Prvá lepšia úroda toptaste..5 ročný stromček, niečo sa už rozdalo..zarodila Topstar, lepotica, Stanley, a toptaste... z tých všetkých sú rodina a známi očareni najmä odrodou toptaste... Rýchlo sa míňa...450 mnm obrata pred dvoma dňami...
Toptaste ma aj tento rok presvedčil o svojich kvalitách. Kým iné odrody boli dosť napadnuté monílou, Toptaste skoro vôbec. Hnillé plody by sa dali spočítať na prstoch jednej ruky. Boli síce menšie a bolo ich aj menej ako zvyčajne, no chuťovo vôbec nezaostávali za inými rokmi. Presne tá pevná konzistencia plodov mi vyhovuje. Človek si myslí, že ešte potrebujú pár dní, no ony sú už nabité cukrami. Ak by som sa mal rozhodovať pre jednu odrodu slivky, bola by to buď Hanita alebo Toptaste.
Nejosvědčenější německý kříženec se jmenuje TOPTASTE (Valor x Domácí švestka). Nebo-li Toptaste nepřekonaný. I při vysoké plodnosti a menších plodech zůstávají plody v super kvalitě. A to všechny, jeden jako druhý. Žádný nebyl ani nezrale nakyslý, ani přezrále moučnatý, ani fádní. Je to až k neuvěření, co se to povedlo vyšlechtit za odrůdu slivoně.