Vlaška končí
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.39 (?), 3.6.2013 12:10
"Já bych svůj roubovací nůž nad plamen nedal"
Je to jen na cca 1 vteřinu z každé strany (stačí dát nad plamínek zapalovače). Takto jsme to praktikovali (třeba i spolu s lihem) v mikrobiologických laboratořích a in-vitro množárnách.
|
|
|
|
|
|
|
Hand - (1) - 171.12 (?), 3.6.2013 17:14
Dobrý den, někde,už nevím kde to bylo, jsem četl že přenos viru šarky nástroji nebyl prokázán.Nebo jsou nějaké nové poznatky v tomto směru?Hand
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.42 (?), 2.6.2013 19:38
Vlaška končí.
Pan Petr z Pardubic. Měli jsme Vlašku také. Polní sady byly velmi rozsáhlé(ať se snažím jakkoliv, stále jsem nedošel do původní výměry polních sadů mé babičky). Jen pro ilutraci-Přední-48ks švestek, Za Michlem 60ks švestek+ 20ks dorancií, Prostřední Nívka 60ks švestek+ 45ks dorancií na mezi, Za loučkama 20ks švestek+ 20ks dorancií na mezi, Špargle 130 ks švestek, Kejbaly (několik parcel) 80 ks švestek+ 20 ks dorancií. Toto byl základ obživy i když v té době se švestky vykupovaly za 20haléřů za 1kg. Na sklizni bylo vté době možno získat několik desítek tisíc korun(a na třešních také) a to byl základ přežití zemědělců v okolí Brna(nejen mé babičky). Tato dpba skončila vytrháním stromů začínajícím JZD a rozoráním mezí. Spousta Rostlinného potenciálu v té době vzala nenávratně za své- a to i sorty, které byly velmi odolné chorobám. Co se týká rzivosti na vlašce, neubírá ji to na chuti, pouze na image. Rozumný člověk toto spíš upřednostní.
A to, že vám píši o počtech stromů mé babičky? Byl jsem jako kluk u toho, když se sklízelo a taky když nám ty sady likvidovali. A babička mi řekla " toto mělo být tvoje, pamatuj si, kdo tě o to připravil". Dodnes mám všechny písemnosti schované a to i po starších předcích.
Wendy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 184.146 (?), 1.9.2013 15:32
Starodávná odrůda slivoně s názvem Vlaška, se s virovou šárkou na nějakém rozumném vzájemném soužití bohužel nedomluvila. K dohodě nedošlo a většina plodů je zdeformovaných, uvnitř červených a už většinou opadaly. Je mi to moc líto, jelikož ty zdravé plody mají vysoce jakostní, sladce aromatickou, typicky švestkovitou chuť. Jsou sladší než například Domácí švestka nebo Hanita, takže by menší množství kyselin nemuselo každému vyhovovat. Přesto mně ztráta takto chuťově výborné, pravé švestky velice mrzí. I když zde nějaké pokusy o náhradu jsou (Elena, Anna Späth),tak z hlediska vysoce plné, sladce aromatické, švestkovité chuti to není úplně to samé, už také proto, že se nejedná o pravé švestky s jakostnější, pevnější dužninou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|