Uskladnění usušeného ovoce
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?) 26.7.2017 10:51
Minus 10 st. pak po několika hodinách spolehlivě zahubí housenku nebo imágo (motýlka)
Já takto "projíždím" mrazničkou suché fazole (hrách na semeno nepěstujem). Klíčivost zůstane, zrnokaz je pryč. U sušeného ovoce nevím. Ovoce i zelenina obsahují enzymy aktivní i v mrazu. Proto se doporučuje zelenina před mražením blanšírovat kvůli jejich inaktivaci a tedy delší skladovatelnosti. Skladujeme-li krátce, je to bezpředmětné.
Sušené ovoce, kterého je víc a je levnější (jablka, hrušky) skladuju v uzavřených mikrotenových sáčcích s odsátým vzduchem. Červivost ani jiné škůdce jsem nezaznamenal. Vzácnější ovoce nebo které vyžaduje energeticky (a tedy finančně) náročnější sušení, steriluju nasucho při 80 st. ve sklenicích - meruňky, třešně, švestky, ořechy, černý rybíz, aj..
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.121 (?), 25.7.2017 19:42
Sušené ovoce dávíme do litrových sklenic a zavíčkované sterilujeme/pasterujeme v troubě. Není tak potřeba dosoušet "do_tvrda" a vláčná dávka z litrovky je do 14 dní od načnutí spotřebována.
SfK.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.121 (?), 25.7.2017 20:15
njn v studeném průvanu je klepnutí na sousedná klávesu dosti běžné
Měl jsem užít tvar "pěchujeme trdlem"... Tak se jich do sklenice vejde až 2× větší hmotnost než volně sypaných.
SfK.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 26.7.2017 10:51
Minus 10 st. pak po několika hodinách spolehlivě zahubí housenku nebo imágo (motýlka)
Já takto "projíždím" mrazničkou suché fazole (hrách na semeno nepěstujem). Klíčivost zůstane, zrnokaz je pryč. U sušeného ovoce nevím. Ovoce i zelenina obsahují enzymy aktivní i v mrazu. Proto se doporučuje zelenina před mražením blanšírovat kvůli jejich inaktivaci a tedy delší skladovatelnosti. Skladujeme-li krátce, je to bezpředmětné.
Sušené ovoce, kterého je víc a je levnější (jablka, hrušky) skladuju v uzavřených mikrotenových sáčcích s odsátým vzduchem. Červivost ani jiné škůdce jsem nezaznamenal. Vzácnější ovoce nebo které vyžaduje energeticky (a tedy finančně) náročnější sušení, steriluju nasucho při 80 st. ve sklenicích - meruňky, třešně, švestky, ořechy, černý rybíz, aj..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.7 (?), 27.7.2017 17:22
Mozno mate pravdu, ale komercne enzymy sa bezne skladuju pri -20 C dokonca az -80 st C, ale neviem, ako je to s enzymami v potravinach. Mraz zabije zive bunky, ale nemusi znicit enzymy. No a niektore bunky bakterii, alebo vyssich mikroorganizmov ani mraz nemusi zabit a tiez sa bezne niektore skladuju pri hlboko minusovych teplotach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 26.114 (?), 30.10.2009 21:39
Po mnoho let se mně osvědčuje skladování sušených švestek a jabkek v papírových sáčcích, které naskládám do papírových krabic.Uložím v naprosto suchém, nepřetápěném pokoji, ku př. v ložnici na skříň.Není to na té skříni žádná paráda, ale výsledek je spolehlivý. A krabice může být ozdobná.
Sušené ovoce tak stále mírně prosychá.Po delší době může nadobro vyschnout, což není na závadu, lze jej velice snadno oživit namočením do vody. Namočíme li švestky večer, máme ráno parádní kompot, šťáva je tak dobrá, že ji není třeba ničím dochucovat.
Toto skladování pokládám za nejlepší a nejjednodušší, v žádném případě se nemusím obávat plesnivění. river
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.242 (?), 31.10.2009 7:12
.Taky nakládáme a sušíme každý rok větší množství švestek a jablek. A pravidelně nám je každý rok napadnou moli.Vše máme na100%vytištěné vydesinfikované, před uskladněním uzavíráme ve sklenicích s víčkem které by nemělo propustit téměř nic.Přesto zhruba po měsíci jde ve sklenici pozorovat pohyb, tak fak už nevíme jak naně.Samozřejmě se ty mrchy pak rozlezou všude, a to je pak peklo celou špajzu vyklízet.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|