Karešova nebo kaštánka
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 213.91 (?), 29.5.2009 18:23, zobrazeno: 32863x
Dobrý den.Prosím o radu dle praktických zkušeností, která z těchto dvou odrůd je lepší, jak na jídlo tak na zavaření.Z pomologického atlasu to není jednoznačné.Děkuji.Stanislav.
|
|
 |
|
 |
 |
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6648) - 128.44 (?), 29.5.2009 19:02
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 17.6.2013 9:36
Karešova že by tvořila větší koruny než kaštánka? Nechce se mi věřit, minimálně co se výšky týče je Kaštánka bezkonkurenční. Ono v případě třešní ty rozdíly v růstu a vlastně i chuti jsou mnohem menší než v případě jabloní či hrušní. Nebo znáte nějakou slabě rostoucí odrůdu třešně? Karešovu osobně neznám, ale ted jsem tady nalezl alej zralých třešní o nichž se domnívám že to bude Karešova. Plody o dost věrší než Kaštánka, štáva barví, chuť velmi dobrá, značně převislý habitus stromu, koruny široce kulovité, mohlo by se jednat o karešovu?
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 17.6.2013 9:40
Je pravda že třeba Rychlice německá tvoří koruny menší, aspoň ty co jsem viděl. U nových odrůd těžko soudit, nakoli se už asi štěpují ty slabě rostoucí podnože typu Colt.
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 25.2 (?), 18.6.2013 15:20
Souhlasím, Karšovky mají mohutnější korunu než Kaštánka(ta je odrůdově mladší). Obě nemá cenu srovnávat s Německou rychlicí, u ní je ranost vykoupena "pěstováním pecky nikoli dužniny". A také nemá cenu porovnávat korunu na semenáči a na Koltu, Gizelle nebo Kursku, tam je to totiž právě o něčem jiném než o objemu koruny. Většina Karšovek a Kaštánek je pěstována na třešňovém semenáči v polních sadech a stromořadích, osobně dávám přednost Karšovce, ale podstatný rozdíl mezi těmito nevidím. Karšovka je lepším a spolehlivějším opylovačem.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |