Vhodný opylovač pro Althanovu renklódu?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
11.4.2013 20:48

Tak nějak to, Miloši, bude. Bohaté kvetení ale plodů po skrovnu. A Zelená je hned vedle. Chtělo by to zkusit nějaké křížence, jako např. Silvii (Althanova x Early Rivers). No ještě, že to je pořád lepší, než u "nešťastné" Čačaské rané. Tam při bohatém kvetení není plod kolikrát žádný.
frown

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 11.4.2013 18:43

Já bych s panem Slavíkem souhlasil. Ano, Althanova mívá problémy s plodností a to i tehdy, když hojně kvete. Jenomže všichni to vysvětlují tím, že v okolí roste málo opylovačů.Málokdo bere v úvahu, že k dobrému opylení je třeba vhodné počasí a odolnost jednolivých odrůd vůči zimě, větru či dešti v době květu, bývá rozdílná. Taky šarka u jinak tolerantních renklód se může projevit sníženou plodností. Já mám Althanovu na jednom stromě spolu se Zelenou a problémy s plodností má taky.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 11.4.2013 20:11

Tomu bych rozuměl, kdyby moje ostaní peckoviny i údajný opylovač Stanley nerodily. Ale nula na kontě Althanovy se mně nezdá.Jinak beru na vědomí, že v anketě ano- ne bych asi prohrál

Mr Big

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 11.4.2013 21:22

Dobrému opylení napomáhá, mimo jiné, má-li ovocný strom také dostatek bóru. Protože B podporuje klíčivost pylu.
To byl také jeden z důvodů, proč jsem po sklizni na podzim přihnojil na list Borosanem forte některé peckoviny. Nepříjemné problémy s opylením mi dělá zejména třešeň Kordia.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 11.4.2013 20:48

Tak nějak to, Miloši, bude. Bohaté kvetení ale plodů po skrovnu. A Zelená je hned vedle. Chtělo by to zkusit nějaké křížence, jako např. Silvii (Althanova x Early Rivers). No ještě, že to je pořád lepší, než u "nešťastné" Čačaské rané. Tam při bohatém kvetení není plod kolikrát žádný.
frown

Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 11.4.2013 22:15

Stenley je taktez dobry opylovac pro Althanku.Ja osobne ji nemam, ale jedna ma znama, kdyz ukoncila svou pracovni karieru v jednom slechtitelskem ustavu, tak si mimo jine dovezla domu jednoho krizence Althanova x smes pylu japonskych svestek... takze tady mate opyleni japonskych svestek a doma ma jako opylovace pro tento hybrid Stenley.Nahodou jsem v zime narazil na jeji clanky a fotogalerii, tak jsem ji napsal a od te doby dostanu obcas nejakou dobrou radu.Fotky jsem tu uz daval, ale dam jeste dve na pripomenuti.

host - 65.144 (?), 12.4.2013 8:24

Pan Mr. Big ma pravdu. Nazor "že u peckovin se význam opylovače velmi přeceňuje" je zcestny a hlavne naprosto k nicemu. J.R.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 11.4.2013 23:36

Citace-doporučení pro pěstitele, který si koupil Althanovu:"Ještě jsem neviděl, že by dospělý zdravý strom kvetl, a neopýlením by květy opadly- to snad pilatkou. Určitě se v okolí nějaký, nebo více vyskytují. I když nejsou úplně blízko, tak to bude stačit. Výbec bych neřešil zda si kvůli peckovině pořizovat opylovače nebo né."

Tak s tímto já nemohu souhlasit. Mně to připomíná prodavače stromků, který chce co nejvíce prodat. A přitom možná má doma vedle Althanovy Oulinskou, Wazonovu nebo Zelenou (Vlašku a Lutz.. asi dnes už ne) nebo má něco přiroubovaného. Těšilo mě, že jsem se mohl této často se opakující diskuze odborníků ovocnářů zú)častnit a napříště slibuji, že do těchto odborných diskuzí vstupovat nebudu. Zůstanu u zeleniny.

Mr Big    

PS.:Pro pana P.Z.: mám před sebou pomologický atlas (Kutina a kol.), Stanley i Althanova tam jsou, ale o tom, že by Stanley opyloval Althanovu tam nic není. Ale v dnešní moderní době je vše možné.          

Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 12.4.2013 8:44

Tady prece vubec nejde vas odradit od diskuze.Jde tady o to, aby vam vase Althanka, taky nejen kvetla, ale i plodila.Althanova je zde jiz radu desetileti a proto, jako opylovaci jsou take uvedene odrudy svestek vesmes z tohoto obdobi.Viz Zelena a Oulinska.Cim, ale jde vyvoj dopredu v slechteni svestek, tak taky pribyva vhodnych opylovacu, jak z novych odrud, tak nove zjistenych opylovacu. Zkuste naroubovat Zelenou ci Oulinskou do Althanky a sam uvidite jestli to bude k necemu dobre.Pokud ani potom se nedostavi kyzene vysledky, tak problem bude urcite nekde jinde... Taky nikdo tady netvrdi, ze se tady jedna o odborne diskuze, ale jde o diskuze nadsencu a amaterskych zahradniku o diskuze, kdy se tady mezi sebou podelime o nase vlastni poznatky s praxe a ta je urcite kolikrat cennejsi nez kdejaka odborna literatura.Jelikoz ne vsechny, dosahuji potrebne odborne zpracovani.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 12.4.2013 10:17

Zrovna dneska čekám pro Vaší informaci pane Mr Bigu zásilku peckovin... pro svou potřebu, takže vidíte(spíše nevidíte),že nejsem prodavač stromků, ani když jsem prohlásil že jsem neviděl že by...,ale to ještě neznamená, že to neexistuje-pozor!

Chtěl jsem tím říci, že neúspěšná násada plůdků po odkvětu může souviset s faktem, že renglota začíná plodit později, než jiné peckoviny(u nás to tak bylo), i když už několik roků kvete ale nerodí, a nemusí to souviset ani s pilatkou, ani s chybějícím opylovačem.Mohlo by to taky souviset s nedostatkem boru,jak řekl pan Vinšálek,a s následným nedostatečném klíčivosti pylu-nevím kde hledat příčinu.

Naše renglota je vzdálená od nejbližší slivoně (DV)90m.Ani nemám v koruně naroubovanou jinou odrůdu.Když přicházela do dospělosti začala kvést, a pak několik dalších roků bohatě kvetla, ale nerodila.Cca asi po dvanásti létech, když jsem ji pořádně seřezal, pak také začala postupně plodit.

Význam opylovače se přeceňuje v oblasti, kde už nějaké slivoně jsou... na rozdíl oblasti npř. v lese, nebo v jiném izolátu, nebo v oblasti kde se první slivoň od té naší nachází... dejme tomu 100-200m-tam je opylovač k cizosprašné peckovině potřeba.Možná má vliv taky směr a síla větru,překážka ve směru proudění větru,protože si myslím,že né všechno opýlení je na včelách a jiném hmyzu.

host - 65.144 (?), 12.4.2013 12:08

A mate Althanovu nebo pisete o Zelene? V zime jste zverejneoval, pokud se nepletu, fotky se Zelenou. J.R. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz