Poradíte, co s touto třešní?
|
|
|
|
|
|
|
|
Zdenula - Stříbrný Zahrádkář (170) - 165.42 (?), 15.7.2012 17:15, zobrazeno: 13415x
Asi před cca osmi lety jsme zasadili třešeň, ale vyrostl z ní takový nepěkný strom. Je takový nerovnoměrný a v určitých místech mu jakoby chybí větve. Navíc je už dost vysoký a právě v té výšce má nejvíce třešní. Ty jsou fakt výborné, ohromné srdcovky. Špatně se tam ale na ně leze, strom stojí v mírném svahu a nejspíš na špatném místě mezi dalšími stromy, takže jde hlavně do výšky. Už má tak 5 metrů. Kdyby to šlo, tak bychom ho nejraději nějak zařízli a přesadili na naší zahradu, ale na to už je nejspíš hodně pozdě :(( Co říkáte?
Napadlo mě vzít rouby z tohoto stromu a naroubovat menší stromek nebo naočkovat? K dispozici bych měla stromek, co též přikládám na fotce, ale musel by se přesadit. Ale nevím, zda by vyhovoval. Prosím o vaše rady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zdenula - Stříbrný Zahrádkář (170) - 165.42 (?), 16.7.2012 6:32
Moc děkuji za všechny vaše rady. Strom tedy uřízneme, budu muset někde nastudovat, jak se takový zásah dělá, jsem totiž naprostý laik. A žádného odborníka v okolí neznám. Stejně tak to bude i s roubováním na ten menší stromek. No, mám se co učit :)) Zítra si půjdu do knihovny vypůjčit nějakou odbornou literaturu. Jen škoda, že ten strom už nelze přesadit, jen Paľo to připustil, ale s určitým rizikem. Jak velké kořeny a jak velký kořenový bal by taková třešeň mohla mít? Musím se přiznat, že pořád nad touto variantou uvažuji. Jinak souhlasím se Zdeňkem, že se táhne za světlem, je chudák mezi velkými stromy.
|
|
|
|
|
|
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 86.111 (?), 16.7.2012 9:15
Já bych řekl, že nemá smysl strom ořezávat, protože pak nejspíš doroste do stejného tvaru v jakém je teď, protože je obklopený většími stromy, které ho stíní a stejně mu jinak nedovolí růst. To by se museli pokácet ty oklolní stromy, aby to mělo nějaký smysl.
Přesazení... už jsem přesazoval stromky s podobně tlustým kmenem a se ujaly dobře a měly po přesazení pěkné přírustky. Pro přesazení by bylo nutné strom uřezat kousek nad nejspodnějšími větvemi, ty větve pak zakrátit tak na dvacet centimetrů. A pak to vykopat, ani se nemusíte snažit o nějak velký bal, stejně se vám nejspíš nepovede aby byl větší než tak dvacet centimetrů, ale i to stačí k dobrému ujmutí na novém místě.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zdenula - Stříbrný Zahrádkář (170) - 165.2 (?), 16.7.2012 14:28
No tak to máte naprostou pravdu, opravdu jsem si myslela, že je to s těmi základními skupinami třešní obráceně :) Tak v tom případě je ta výborná třešeň chrupka. Ještě že jste mou tu mou nevědomost odhalil, možná se mi to bude opravdu hodit :)
Asi ale nejspíš zvážíme to naroubování na pláňku. Moc díky za rady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|