Opylení třešně

host - 8.32 (?)
14.5.2013 22:12

Děkuji za reakce. Za nulovou úrodu minulý rok může spíše skutečně mráz. Vzpomnela jsem si, že ani u sousedů moc třešní neměli. Uvidím, jak to dopadne letos. Jak už jsem četla i jinde letos bude asi problém s tím, že v době květu nelétaly včely. Je ironií, že na planých třešních jsou už malé zelené kuličky. U té mojí třešně kvetení skončilo v polovině minulého týdne.  Zatím se nedá poznat, zda nějaká třešnička letos bude. Jinak chata je v Posázaví, cca 250m n.m., orientace na jih.

Moc jsem si nedovedla představit, že je zahradničení tak napínavé wink.

Michaela.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 137.218 (?), 29.4.2013 12:52, zobrazeno: 9600x

Dobrý den,

chtěla bych požádat o radu. Na zahradě mám pátým rokem třešeň Těchlovan na podnoži pláčnici. Tak jako minulý rok kvete. Minulý rok ale nebyla zřejmě opylena. Květy uschly a opadaly. Za plotem roste velké množství planých třešní a u sousedů (cca 60 m vzdušnou čarou) je obrovská stará třešeň úplně obalená květy (odrůdu bohužel nezná). Stačí to pro opylení - nebo je nutné naroubovat na stromek větvičku jiné odrůdy? Mám zkusit postřik Wuxal Boran?

Třešeň napadla dva roky po sobě Blumeriella, letos jsem provedla preventivní postřik (ve fázi "ouška") - chystám se ještě po odkvětu provést další postřik. Může být snad to příčinou uschlých a opadaných květů?

Děkuji za rady.

Michaela

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 159.145 (?), 29.4.2013 20:42

Spíše bych to viděl na květy zničené mrazem vloni na jaře. Uvidíte letos.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 29.4.2013 20:59

Pokud ty třešně v okolí kvetou přibližně stejně s tou vaší, nemusíte nic přiroubovávat.  Postřik bórem v sou časné době už opylení nepomůže (možná tak napřesrok). Ten bór jste měla aplikovat při rašení. Nejvíce bóru strom přijme při podzimní aplikaci před opadem listů, u třešní přelom září a října.
Proti houbě Blumeriella japii je třeba ošetřit asi 2 až tři týdny po odkvětu (dle počasí) a ošetření jednou či 2x po 10-14 dnech zopakovat.
Ty opadané květy nezpůsobila Blumeriella, ta způsobuje skvrnitostost listů a jejich předčasný opad během léta.
Pravděpodobnou příčinou uschnutí květů bude moniliový úžeh, způsobený houbou Monilia laxa, nebo Monilia fruticosa. V naší oblasti napadá především višně a meruňky, na Moravě zase slivoně, ale třešně může napadnout také.
Jinou příčinou mohl být mráz, jak uvádí p.Mikeš.Mně ale loni mráz nezničil květy, ale až plody a to u všech peckovin (18.května?).

host - 220.186 (?), 29.4.2013 22:03

Loni to byl spíš mráz, u nás měl třešně jen málokdo. Kdyby to byla ta monilie, tak by snad uschly i nějaké větvičky (?), aspoň u mne na višni, kterou už nemám, to tak bylo.           Lída

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 30.4.2013 21:18

No, to musí vědět tazatel, záleží odkud je. Ty uschlé větvičky by měl vidět.
Já jsem měl loni a podobně předloni, radost, že mi po letech nezmrzly květy meruňky ani dalších peckovin a pak mi kompletně zmrzly v květnu všechny plody peckovin. Loni pouze na švestce Herman zanechal plody přesně na půli korunky při pohledové stěně z jehličnanů.
A sadař z Probuzi u HK měl úrodu meruněk i třešní.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4600) - 38.136 (?), 30.4.2013 21:21

ProbLuz?

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4600) - 38.136 (?), 30.4.2013 21:23

U nás tenkrát nezmrzly ani ořešáky...

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 1.5.2013 21:11

Nevím přesně, jak se ta ves píše. Je to u Všestar, takhle na kopci.

marmisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 96.54 (?), 4.5.2013 17:16

Jj, Probluz.

host - 8.32 (?), 14.5.2013 22:12

Děkuji za reakce. Za nulovou úrodu minulý rok může spíše skutečně mráz. Vzpomnela jsem si, že ani u sousedů moc třešní neměli. Uvidím, jak to dopadne letos. Jak už jsem četla i jinde letos bude asi problém s tím, že v době květu nelétaly včely. Je ironií, že na planých třešních jsou už malé zelené kuličky. U té mojí třešně kvetení skončilo v polovině minulého týdne.  Zatím se nedá poznat, zda nějaká třešnička letos bude. Jinak chata je v Posázaví, cca 250m n.m., orientace na jih.

Moc jsem si nedovedla představit, že je zahradničení tak napínavé wink.

Michaela.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků11:11
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025