Valjevka, Hamanova nebo jiná?



rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?)
10.4.2013 9:53

Jsem dosti zaujatý proti Hamanové, proto radím nekupovat, ale někdo může mít s ní dobré zkušenosti, nevím.Raději kupte podle pořadí v jakém dozrávají-Katinku, Opál,Hanitu, Bellamiru,Valor, Topking,Čačanskou rodnou, Těchobuzickou,Bystrickou muškátovou a její klony, Anna Spath, a pokud máte níže položenou zahradu, tak Hagantu, Presentu.

Jsou i jiné výborné, a možná někdo další přidá svou zkušenost.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
xenon86 - (20) - 249.63 (?), 9.4.2013 14:24, zobrazeno: 13183x

Dobrý den,

pročítám příspěvky týkající se švestek a stále si nevím rady. Máme doma Čačanskou Lepotici a nemůžu si na ni stěžovat. Plodí dobře, ale není to prostě švestka. V nabídce v zahradnitví mě zaujala Valjevka a nebo Hamanova švestka.  Prosím o která z uvedených odrůd (případně jiných) by byla k nám na Plzeňsko lepší? Rád bych asi vzal i žlutou švestku Tipalu, ale nevím kterou modrou :-)

Děkuji

   
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 9.4.2013 14:41

Je mnoho zajimavých modrých i žlutých peckovin, a každá varianta nabízí něco jiného, než ta druhá.Je třeba se rozhodovat i podle jiných hledisek, než je chuť-což je jedna z hlavních priorit.

Další priority můžou být-odolnost šarce, monilioze,mrazuodolnost, vhodnost odrůdy do horších klimatických podmínek, samosprašnost,velikost ovoce, plodnost,požadavek pro pálení, povidla,pečení, a jedna z hlavních kritérií je doba dozrávání.

Kupříkladu Herman si určitě nebudete pořizovat na pálení, ani pro mimořádnou chuť, ale je jednou z nejrannějších, a to je jeho přednost.Chuťově nejlepší Durancie je vhodná na pálení, i jiné kuchyňské zpracování, ale možná vám bude vadit neodlučitelnost pecky.Takže je třeba upřesnit mantinely pro výběr.

      
xenon86 - (20) - 249.63 (?), 9.4.2013 19:40

Děkuji za reakci.

Švestky bych rozhodně nechtěl na pálení, ale především na koláče možná nějaká ta povidýlka :-), ale i na přímou konzumaci.

         
host - 238.154 (?), 9.4.2013 20:46

Kupte Hamanovu, budete spokojený, Jen bych zkusil jinou podnož, než myrobalán, pokud máte úrodnější polohu. Honza z Vysočiny

            
host - 213.119 (?), 9.4.2013 22:44

Kde se dá koupit Hamanova na jiné podnoži než myrobalán?

               
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 10.4.2013 9:53

Jsem dosti zaujatý proti Hamanové, proto radím nekupovat, ale někdo může mít s ní dobré zkušenosti, nevím.Raději kupte podle pořadí v jakém dozrávají-Katinku, Opál,Hanitu, Bellamiru,Valor, Topking,Čačanskou rodnou, Těchobuzickou,Bystrickou muškátovou a její klony, Anna Spath, a pokud máte níže položenou zahradu, tak Hagantu, Presentu.

Jsou i jiné výborné, a možná někdo další přidá svou zkušenost.

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 10.4.2013 10:40

Jsem rovněž zaujatý proti Hamanově, proto bych volil některou z doporučenách tolerantních odrůd. Asi krom Bystrické, která tolerantní není. Nebál bych se na Plzeňsku (nejuste-li v extra studené kotlině) ani Haganty a Presenty

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 10.4.2013 11:47

Zadejte si do vyhledávání Hamanovu švestku. Něco se tady k ní už napsalo. Fotky plodů jsou ve vlákně "švestky v sezóně 2011"

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 10.4.2013 15:40

Když už tady Honzik z Vysočiny doporučil tu Hamanovu, tak bych k tomu ještě dodal, že já jsem ji sice zlikvidoval kvůli nepřesvědčivé chuti, ale například atraktivnější odrůdy jako Čačanská Lepotica nebo Najbolja mohou v některých letech a v některých polohách zklamat chuťově mnohem více, než zmiňovaná Hamanova. To samé bych řekl o přeplozené Valjevce. Hamanova sice nedosahuje kvalit Domácí švestky, ale myslím si, že by si svůj slušný chuťový standart zachovala i při vyšší plodnosti a snad i v horších polohách. V horších polohách bych ji dal rozhodně přednost před Valjevkou, i když při rozumném množství větších plodů je Valjevka chuťově asi lepší (zajímavější). Myslím tím zdejší polohu. Josef Kutina a kolektiv píše ve svém Pomologickém atlase, že "ve vyšších polohách, kde Domácí švestka neuzrává se Hamanovou nahrazuje Wangenheimova, neboť Hamanova poskytuje kvalitnější plody". Já osobně bych určitě zkusil Gabrovskou, i když zde Josef Kutina uvádí její náročnost na stanoviště. To by se nemuselo potvrdit, stejně jako její uváděná pouze střední plodnost. Šarku jsem nezaznamenal u Hamanovy švestky ani zde, ani v Železných horách, ale určitě to není "tolerantní" odrůda. Uvádí se, že je středně až slabě citlivá k této chorobě.

                     
xenon86 - (20) - 249.63 (?), 11.4.2013 19:37

Děkuji za Vaše odpovědi. 

Teď už tedy jen váhám mezi výše zmíněnou Hanitou a Grabrovskou :-)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika