Jarní výsadba peckovin - uškodí mráz?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
22.3.2013 6:45

Výborná rada. V této době kořeny nepomrznou, neboť koncem března již nikdy mrazy minus 14 nehrozí. Necháte-li stromky ze zbytečné opatrnosti pár dní ve sklepě nebo je navíc přihrnete listím, a ono tolik mrznout nebude, ztratíte 10 minut práce navíc a nic se neděje.. Umrznou-li vlasové kořínky, stromek letos vykáže přírůstky do 5 cm. a ztratíte tak rok.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 23.38 (?), 21.3.2013 15:31, zobrazeno: 6924x

Dobrý den, jako laik prosím o radu ohledně jarní výsadby peckovin. Zakoupila jsem si 3 ovocné stromky (prostokorenné)- třešeň, broskvoň a pološvestku. teď však sleduju předpověď a příštích několik dnů ma být dost v noci mrazivo, okolo -9C. neuškodí mráz těmto stromkům? nebo je mám raději založit do zeminy někde v sklepě a pár dnů s výsadbou počkat? děkuji

host - 220.186 (?), 21.3.2013 15:37

Založte je do zeminy, ale venku! Doma rozhodně ne, začaly by vám předčasně rašit. Až mrazy poleví, normálně je zasaďte.  Teď byste je nemohla pořádně zalít, protože by to zmrzlo.             Lída

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 21.3.2013 15:38

Jarní mrazy uškodí jen nakvetlým stromkům, které čekají úrodu, což se Vás netýká.Nemusíte mít obavu že by tyto poklesy teplot uškodily nově zasazeným stromkům.To by musela teplota spadnout pod dvacet stupňů, aby poškodila stromky ve dřevě, což nehrozí.

Můžete klidně sázet,ale jak podotkla paní Lída jen za bezmrazého počasí do nezamrznuté půdy-což jsem bral automaticky.Stromkům vysazeným už na podzim se taky nic nestane.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 21.3.2013 16:08

Ve dřevě čerstvě vysazené stromky nenamrznou. Ale pokud by byly vysazeny mělce do kypré půdy, mohou jim namrznout kořeny. Proto bych ke kořenům nahrnul listí kompost nebo jiný izolující materiál.
   Nebo v případě, že bych stromky koupil nyní, nechal bych je v chladném sklepě založené do zeminy, jak píšete. Za týden se oteplí a do té doby nenaraší. U nás je půda zmrzlá, takže jiný postup by ani nebyl možný. I kdyby stromky nakrásně narašily, nic se nestane, třeba broskvoně se nejlíp ujímají právě narašené.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 21.3.2013 16:45

Velmi mělce sadím třeba meruňky, které mají rády větší provzdušnění půdy.V takovém případě k nim na zimu nasypu jemný písek(půl až jeden kýbl),který slouží jako izolant i jako prostředek k vylehčení půdy.I v případě časného jarního sázení je to vhodný doplněk jako ochrana proti mrazům i k jiným ov.druhům.

host - 182.227 (?), 21.3.2013 17:06

Jestli můžete, zakopejte stromky kdekoliv na zahradě tak, aby kořeny byly zasypané kyprou zeminou.V této době Vám ani stromky ani kořeny nijak nenamrznou.Zakrývat listím je vůbec nemusíte.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 22.3.2013 6:45

Výborná rada. V této době kořeny nepomrznou, neboť koncem března již nikdy mrazy minus 14 nehrozí. Necháte-li stromky ze zbytečné opatrnosti pár dní ve sklepě nebo je navíc přihrnete listím, a ono tolik mrznout nebude, ztratíte 10 minut práce navíc a nic se neděje.. Umrznou-li vlasové kořínky, stromek letos vykáže přírůstky do 5 cm. a ztratíte tak rok.

host - 182.227 (?), 22.3.2013 7:25

Zkuste někdy na jaře, až bude těch mínus čtrnáct píchnout teploměr 3cm pod povrch země.Zjistíte, že žádné poškození mrazem nehrozí ani omylem.P

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 22.3.2013 7:33

Tak na mojí zahradě je půda minimálně do 15-20 cm zmrzlá na kost. A bude to pokračovat. Jakou má teplotu nemám zdání, ale do těch 3 cm bych píchal docela těžko. Tazatel ničemu neuškodí, má-li tu možnost dát stromek do sklepa. Nedávno jsem si přivezl sazenici rybízu a chtěl ji zahrábnout do záhonu. Musel jsem do skleníku, záhon je jak sklo.

host - 182.227 (?), 22.3.2013 7:39

Neříkám, že jej nemůže uschovat do sklepa.Já jsem psal, pokud je může zakopat na zahradě, nech jej tam zakope.Dávat je v této době do sklepa, když je může zakopat na zahradu, je zbytečné.Stromkům se nic nestane.P

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz