Řez višní

host - 217.212 (?)
20.7.2015 21:55

Já moc prosím někoho, kdo má zkušenost.Mám mladou višničku-Zasadila jsem ji na jaře, ale vůbec jsem ji nestříhala.Je asi metr vysoká, má 4 větvičky a už měla 5 višní.Prosím vás, poraďte mi, kdy a jak ji mám zkrátit větvičky, aby byla celkově hustší? Nebo ji nechat tak? 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
milanbobo - (11), 19.6.2007 20:47, zobrazeno: 59977x
Ahoj.
Ještě je brzy ,ale nikde v literatůře nemůžu najít jak stříhat višně. Konkrétně mám višni "Morelu pozdní" tři roky starou je vysoká tak dva metry a její větve jsou do poloviny vyholené pak olistěné s plodama. Všechny větve jsou totožné. Letorosty vyrůstají od kmene nepravidelně. Spodní jsou až k zemi jinak jsou dlouhé do jednoho centimetru silné. (Jak udělat  řez?)
Dík.   milan

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498), 19.6.2007 21:12
Keď už vypadá ako smútočná vrba, tak sa dá použiť iba zmladzovací rez. Takémuto rezu by mali padnúť za obeť vyholené časti. Vetve je nutné zrezať až na mladé výhony - a tie sa skrátia na polovicu. Tam kde mladé výhony nie sú, postačia aj vyvinuté pupeny. Teda urezanie vyholenej časti "za" dobrým pupenom. Robí sa to celé v VIII.
Tri roky starý stromek nie je až tak starý, takže by som v každom prípade skrátil čerstvé výhony na polovicu a vyholené časti - asi iba tie, čo visia k zemi.

(Ja som presne toto urobil vlani s asi 10ročným stromkom, s tým, že uvidíme, čo nastane - a teraz som prekvapený. Takže osobne doporučujem radikálny postup. Mladé vyhony na polovicu, vyholené preč.)

milanbobo - (11), 20.6.2007 21:57
Ahoj.
Na vyholené části jsem žádný pupen nevyděl ,ale podívám se pozorněji. Posílám foto višně. Šipka na přiloženém obrázku vede k větévce která vyrůstá z vyholené větve,ale tato situace se neopakuje pravidelně. Jak si počínat vtakovém případě? Váší zkušenost budu akceptovat.
milan
Bez názvu
Bez názvu

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498), 21.6.2007 12:15
Toto vypadá ešte dobre. Takže by som ubral iba spodné vyholené vetvičky, všetky čerstvé skrátil na polovicu a potom podľa toho, ako bude na buduci rok zahusťovať, tak by som pokračoval.
Pokúsim sa vložiť schematický obrázok z knihy, podľa ktorej som postupoval. Miesta rezov by mali byť dostatočne zreteľné.
rez_1
rez_1
rez_2
rez_2

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 22.6.2007 10:22
Vyholování višní je genetická vlastnost některých odrůd (možná většiny). Nákresy jsou schematicky správné (možná bych neřezal svěšující se dřevinu na zevní pupen), vyždycky však tak hojně mladé výhony z konvexit  svěšených větví nevyrůstají.
   Pokud se provede vydatný průklest - doplněný přihnojením, obvykle proraší spící pupeny i ze staršího dřeva a těmito výhony lze někdy vyholené větvičky nahradit.
   Slyšel jsem, že pomůže na jaře zakroužkování nebo zaškrcení vyholených výhonů - že pod zaškrcením vyraší letorost. Sám jsem to ale nezkoušel.

host - 220.132 (?), 5.7.2013 12:35

Tak já taky připojím reakci, snad to nevadí, do tak starého vlákna. V jedné knize asi z 80. let jsem vyčetl, že se na jaře mají zaštipovat vrcholky prodlužujících se větví, kdy následně z báze vyrůstají nové letorosty (ale často i z vyholených částí, dle mé zkušenosti). Zbylé části s květy by měly odplodit a následně je třeba je odstranit až k obraženým letorostům (nevím čím to, ale většina takto ošetřených konečků nezaplodila, tak nevím jestli je ještě rok nechat nebo dát pryč). Letos jsem takto řezal poprvé. Tak asi vyzkouším o něco radikálnější řez teď na podzim. D.

host - 217.212 (?), 20.7.2015 21:55

Já moc prosím někoho, kdo má zkušenost.Mám mladou višničku-Zasadila jsem ji na jaře, ale vůbec jsem ji nestříhala.Je asi metr vysoká, má 4 větvičky a už měla 5 višní.Prosím vás, poraďte mi, kdy a jak ji mám zkrátit větvičky, aby byla celkově hustší? Nebo ji nechat tak? 

Jaroslav u Prahy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 132.114 (?), 21.7.2015 14:18

Bez znalosti odrůdy a ev. fotky těžko radit.

Višně rády zahušťují samy a proto bych s řezem na zahuštění nepospíchal. Možná po čase bude třeba řešit spíš řez prosvětlovací. Nechal bych ji zatím růst a plodit. J.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 21.7.2015 17:24

Já bych asi radši stromek po výsadbě každoročně seříznul. Mnohé višně mají sklon k vlasatění a bez řezu jim letorosty vyholí a listy porostou jen na koncích. Takový stromek kvalitní pevnou korunku nevytvoří.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.101 (?), 21.7.2015 19:30

Ano, následující jaro v době květu nebo těsně okolo kvetení ji znovu ostříhejte. Višně rády vyholují, takže proti přehuštění se ochrání samy. Horší je, když u kyselek (typická je v tom Morela p.) jsou větvičky převiské, vyholené ve vodorovných partiích a není pak kam korunku sesadit zpátky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz