Rez tresne
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 42.241 (?), 6.4.2021 13:24
Paní Lído, trvám si na svém, že řezem se pouze podpoří ještě bujnější růst. Mám 7 třešní, neřežu je, a samy tvoří přirozenou pěknou korunu. Žádné větve odspodu nazakrňují. Na místě tazatele bych nedal na domněnky, ale na mnohaleté zkušeností mnohých z nás. Nechte třešni přirozený růst, maximálně zakraťe případný dvoják nebo ostatní výrazně přesahující kosterní větev.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.89 (?), 6.4.2021 17:07
Když třešeň neřežete, jsou přírůstky krátké, když ji seříznete podle paní Lídy, budete mít na konci letošní sezóny stromek o 30 cm širší a o 60 cm vyšší než by tomu bylo při ponechání přirozenému vývoji bez řezu.
U třešní je nejúčinějším způsobem redukce koruny zpětné sesazení po odkvětu zhruba do tříletého dřeva (tedy zpravidla obrok až ob dva). Pravidelné každoroční stříhání vedek k produkci dřeva a omezení produkce plodů.
SfK.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.84 (?), 6.4.2021 18:26
Každý má jistě právo na svůj názor. Já svou třešeň řezala jen první roky, teď už ji také nechávám vlastnímu vývoji. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 183.11 (?), 8.4.2021 21:46
Potřebovala bych poradit zda dobře provedu řez této třešinky. Kratší větvičku úplně odstřihnout. Delší rovnat na terminál a zapěstovat novou korunku. Tu kytici květů asi také odstranit. Na kmenu to též odstranim. Jde mi o korunku. Stromky mají většinou větvičky navíc, ale tady mi chybí. Děkuji moc za rady. Bohuna
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.84 (?), 8.4.2021 23:21
Ano, říkáte to dobře. Jen jste měla dát už před výsadbou ke stromku kolík (na vyrovnávání té ponechané větvičky). Když ho budete zatloukat teď, můžete poškodit kořínky v zemi. Tak příště nejdříve kolík.Takže jednu ostřihněte, odstraňte i ten čudlík v prostředku a zatřete štěp.voskem. Ponechanou větvičku OPATRNĚ vyvažte co nejsvisleji ke kolíku (může se přitahovat i postupně, aby se nezlomila). Pak ji kousek sestřihněte tak, aby poslední ponechaný pupen byl nad zastřiženým středem (tak se bude kmínek vyrovnávat). Mělo by vám na ní zbýt minimálně 6 pupenů (podle fotky odhaduji, že by jich mohlo zbýt tak deset). Z těch vyrazí větvičky, ze kterých si potom vyberete ty vyhovující na korunku. Rašící pupeny na kmínku odstraňte. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 183.11 (?), 9.4.2021 21:03
Mockrát vám děkuji. Stromeček půjde až zítra na trvalé stanoviště. Byl zasazen na zrytý záhon v úterý v té nějvětší sněhové chumelenici. Dnes jsem ho vyryla a dala do sudu s vodou. Tu tyčku tam zatluču před výsadbou. Mám drobek strach z toho vyvázání abych nevylomila pupeny ale snad to zvládnu. Bohuna
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.84 (?), 9.4.2021 22:15
Nebojte, stačí to zatím přichytit jen zlehka osmičkovým úvazkem (tzn, že mezi stromkem a kolíkem úvazek zkřížíte - kůra se pak neodře o kolík), přitahovat můžete postupně. Ještě - nezapomeňte, že místo štěpování (pokud je dole) musí být kousek nad zemí. Držím palce Lída
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|