Za kolik prodat slivovici



host - 55.32 (?)
5.11.2018 23:44

Nevím, nepil jsem, tak nemůžu posoudit, ale myslím si, fact si jen myslím, že je to jen nějaký jeho marketing. Jelínek...
Takový valašský ve stylu švestka-trnka apod. Ale nemůžu to nijak potvrdit.
*
Ale jinak mám s trnkami bohaté zkušenosti. Vína, likéry, destiláty z nich apod.
Samozřejmě, že na všechno, s výjimkou destilátů - tam jsem si nebyl a nejsem si jist, byly vždy lepší v usušeném stavu.
A po těch zkušenostech s nimi můžu zodpovědně napsat, že co se chuti týká nemají s domácímí šlechtěnýmí prunusy skoro nic společného.
*
(Švestkový likér, víno, mošt, sirup, zavařeniny, ač jsem se kdysi snažil sebevíc byly pro mě vždy absolutně nepožívatelné nápoje které nakonec vždy skončily v sudech...)
*
Osobně bych proto vůbec TRNKY k nějakým švestkám vůbec ani nepřirovnával. Je to úplně, a daleko vyšší level!

Rafael.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 180.2 (?), 2.2.2010 9:46

Dobrý den. Trnka obecná, takto Prunus spinosa je poměrně běžný keř plodící malé, tmavomodré kulaté peckovice, které po přemrznutí sládne. Je možné, že si někdo dá tu práci a založí z tohoto kvas. Ale v běžné mluvě je pod názvem trnka myšlena švestka. Na Valašsku se švestkám říká jenom trnka, jiný název ani nepoužívají. Tady na Hané zase říkáme Kadlátke:-) Stanislaw

                     
host - 129.96 (?), 2.2.2010 10:04

Proto jsem se ptal. U nás říkáme švestkám švestky a trnkám trnky. Ujišťuji Vás, že jsem si s přáteli tu práci předloni 5.ledna dal a natrhali jsme jich hodně. U nás byla nadúroda a byly poměrně velké. Dělal jsem už lecos, a pravá trnkovice se zařadila na jedno z předních míst v mé tabulce lahodnosti a zajímavosti.

Proto mi místní název trnky pro švestky dělá trochu zmatek. Ale samozřejmě ho znám. Jak říkáte u Vás pravé trnkovici?

                     
host - 180.2 (?), 2.2.2010 10:15

Tak to máte můj obdiv za ty sklizené trnky a vše kolem nich. Pravé trnkovici neříkám nijak, protože jsem je nikdy nečesal a jak se znám, ani bych to nedělal. Mám přes 400 stromů švestek, takže se surovinou na slivovici nemám celkem problém. Stanislaw

                     
host - 245.153 (?), 5.11.2018 18:43
Trnky jsou na Moravě a Švestky v Česku
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.238 (?), 5.11.2018 22:15

Trnky jsou jen na části Moravy. Jinde slivky, švestky kadlátky, karlata. 

                     
host - 55.32 (?), 5.11.2018 22:50

Trnka vůbec není švestka. A výroby z ní jsou úplně jiné a domácích švestkovin nepodobné. (Prunus spinosa).
Vhodné i na vína a likéry. Vlastně na rozdíl na švestek úplně na vše. Teda mimo sběru.

Rafael z Valaškého království.

Trnka
Trnka
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.238 (?), 5.11.2018 22:56

A výroby z ní jsou úplně jiné a domácích švestkovin nepodobné. (Prunus spinosa).

Náhodou Jelínkův destilát z planých trnek je sice vyráběn průtahově, ale chtově není vůbec špatný. A slivovici je docela podobný.

                     
host - 55.32 (?), 5.11.2018 23:44

Nevím, nepil jsem, tak nemůžu posoudit, ale myslím si, fact si jen myslím, že je to jen nějaký jeho marketing. Jelínek...
Takový valašský ve stylu švestka-trnka apod. Ale nemůžu to nijak potvrdit.
*
Ale jinak mám s trnkami bohaté zkušenosti. Vína, likéry, destiláty z nich apod.
Samozřejmě, že na všechno, s výjimkou destilátů - tam jsem si nebyl a nejsem si jist, byly vždy lepší v usušeném stavu.
A po těch zkušenostech s nimi můžu zodpovědně napsat, že co se chuti týká nemají s domácímí šlechtěnýmí prunusy skoro nic společného.
*
(Švestkový likér, víno, mošt, sirup, zavařeniny, ač jsem se kdysi snažil sebevíc byly pro mě vždy absolutně nepožívatelné nápoje které nakonec vždy skončily v sudech...)
*
Osobně bych proto vůbec TRNKY k nějakým švestkám vůbec ani nepřirovnával. Je to úplně, a daleko vyšší level!

Rafael.

                     
host - 178.235 (?), 2.2.2010 9:25

V ceníku není uveden destilát z oskeruší.Někde byla zmínka, že jde o nejkvalitnější pálenku.Nejsem jejím ctitelem, ani ji v pěstovaném ovoci nepostrádám.Nechtěl bych ani pálit za někým s oskerušovým kvasem.Pálenky mají výrazný pach a ten se táhne dlouho i v trubkách.

                     
host - 129.96 (?), 2.2.2010 10:06

Děkuji za informaci. Já už jsem si chtěl oskeruši zasadit, protože na ní byla na těchto stránkách velká chvála.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika