Valjevka, Hamanova nebo jiná?
|
|
|
|
|
|
|
|
xenon86 - (20) - 249.63 (?), 9.4.2013 14:24, zobrazeno: 13181x
Dobrý den,
pročítám příspěvky týkající se švestek a stále si nevím rady. Máme doma Čačanskou Lepotici a nemůžu si na ni stěžovat. Plodí dobře, ale není to prostě švestka. V nabídce v zahradnitví mě zaujala Valjevka a nebo Hamanova švestka. Prosím o která z uvedených odrůd (případně jiných) by byla k nám na Plzeňsko lepší? Rád bych asi vzal i žlutou švestku Tipalu, ale nevím kterou modrou :-)
Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 9.4.2013 14:41
Je mnoho zajimavých modrých i žlutých peckovin, a každá varianta nabízí něco jiného, než ta druhá.Je třeba se rozhodovat i podle jiných hledisek, než je chuť-což je jedna z hlavních priorit.
Další priority můžou být-odolnost šarce, monilioze,mrazuodolnost, vhodnost odrůdy do horších klimatických podmínek, samosprašnost,velikost ovoce, plodnost,požadavek pro pálení, povidla,pečení, a jedna z hlavních kritérií je doba dozrávání.
Kupříkladu Herman si určitě nebudete pořizovat na pálení, ani pro mimořádnou chuť, ale je jednou z nejrannějších, a to je jeho přednost.Chuťově nejlepší Durancie je vhodná na pálení, i jiné kuchyňské zpracování, ale možná vám bude vadit neodlučitelnost pecky.Takže je třeba upřesnit mantinely pro výběr.
|
|
|
|
|
|
|
xenon86 - (20) - 249.63 (?), 9.4.2013 19:40
Děkuji za reakci.
Švestky bych rozhodně nechtěl na pálení, ale především na koláče možná nějaká ta povidýlka :-), ale i na přímou konzumaci.
|
|
|
|
|
|
|
host - 238.154 (?), 9.4.2013 20:46
Kupte Hamanovu, budete spokojený, Jen bych zkusil jinou podnož, než myrobalán, pokud máte úrodnější polohu. Honza z Vysočiny
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.119 (?), 9.4.2013 22:44
Kde se dá koupit Hamanova na jiné podnoži než myrobalán?
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 10.4.2013 9:53
Jsem dosti zaujatý proti Hamanové, proto radím nekupovat, ale někdo může mít s ní dobré zkušenosti, nevím.Raději kupte podle pořadí v jakém dozrávají-Katinku, Opál,Hanitu, Bellamiru,Valor, Topking,Čačanskou rodnou, Těchobuzickou,Bystrickou muškátovou a její klony, Anna Spath, a pokud máte níže položenou zahradu, tak Hagantu, Presentu.
Jsou i jiné výborné, a možná někdo další přidá svou zkušenost.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 10.4.2013 15:40
Když už tady Honzik z Vysočiny doporučil tu Hamanovu, tak bych k tomu ještě dodal, že já jsem ji sice zlikvidoval kvůli nepřesvědčivé chuti, ale například atraktivnější odrůdy jako Čačanská Lepotica nebo Najbolja mohou v některých letech a v některých polohách zklamat chuťově mnohem více, než zmiňovaná Hamanova. To samé bych řekl o přeplozené Valjevce. Hamanova sice nedosahuje kvalit Domácí švestky, ale myslím si, že by si svůj slušný chuťový standart zachovala i při vyšší plodnosti a snad i v horších polohách. V horších polohách bych ji dal rozhodně přednost před Valjevkou, i když při rozumném množství větších plodů je Valjevka chuťově asi lepší (zajímavější). Myslím tím zdejší polohu. Josef Kutina a kolektiv píše ve svém Pomologickém atlase, že "ve vyšších polohách, kde Domácí švestka neuzrává se Hamanovou nahrazuje Wangenheimova, neboť Hamanova poskytuje kvalitnější plody". Já osobně bych určitě zkusil Gabrovskou, i když zde Josef Kutina uvádí její náročnost na stanoviště. To by se nemuselo potvrdit, stejně jako její uváděná pouze střední plodnost. Šarku jsem nezaznamenal u Hamanovy švestky ani zde, ani v Železných horách, ale určitě to není "tolerantní" odrůda. Uvádí se, že je středně až slabě citlivá k této chorobě.
|
|
|
|
|
|
|
xenon86 - (20) - 249.63 (?), 11.4.2013 19:37
Děkuji za Vaše odpovědi.
Teď už tedy jen váhám mezi výše zmíněnou Hanitou a Grabrovskou :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|