Topfive
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?), 13.8.2014 17:50
Promiňte, ale budu se tady teď chlubit s "cizím peřím". Převelice bych chtěl poděkovat panu Milanu Fialovi, který byl tak moc laskav a poslal mi plody z jeho úrody Topfive. Milane, myslíš, že by se i tady daly vypěstovat tak dobré švestky? Jsem z nich opravdu překvapen. Je toto ten nejlepší produkt z odrůd začínajících písmeny TOP? Snad ano. Jak ale popsat tu chuť? Je mírně švestkovitá, navinule sladká až sladká, se šťavnatou dužninou, vysoce harmonická, kompaktní, příjemná, velmi lahodná. Těžko to popsat. Ale jak říkám, nevím, jestli by se takto kvalitní plody daly vypěstovat i v chladnějších podmínkách, než má Milan. Trochu mi to připadá, jako kdyby ty švestky přišly odněkud z Itálie, tak byly dobré. Překvapila mě i velmi malá pecka v plodech. Nejmenší plod vážil 20 gramů, střední 26 gramů, největší 32 gramů, 10 plodů vážilo 216 gramů.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 224.39 (?), 13.8.2014 22:16
Peter keby ste mali porovnať chuť Topfive s chuťou Toptaste ktorá by u vás vyhrala? Ďakujem.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 227.63 (?), 16.8.2014 19:46
Mám názor je že Topfive by mohlo dozrieť do potrebnej kvality aj v strednej polohe keďže dozrieva začiatkom augusta-srpna a v tejto dobe býva dosť teplo. Viac by som sa obával neskoro zrejúcich sliviek ako sú Presenta alebo Topend, nie vždy je jeseň-podzim slnečná. Takže to Toptaste podľa Vás asi nie je vhodné na kompóty alebo lekvár-povidla? Ďakujem
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 227.50 (?), 17.8.2014 16:08
Ďakujem pán Vysloužil za odpoveď, takže Toptaste má riedku dužinu? Čítal som napr. o Hanite že je úplne nevhodná na spracovanie - kompóty a lekvár.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |