Moniliový úžeh

host - 217.151 (?)
7.5.2011 9:16

...a zbavit sa predsudkov. Ked kvitnu treba striekat a striekat. Pred cez a po...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 116.177 (?), 5.5.2011 12:18, zobrazeno: 30984x

V kterém obdob je nejlepší postříkat (a čím) višeň proti moniliím? Mám na zhradě starší asi 7 m višeň - asi v 1 m byly na nosný kmen (asi třešně) naroubované 4 větve (teď již kmínky)višně. Vloni jsme museli jednu uříznout, byla celá seschlá a svraštěná, dost holá. Minulý víkend jsme jsme uřezali přímo u podnože další- nenasadila téměř žádné květy a byla opět seschlá. Docela rádi bychom zachránili alespoň zbývající dvě. Ikdyž višeň po těch řezech už není pěkně souměrná, přesto má úžasně dobré tmavé sladkokyselé plody. Díky za rady.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 5.5.2011 21:27

Na postřik proti moniliovému úžehu je už pozdě. Jak ošetřovat už zde bylo mnohokrát diskutováno. Hledejte v sekcích třešně a višně, meruňky, švestky.

host - 117.129 (?), 6.5.2011 7:29

Diskusi jsem pročítala, ale asi mi nějak unikla nejvhodnější doba pro potřik.  Měla jsem za to, že právě doba kvetení je nejvhodnější.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 6.5.2011 19:22

Tak už po několikáté a naposledy. Tlak této choroby se liší podle oblastí a podle druhu peckoviny.

Kde není tlak silný postačí 2 ošetření: Jedno těsně před květem, nebo na počátku květu a jedno na jeho konci či těsně po odkvětu.

Pokud jsou silně napadány monilií i plody, tak ošetřovat dva až tři týdny před předpokládanou sklizní a po 10 dnech postřik opakovat. Volit takové přípravky aby byla dodržena jejich ochranná lhůta!!

V oblastech kde je tlak této choroby u příslušné peckoviny velmi silný, je třeba provést v době květu tři fungicidní ošetření.

Prevence: Všechny napadené větévky včas odstřihnout, včas odstranit mumifikované plody a spálit, neponechávat je na zahradě!

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4600) - 191.35 (?), 6.5.2011 21:48

Přípravky: Baycor, Horizon, Spongor, Talent, Teldor.../podle Agromanuálu/.

host - 209.51 (?), 7.5.2011 8:45

Nechce se mi to hledat, ale mám pocit, že Baycor je pouze na meruňku. Tedy na moniliózu na meruňce.

host - 217.151 (?), 7.5.2011 9:16

...a zbavit sa predsudkov. Ked kvitnu treba striekat a striekat. Pred cez a po...

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 7.5.2011 21:39

Jestliže Baycor účinkuje proti moniliovému užehu na meruňce, potom účinkuje i da dalších peckovinách.

Registrace přípravků do jednotlivých druhů peckovin, ale i dalších ovocných druhů je trochu jiná a složitější kapitola. Jako většinou vždy, jde na prvním místě o peníze.

j.c. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 190.217 (?), 8.5.2011 17:33

Opakovaný výskyt monilie na meruňkách mě nutí přemýšlet o pořízení rosiče - postřikovače pro účinnou aplikaci postřiku v dalších letech. Chci se zeptat zkušenějších zda dopravu postřiku do korun vzrostlých meruňek zvládne účinně něketrý z ručních postřikovačů nebo mám zainvestovat rovnou do motorového rosiče typu Stihl nebo Solo. Za vaše názory a zkušenosti děkuji.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 11.5.2011 22:07

Záleží, jak vysoké jsou Vaše meruňky a kolik jich máte, či zda tím motorovým rosičem hodláte ošetřovat další stromy. To proto, aby se Vám investice vyplatila.

Zádovým ručním postřikovačem s teleskopickým nástavcem se dají dobře ošetřovat stromy tak do 4 m výšky. Kdysi jsem ošetřoval takovýmto postřikovačem i mohutnou korunu pozdní třešně proti vrtuli za pomocí štaflí. Což je dosti pracné a také nebezpečné. Proto jsem i u třešní a dalších peckovin přešel na pěstování ve tvaru volnějšího štíhlého vřetene.

Pokud tedy máte   vysoké ovocné stromy, doporučil bych Vám spíše ten motorový postřikovač.

Viděl jsem ho jednou v akci a moc se mi to líbilo. Práce s ním je daleko snazší a také efektivnější. Značku už si přesně nepamatuji, ale myslím, že to bylo právě Solo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků11:11
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz