Moniliový úžeh
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 133.94 (?) 12.5.2011 14:36
Dobrý deň! Nie som priaznivcom "striekacej mánie" a úzkostlivého chemického ošetrovania pri každom výskyte neželaného "nepriateľa". Červivosť čerešní neriešim, aj keď mám neskorú chrupku. Ak by som chcel zabrániť tým pár červíkom, zavesím radšej do koruny feromonové lapače alebo zopár dostičiek zo žltého plastu natretých lepom. Váš problém s moniliózou ba som riešil radšej s rosičom. Aj keď väčšina org. fungicídov má kombinovaný mechanizmus účinku, obyčajným ručným postrekovačom vyrobíte kvapôčky roztoku väčšie ako priemer listových prieduchov, takže účinná látka sa nemá ako do rastliny dostať a systémový mechanizmus účinku nevyužijete. Preto "hlasujem" za rosič, ktorý Vám nielen umožní lepší účinok, ale zníži množstvo potrebného roztoku (listy netreba "oplachovať" chem.roztokom, aerosol z rosiča sa vznáša a prilepí na listy), ušetrí Vám náklady za chemikálie, čím sa Vám postupne vrátia náklady za rosič a navyše si aj zanesiete do záhradky menej reziduí postrekových látok. Pre občasné postrekovanie niekoľkých marhúľ by som nevolil značkový nemecký rosič, ale lacnejší talianský príp. čínsky. Ale to už záleží na Vašom rozhodnutí. Aj čínske rosiče už majú v ČR slušný servis. Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 12.5.2011 21:02
No to jste Palo opět přehnal. U těch ručních postřikovačů záleží na jejich kvalitě, ty za nějakých 4OO Kč z marketu opravdu nedoporučuji. Kapkové spektrum záleží na tom, jaký tlak dokáže postřikovač vyvinout a především na velikosti a typu použité trysky. Např. trysky vhodné pro aplikaci fungicidů nejsou vhodné pro listová hnojiva a pod.
Zmínka o pronikání učinné látky přípravků do rostlinných pletiv je blábol.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 192.74 (?), 15.5.2011 14:53
Tak jak jsem to tady pročetl tak jsem se jen přesvědčil, že nemá cenu višeň pěstovat. Byl jsem nezkušený a kdbych to dříve věděl, nikdy bych višeň nesázel. Takže buď holka přežije nebo jde v zimně k zemi.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 131.69 (?), 15.5.2011 18:07
Neviem, prečo túžite po rosiči, keď Váš ručný postrekovač je taký dokonalý. Sám som tiež používal chrbtový ručný s rôznymi tryskami, ale ani tá dvojitá s najjemnejším difúsorom nedosiahla kvality aerosolu rosičov. Keď sa chcete dozvedieť viac o veľkosti listových prieduchov a o spôsobe, akým prenikajú chemické látky do rastlinných pletív, študujte a čítajte viac, abyste nemusel osočovať tých, čo chcú seriózne poradiť. Urobíte lepšie, keď sa budete venovať Vášmu postrekovaniu čerešní proti vrtuli, ak Vám po májových mrazoch daaké ostali. Ja osobne to považujem za zhýralosť a aroganciu voči všetkým, ktorí majú vzťah k ekologickému pestovaniu. Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 29.166 (?), 6.7.2011 7:05
Plne sa stotožňujem s týmto názorom a označenie ako "blábol" je presné! Luigi
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 27.4.2012 21:56
Zakázán a přestal se vyrábět Rovral Flo. Nyní se prodává Rovral Aquflo, ale ten se používá spíše proti moniliové hnilobě.
Proti moniliovému úžehu pro první ošetření na začátku květu je vhodný Sporgon, dále Talent nebo Baycor. Při dokvétání pak je výhodný plně systemický Horizon (nebo např. shodný přípravek prodávaný pod obchodním názvem Lynx).
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 28.4.2012 22:30
Sporgon se neprodává v malospotřebitelském balení, ale v 5 l kanystrech.
Fungicidy jako Talent nebo Baycor patří mezi triazoly (jsou lokálně systemické s translaminárním účinkem, další triazol Horizon, nebo Lynx je pak plně systemický).
Účinky podobné bojovým otravným látkám mají insektidy ze skupiny organofosfátů. K nim patřil např. Actelic, Sumition, Zolone a další. Dnes se ještě používá Nurelle D, Reldan 22 EC a především proti mšicím, jediný systémový z této skupiny - Perfekthion.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|