Vlaška končí
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 54.106 (?), 30.9.2013 21:26
Vlaška... Já si začínám myslet, že tato odrůda snad neexistuje. Letos snad pane Petře ani hodnotit nebudu a tento rok přeskočím.
Ale ne. Letos Vlaška značně přeplodila, ještě teď je na stromě několik desítek kg plodů. Chuť 90% plodů podprůměrná, velikost tak na 2/3 až 1/2. Pecka prakticky nešla od dužniny oddělit, slupka naopak docela oddělitelná od dužniny (stahuje se). Asi i díky hustotě značný výskyt monilie na plodech. Strom jinak zdravý, žádné příznaky šarky. Navíc v mnoha znacích i dle některých fotografií (podle jiných ale zase ne) se trochu podobá odrůdě Valor. Posílám pár fotografií, kdyby, docela charakteristické plody, někomu něco připomněly.
Vloni průměrná sklizeň, plody velké, velice dobré. Uvidíme napřesrok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 9.10.2013 8:25
A jsem tady opět se svojí oblíbenou odrůdou slivoně. Prapor Vlašky se u pana Mikeše propadl a visí v současnosti tak na půl žerdi. U mě byla většina plodů napadených šárkou. Miloš je šťastný, že už Vlašku nemá a současný názor Honzy z Vysočiny jsem nezaznamenal, takže když se to vezme kolem a kolem, tak záchrana této prastaré odrůdy není na dobré cestě. Já jsem po letech přece jen zastihl už končící zralost Vlašek ze Žďárských vrchů v nepřející nadmořské výšce 600 m, kde každoroční jarní mrazíky ohrožují významným způsobem plodnost všech slivoní. Člověk by řekl, že i zde musí být zahrady zamořeny virovou šárkou, ale žádné příznaky nejsou nikde patrné. Při ochutnávce těchto plodů jsem byl mile překvapen a dostavilo se u mě možná podobné nadšení, jako u pana Mikeše při ochutnání koupených plodů jabloně Akane. Někdo možná namítne, že sladce aromaticky švestkovitou chuť dostatečně nahrazuje novější německá odrůda Elena (Vlaška x Stanley), ovšem kdo chce poznat tuto originální chuť nerozředěnou křížením, tak jistě zařadí Vlašku do svého sortimentu. Zde na mojí zahradě Vlaška skončit může, ovšem stále se najdou místa na kterých Vlaška potěší svoji kvalitou a to i v nadmořských výškách, kde by to nikdo nečekal.
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honza JEKL - (8) - 233.16 (?), 19.7.2014 11:24
zdravím! přátelé, zapomněl sem vložit svoje dvě "krásky" v květu na jaře, činím tak až teď. Jsou momentálně trochu přeplozené, dělám probírku ruční. Mějte se fajn! :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|