TopTaste?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 187.150 (?), 11.9.2012 23:27
Prosím neplést si hlavně Giesenheim- s Geisenheim. Ten je opravdu v té západní části Německa a je tam výzkumný ústav.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 20.19 (?), 10.5.2020 20:16
Zdravím, tak letos poprvé zaplodí Toptast, mám ji na podnoži zelená renkloda, ale pozoruji skoro každý den na nějaké koncové větvičce, jako když dostane ten konec "mrtvici", zkrátka uvadne...
Nevíte prosím co je toho příčinou... Děkuji za info, Karel
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 20.129 (?), 23.8.2020 14:33
Uvadání konečků větviček se zastavilo, stromek zdárně odkvetl a já 10/8 ještě dost nezlalou švestičku ochutnal, hlavně mě zajímala odlučitelnost.Tak ta byla stoprocentní, každý den jsem utrhl jeden plod na ochutnání... Nyní 23/8 se už začíná mluvit o sládnoucím plodu a odlučitelnost na 100%, pecka při rozlomení doslova vypadne... Dle literatury by plody měly být na stromě ještě měsíc, jestli i toto se potvrdí, bude to nejdéle konzumovatelný strom.Čačasnská je na 14 dnů...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 20.216 (?), 12.9.2020 21:46
Nyní, tedy, 12/9 mi zbývá na stromku asi 30 kousků, ty si pošetřím do, co největší zralosti... Nikde jsem se v popisu odrůdy nedočetl o špatné odlučitelnosti od pecky toptastu, jen tady, nevím jestli to nebyl záměr některých přispívajících, aby odradili případné zájemce... manželka mi nalila čistého vína... konečně švestka která nechutná tak švestkově, ale je jiná... Opravdu, toptast nepadá, odlučitelnost 100%, dá se pojídat ze stromku dva měsíce, neskutečné.K.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 225.193 (?), 12.9.2021 20:11
Tak mé loňské nadšení z Toptaste je pryč... loni naprostá spokojenost, letos hrůza, všechny švestky přirostlé na pecku, chuť nevalná... jestli se příští rok nevyvede, budu se s ní loučit... Karel
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 225.193 (?), 13.9.2021 11:18
Jestli existuje více klonů Toptaste nedovedu posoudit, ale ten loňský je stále na svém místě i letos, a loni super, letos neodlučitelný... já si spíš myslím, že to nebude v klonech, ale buď v prostředí, které se může i během roku měnit, nebo půdní podmínky, které jsou u každého jiné... podobně jsem laboroval s hořkou pihovitostí na různě vzrůstných podnožík u Admirálu, rouby jsem měl jen jedny z jednoho stromu a výsledky byly na mých stromech odlišné...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.248 (?), 13.9.2021 13:21
Hezký den, souhlas s Toptaste mám velmi podobné zkušenosti na více podnožích a více stromech. Jen doplním, že i na jednom stromě jsou vedle sebe plody velmi kvalitativně odlišné. Jedny měkké, pouze sladké až řepovité konzistence bez kyselinky a chuti. A druhé, které touto dobou již sesychají od stopky, stále jsou tvrdé neodlučitelné od pecky, ale vynikající chuti. Nejvíce takto kvalitních plodů mám na podnoži Myrobalán cca. 80%. A naopak nejméně na Krymsk I. cca. 50%. Vodou to nebude Krymsk I. mám zavlažovaný. JzP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 225.193 (?), 14.9.2021 7:34
Loni mi právě Toptaste zarodil prvně a hned celkem dost, odlučitelnost 100% a chuť zajímavá, dobrá... proto jsem se těšil na letošek, ale plodů snad 20 a od pecky nejde ani jeden a už se sesychaji a maji tendenci padat, loni to byl pravý opak, sklízel jsem je snad 2 měsíce... příští rok má ještě šanci, ale stejně asi poletí... ještě musím pár plodů vyzkoušet, jestli aspoň na ty knedlíky byl dobrý, abych je nemusel odhryzávat ještě i tam...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|