Topgigant jsem si neoblíbil. Dlouho je tvrdý a nezralý, pak ho nechám být a za "chvíli" je měkký, přezrálý a fádně sladký. Něco jako Valor. Správná zralost, kdy už není kyselý, a potom fádně sladký, je krátká.
Topgigant jsem si neoblíbil. Dlouho je tvrdý a nezralý, pak ho nechám být a za "chvíli" je měkký, přezrálý a fádně sladký. Něco jako Valor. Správná zralost, kdy už není kyselý, a potom fádně sladký, je krátká.
Těchobuzickou jsem před lety zrušil, nějak mě nenadchla.Chrudimská na myroši zakvetla letos poprvé (po sedmi letech od výsadby).Bude zajímavé srovnání pvních plodů z Vaňkovým popisem (Chrudim 1938).
S chutí plodů Těchobuzické nemám problém, ale velikostí je tak akorát do kvasu, na konzum šly vždy nejlépe odrůdy velikosti aspon Toptastu. Ale když jsme u těch aromatických látek mám na zahradě odkopek, plody jsou velikosti o něco menší než Těchobuzická. Ale tu vůni kterou vydává v době dozrávání, když k ní přicházíte, nic takového jsem nikdy u žádné odrůdy necítil. Ale když dáváte do sudu pouze podobné sorty, kde je v poměru k dužině ještě víc pecky, odrazí se to na chuti slivovice a z mého pohledu negativně. Nedá se to srovnat s duranciemi, kdy do destilátu přejde příjemný nádech marcipánu. Bylo by potřeba je vypeckovat...
Kvas nekvas, pane z Buchlova, doufám, že Těchobuzická zdárně dozraje. První zralé plody byly kvalitní, švestkově dostatečně aromatické. Chuť dozrávajících plodů se proměňuje postupně od švestky k renglódě (Domácí švestka x Zelená renglóda).
Znáte odrůdu slivoně Těchobuzická? Není to žádná nová "německá atrakce", a jestli stojí za vyzkoušení musí každý zhodnotit sám. Chuť plodů se mění s tím, jak se postupně přibližuje od jednoho rodiče k druhému. Od Domácí švestky v pevném stavu k Zelené renglódě ve stavu pozdější zralosti. Samozřejmě, že to není ani úplná Domácí švestka ani Zelená renglóda, aby nedošlo k nějakému nedorozumění. Křížení to bylo jistě odvážné.