Vadí mi hlavně, že trpí na monilii, praská v dešti a v místě roubování dělá široký kmen - stromek je naroubovaný ve výšce pod korunkou:(. Měl to být strom i na okrasu a ta boule by mi vadila.
Na zahradě máme staré třešně - cca 50 let. Myslela jsem původně, že je to Burlat, ale ona to bude spíše Troprichterova - popis na ní sedí lépe. Na kraji Prahy zraje okolo 20./25. června, je spíš měkší, zralá až ttéměř černá, váží okolo 10g (?), šťavnatá, šťáva je tmavá, jenže trpí monilií plodů a v děšti praská- celkem hodně. Všem komu dáme plody, velmi chutnají. Děláme z nich i džem a šťávu. Když se povede rok, nejsou ani moc červivé.
Stromy jsou už staré a musíme je vyměnit. Později zrající třešně nechci, kvůli červům. Ještě tak cca o týden až 2 pozdější, ale více už ne.
Při výměně stromů jsem chtěla vyřešit hlavně to praskání v dešti a nepořídit si omylem odrůdu trpící minilií květů a plodů.
Půdu máme spíše vlhčí, těžší, jílovitou. Proto jsem chtěla tu ptáčnici. Jenže s mezištěpení:(, aby třešeň nebyla tak vysoká. S tím jsem jsem neuspěla. Colt jsem nechtěla, protože na něm stromy nejsou dlouhověké.
Zuzka