Přidám ještě doporučení, když s roubováním nemáte ještě žádné zkušenosti: nejprve si dobře nacvičte způsob řezání:
-
Nastříhejte si svazek vrbových prutů (měkké, rovné dřevo) příslušné tloušťky (jako budou Vaše rouby) a řežte z těch prutů jednotlivé plátky zhruba o tloušťce 1 (-2) mm a zhruba 3-4* delší, než je tloušťka prutu. Stovky a tisíce plátků... Pokud budete mít tyto plátky jeden jako druhý, s rovnými řeznými plochami (nikoli "do vrtule"), pak máte za sebou první krok k roubovací dovednosti.
-
Druhým krokem může být řezání prutů tak, aby pupen ležel přibližně ve středu naproti řezné ploše.
-
Třetím krokem bude dovednost nařezat stejné řezy na roubu a na podnoži. U podnože je to o to složitější, že si ji nemůžete v ruce natočit podle potřeby. (Natožpak, když je někdy potřeba stát u toho na štaflích či na žebříku).
-
A pak už je to úplně jednoduché: roub a podnož správně přiložit k sobě a hermeticky k sobě stáhnout roubovací páskou.
Ale nebojte, všechno to zvládnete.
Základem je chuť do díla.
Důležitý je dobrý a dokonale ostrý nůž. Nejlépe speciální roubovací nůž (jednostranně broušený). Slyšel jsem o tom, že někdo používá i vysunovací odlamovací nože (řezáky) anebo kuchyňské nože...
Jistě najdete k roubování buď knihy či články v časopisech, příslušné webové stránky, třeba i videa.
Josef.