Ta Merodova to není, ta má prý načervenalou dužninu. Nakonec jsem zjistil, že je to Špinka (Šedá letní) - lidově Škaredka, Václavka, Cikánka, Otrubka, Smolinka, Kožená ap. Více v diskuzi HRUŠNĚ - JAKOU ODRŮDU NA HRUŠKOVICI?
Tak to nevím, jakou to má pak po tolika letech chuť? Ale možná vím. Staré zásoby se mě vždy podařilo rozumně zužitkovat nebo prodat. Tolik ovocné pálenky bych neměl ani kde skladovat, pokud bych chtěl každoročně pálit. Nejdéle jsem měl uloženy vždy 2 x po 1 l zkaždého zajímavého druhu a ročníku max 15 let (tj. těch 30 l), potom jsem to během roku zredukoval na 15 x 1 l. Nakonec jsem to začal též postupně redukovat. K dnešnímu dni mám pár litrů z loňských a předloňských pálenek a zpětně do roku 2003 některé zajímavé pálenky, vždy po 2 x 0,5 l od každého druhu. V r. 2007 se mě podařila i jedna vynikající směska pozdních meruněk + tmavě rudých až černých třešní Uherka v určitém poměru. V uvedený rok se po ní jen zaprášilo. Další roky se mě zralost těchto dvou konkrétních druhů a odrůd ovoce nepotkala. Poslední 3 litříky chráním jak oko v hlavě, ale 20 let určitě nevydrží. To bych se ji už asi nenapil. A co se týče ceny? Tento zbytek je již neprodejný.
Plně s vámi souhlasím. Lidé co jen pijí a sami nepálí nevidí veškerou práci která je okolo a pak se ohání argumenty typu: "Však si za to dal v páleni 116kč/l.. tak za co teď chceš 300kc?" Skutečná cena domácí slivovice je silně podhodnocena.
Tu za 500 Kč vypiju sám nebo s přáteli. Nebo ji vytáhnu při nějaké slavnostní příležitosti či ji někomu věnuji. Jinak s hruškovicí nejdu pod těch 280 Kč (protože se letos urodilo) a na té trnkové a meruňkové trvám. Je třeba si v okolí neudělat ostudu nějakým aušusem a najít si svoji stálou klientelu. A pijani ať třeba pijí různé levné patoky či třeba okenu.
A proč z té slivovice děláte takovou vědu? Jestli je taková nebo maková, stejně vám jen profičí hrdlem a žaludku je to jedno, tedy pokud to není jed. Všechno je to jen líh z určitou příchutí podle ovoce nebo jiných přísad. Odporná by byla jedině z plesnivého kvasu nebo kdyby byl kvas z přemíry shnilého ovoce nebo kdyby do kvasu někdo soustavně kálel. Můj otec dělal slivovici 50 let a pálila se z všemožného ovoce a hosté se z ní opili vždy stejně. A když budu chtít opravdu dobrý a jemný alkohol, tak si zředím čistý líh, který nemá žádnou odpornou příchut. Něco jiného je třeba víno, to je někdy opravdu odporné více a někdy méně ale odporné je obyčejně vždy. Slivovice je odporná akorát tím, že pálí do krku jak každý jiný tvrdý alkohol.