Rada - tlakové větvení a klejotok

Kudibal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 84.234 (?)
27.10.2024 21:00

Netroufám si radit, ale popíšu svou zkušenost. Koupil jsem stromek Rivan a měl velmi nízké spodní patro.Opravdu by z toho dneska byl keř, kdybych to tak nechal. Podle rad z tohoto fóra jsem spodní patro zrušil. Docela drastickým řezem. 

Ale zpětně si uvědomuju, že mi taky dvě rovnocenné větve rostly v ostrém úhlu a dělaly to čeho se obáváte. Je to dobře vidět na první fotce  

Řez jsem provedl v březnu a další fotka z července ukazuje, že se rána docela pěkně zavaluje. V červenci jsem nakonec uříznul i pahýl, který byl původně v březnu skoro stejně silný jako ponechaný kmínek a byla by tam moc velká rána. Za několik let se všechno zahojilo, zavalilo a stromu to nevadí.  Co jsem tím chtěl říct? Že můj mladý stromek si nechal líbit hodně velké zásahy a dneska normálně žije.     

Rivan po řezu v březnu roce 2017

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
JohanaŠ - (3) - 37.123 (?), 27.10.2024 9:52, zobrazeno: 987x

Dobrý den, nevím si rady s tímto problematickým větvením třesně. Jedná se o čtyřletou Aranku, strom roste velmi bujně, korunka byla zapěstovaná již v zahradnictví. Je mi jasné, že je chyba, že první patro se větví prakticky v jednom místě.
Objevil se tam trochu klejotok a od té doby je kůra v místě větvení začernalá.
Otázkou je, jestli a kterou větev/větve na jaře odstranit. Z místa vyrůstá jedna silnější větev, ta je silná jen o něco méně než terminál, a tři slabší.
Varianty jsou asi odstranit tu nejsilnější a nejslabší (varianta 1) nebo dvě slabší (varianta 2). Oběma zásahy stromek dost razantně přijde o svou symetričnost a i rány na kmeni to budou značné, ale bohužel mě jiné řešení nenapadá.
Nemá někdo podobnou zkušenost nebo radu, jak postupovat?

větvení třešně
větvení třešně
větvení třesně
větvení třesně
větvení třesně
větvení třesně
varianta řezu 1
varianta řezu 1
varianta řezu 2
varianta řezu 2

hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (646) - 35.131 (?), 27.10.2024 14:36
Kterou odstranit neporadím. Ale zvašte, zda je nutné něco řezat. Třešně to nemají rády.

JohanaŠ - (3) - 37.123 (?), 27.10.2024 14:56
To právě zvažuji. Nejraději bych to nechala, jak to je, ale nelíbí se mi to černání a praskání kůry a bojím se, že se něco vylomí, až větve zesílí. Možná to moc řeším, ale nemám s třešněmi zkušenost, měli jsme vždy jen jednu po prarodičích.

host - 249.55 (?), 27.10.2024 16:27

Neviděl bych to tak hrozně, neřežte to, jak radí kolega výše. Praskání kůry je vcelku normální,  a jen tak se to nevylomí- osobní zkušenost. Pokud budete řezat, riziko vstupu bakterií do rány a horšího hojení je prakticky jisté. d

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6594) - 9.142 (?), 27.10.2024 17:32

Taky bych to nechal, jen případně podle potřeby upravit tvar. Třešně tohle dělají a můžou tak léta růst a plodit. Málokterou se podaří zapěstovat podle knížky, jsou svéhlavé.

Kudibal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 84.234 (?), 27.10.2024 21:00

Netroufám si radit, ale popíšu svou zkušenost. Koupil jsem stromek Rivan a měl velmi nízké spodní patro.Opravdu by z toho dneska byl keř, kdybych to tak nechal. Podle rad z tohoto fóra jsem spodní patro zrušil. Docela drastickým řezem. 

Ale zpětně si uvědomuju, že mi taky dvě rovnocenné větve rostly v ostrém úhlu a dělaly to čeho se obáváte. Je to dobře vidět na první fotce  

Řez jsem provedl v březnu a další fotka z července ukazuje, že se rána docela pěkně zavaluje. V červenci jsem nakonec uříznul i pahýl, který byl původně v březnu skoro stejně silný jako ponechaný kmínek a byla by tam moc velká rána. Za několik let se všechno zahojilo, zavalilo a stromu to nevadí.  Co jsem tím chtěl říct? Že můj mladý stromek si nechal líbit hodně velké zásahy a dneska normálně žije.     

JohanaŠ - (3) - 29.20 (?), 28.10.2024 12:02
Díky moc všem za rady a zkušenosti, nejspíš to nechám, jak to je, maximálně odstraním jednu menší větev.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
ZÍSKEJTE SVÉ POVOLENÍ K POBYTU, ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY15:02
ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY15:01
Nová stodola6.1.2025
ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY3.1.2025
ZÍSKEJTE SVÉ POVOLENÍ K POBYTU, ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY3.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?30.12.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika