TIPALA by urřitě byla výborná žlutá švestka s výraznou, kořenitou chutí, jen kdyby dříve a více zesládla. I měkké plody, které zůstanou v ruce, nejsou dostatečně sladké.
Kořenitá chuť tam moc není, je to něco mezi švestkou a rynglí. Opravdu vyzrálých plodů je vždy jen pár, většina plodů shnije nebo popadá ne zcela zralá. Zrovna postupně dozrává špendlík žlutý, popadané Tipaly jsem k němu chtěl přidat do kvasu. Po ochutnání jsem si to rozmyslel, ostatně jako každý rok.
Je ale pravda, že pár lidem v rodině chutná.
Pokud byste přidával Tipaly ke špendlíkům do kvasu, můžete, ale raději vypeckované.Je míň sladká než špendlk, ale chutí se celkem podobá. Dělal jsem čistou tipalovici a je tam hodně cítit nahořklá pecka, zatímco špendlíkovice tuto příchuť nemívá.
Zpočátku je chuť nepatrně nahořklá a navinulá. Teď již nikoliv. Stále podle mého názoru chybí víc cukrů a některé plody nejdou dobře od pecky. Mnohem sladší jsou třeba spadlé měkké plody Althanovy renglódy. Ty, co jsou na stromě a mají pevnější dužninu zase nejsou moc dobré. Mylím tím Althanovu renglódu.