Rada - tlakové větvení a klejotok
|
|
|
|
Kudibal - Stříbrný Zahrádkář (136) - 84.234 (?) 27.10.2024 21:00
Netroufám si radit, ale popíšu svou zkušenost. Koupil jsem stromek Rivan a měl velmi nízké spodní patro.Opravdu by z toho dneska byl keř, kdybych to tak nechal. Podle rad z tohoto fóra jsem spodní patro zrušil. Docela drastickým řezem.
Ale zpětně si uvědomuju, že mi taky dvě rovnocenné větve rostly v ostrém úhlu a dělaly to čeho se obáváte. Je to dobře vidět na první fotce
Řez jsem provedl v březnu a další fotka z července ukazuje, že se rána docela pěkně zavaluje. V červenci jsem nakonec uříznul i pahýl, který byl původně v březnu skoro stejně silný jako ponechaný kmínek a byla by tam moc velká rána. Za několik let se všechno zahojilo, zavalilo a stromu to nevadí. Co jsem tím chtěl říct? Že můj mladý stromek si nechal líbit hodně velké zásahy a dneska normálně žije.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JohanaŠ - (3) - 37.123 (?), 27.10.2024 9:52, zobrazeno: 987x
Dobrý den, nevím si rady s tímto problematickým větvením třesně. Jedná se o čtyřletou Aranku, strom roste velmi bujně, korunka byla zapěstovaná již v zahradnictví. Je mi jasné, že je chyba, že první patro se větví prakticky v jednom místě.
Objevil se tam trochu klejotok a od té doby je kůra v místě větvení začernalá.
Otázkou je, jestli a kterou větev/větve na jaře odstranit. Z místa vyrůstá jedna silnější větev, ta je silná jen o něco méně než terminál, a tři slabší.
Varianty jsou asi odstranit tu nejsilnější a nejslabší (varianta 1) nebo dvě slabší (varianta 2). Oběma zásahy stromek dost razantně přijde o svou symetričnost a i rány na kmeni to budou značné, ale bohužel mě jiné řešení nenapadá.
Nemá někdo podobnou zkušenost nebo radu, jak postupovat?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JohanaŠ - (3) - 37.123 (?), 27.10.2024 14:56
To právě zvažuji. Nejraději bych to nechala, jak to je, ale nelíbí se mi to černání a praskání kůry a bojím se, že se něco vylomí, až větve zesílí.
Možná to moc řeším, ale nemám s třešněmi zkušenost, měli jsme vždy jen jednu po prarodičích.
|
|
|
|
|
|
|
host - 249.55 (?), 27.10.2024 16:27
Neviděl bych to tak hrozně, neřežte to, jak radí kolega výše. Praskání kůry je vcelku normální, a jen tak se to nevylomí- osobní zkušenost. Pokud budete řezat, riziko vstupu bakterií do rány a horšího hojení je prakticky jisté. d
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kudibal - Stříbrný Zahrádkář (136) - 84.234 (?), 27.10.2024 21:00
Netroufám si radit, ale popíšu svou zkušenost. Koupil jsem stromek Rivan a měl velmi nízké spodní patro.Opravdu by z toho dneska byl keř, kdybych to tak nechal. Podle rad z tohoto fóra jsem spodní patro zrušil. Docela drastickým řezem.
Ale zpětně si uvědomuju, že mi taky dvě rovnocenné větve rostly v ostrém úhlu a dělaly to čeho se obáváte. Je to dobře vidět na první fotce
Řez jsem provedl v březnu a další fotka z července ukazuje, že se rána docela pěkně zavaluje. V červenci jsem nakonec uříznul i pahýl, který byl původně v březnu skoro stejně silný jako ponechaný kmínek a byla by tam moc velká rána. Za několik let se všechno zahojilo, zavalilo a stromu to nevadí. Co jsem tím chtěl říct? Že můj mladý stromek si nechal líbit hodně velké zásahy a dneska normálně žije.
|
|
|
|
|
|
|
JohanaŠ - (3) - 29.20 (?), 28.10.2024 12:02
Díky moc všem za rady a zkušenosti, nejspíš to nechám, jak to je, maximálně odstraním jednu menší větev.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ZÍSKEJTE SVÉ POVOLENÍ K POBYTU, ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY | 15:02 | |
|
ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY | 15:01 | |
|
Nová stodola | 6.1.2025 | |
|
ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY | 3.1.2025 | |
|
ZÍSKEJTE SVÉ POVOLENÍ K POBYTU, ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY | 3.1.2025 | |
|
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost? | 30.12.2024 | |
|
|
|
|