Opylení třešně
|
|
 |
 |
host - 8.32 (?) 14.5.2013 22:12
Děkuji za reakce. Za nulovou úrodu minulý rok může spíše skutečně mráz. Vzpomnela jsem si, že ani u sousedů moc třešní neměli. Uvidím, jak to dopadne letos. Jak už jsem četla i jinde letos bude asi problém s tím, že v době květu nelétaly včely. Je ironií, že na planých třešních jsou už malé zelené kuličky. U té mojí třešně kvetení skončilo v polovině minulého týdne. Zatím se nedá poznat, zda nějaká třešnička letos bude. Jinak chata je v Posázaví, cca 250m n.m., orientace na jih.
Moc jsem si nedovedla představit, že je zahradničení tak napínavé .
Michaela.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 137.218 (?), 29.4.2013 12:52, zobrazeno: 9600x
Dobrý den,
chtěla bych požádat o radu. Na zahradě mám pátým rokem třešeň Těchlovan na podnoži pláčnici. Tak jako minulý rok kvete. Minulý rok ale nebyla zřejmě opylena. Květy uschly a opadaly. Za plotem roste velké množství planých třešní a u sousedů (cca 60 m vzdušnou čarou) je obrovská stará třešeň úplně obalená květy (odrůdu bohužel nezná). Stačí to pro opylení - nebo je nutné naroubovat na stromek větvičku jiné odrůdy? Mám zkusit postřik Wuxal Boran?
Třešeň napadla dva roky po sobě Blumeriella, letos jsem provedla preventivní postřik (ve fázi "ouška") - chystám se ještě po odkvětu provést další postřik. Může být snad to příčinou uschlých a opadaných květů?
Děkuji za rady.
Michaela
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 29.4.2013 20:59
Pokud ty třešně v okolí kvetou přibližně stejně s tou vaší, nemusíte nic přiroubovávat. Postřik bórem v sou časné době už opylení nepomůže (možná tak napřesrok). Ten bór jste měla aplikovat při rašení. Nejvíce bóru strom přijme při podzimní aplikaci před opadem listů, u třešní přelom září a října.
Proti houbě Blumeriella japii je třeba ošetřit asi 2 až tři týdny po odkvětu (dle počasí) a ošetření jednou či 2x po 10-14 dnech zopakovat.
Ty opadané květy nezpůsobila Blumeriella, ta způsobuje skvrnitostost listů a jejich předčasný opad během léta.
Pravděpodobnou příčinou uschnutí květů bude moniliový úžeh, způsobený houbou Monilia laxa, nebo Monilia fruticosa. V naší oblasti napadá především višně a meruňky, na Moravě zase slivoně, ale třešně může napadnout také.
Jinou příčinou mohl být mráz, jak uvádí p.Mikeš.Mně ale loni mráz nezničil květy, ale až plody a to u všech peckovin (18.května?).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.186 (?), 29.4.2013 22:03
Loni to byl spíš mráz, u nás měl třešně jen málokdo. Kdyby to byla ta monilie, tak by snad uschly i nějaké větvičky (?), aspoň u mne na višni, kterou už nemám, to tak bylo. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4600) - 38.136 (?), 30.4.2013 21:21
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
marmisa - Stříbrný Zahrádkář (161) - 96.54 (?), 4.5.2013 17:16
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 8.32 (?), 14.5.2013 22:12
Děkuji za reakce. Za nulovou úrodu minulý rok může spíše skutečně mráz. Vzpomnela jsem si, že ani u sousedů moc třešní neměli. Uvidím, jak to dopadne letos. Jak už jsem četla i jinde letos bude asi problém s tím, že v době květu nelétaly včely. Je ironií, že na planých třešních jsou už malé zelené kuličky. U té mojí třešně kvetení skončilo v polovině minulého týdne. Zatím se nedá poznat, zda nějaká třešnička letos bude. Jinak chata je v Posázaví, cca 250m n.m., orientace na jih.
Moc jsem si nedovedla představit, že je zahradničení tak napínavé .
Michaela.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|