotné roubování třešní mohu provést začátkem března?  Zdenek

                     
host - 16.250 (?), 5.2.2012 19:56

Pokud by jste rouboval kopulací (či anglickou kopulací, která mě vyhovuje víc) můžete roubovat v únoru, pokud to tedy počasí dovolí (což se zatím asi nestane). Čím později se peckoviny roubují (  a to platí hlavně u roubování ze stromu na strom, tím je úspěšnost horší. Jestli máte rouby již nastříhané a dobře uložené jde to i koncem dubna.

                     
host - 215.203 (?), 6.2.2012 7:49

Děkuji, rouby nachystané bohužel nemám.Takže budu roubovat asi počátkem března.Musím to ještě nastudovat :o)   Zdenek

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika