Část sklizena, plody zatím velmi dobré kvality. Tvrdší zralé plody jdou chuťově do Domácí, měkké do ZR a pak je tu malá skupina plodů středně tvrdých se "svraštělou prdelkou" a tam jsou cítit obě rodičovské odrůdy navíc s takovou výraznou kokosovou příchutí. Některé praskliny na plodech začaly nahnívat jiné se zacelily a hojně slouží jako úkryt různému hmyzu, hlavně slunéčku.
Těchobuzickou jsem koupil před lety na myrobalánu, myslím, že to není ideální podnož pro ni. Na první úrodu jsem čekal 8 let, přírůstky jsou pořád velké a plodnost - i když letos to ujde - rozhodně větve neláme.Nějaká slabší podnož by asi slušela líp.
To je rozhodně největší plus odrůdy.
Elena u mě hnije o trochu víc, ale zatím patří spíš k těm méně postiženým hnilobou. Topstar, Tophit, Empress, tam je monilie jako doma.
Těchobuzická má letos, jako jediná odrůda spolu s Hanitou, dosti dobrý výnos. Úroda se zatím každým rokem zvyšuje. Chuť plodů tradičně velmi dobrá, sladká, aromatická, projevy moniliózy malé, ale po vydatných deštích v posledních dnech se projevuje pro tuto odrůdu typické praskání plodů. Je otázkou, jestli se to do plné zralosti trochu zatáhne nebo to začne hnít.
Jedním z paradoxů minulých let bylo, že plody švestek popraskané vydatnými dešti, v prasklinách nehnily. A to ani odrůdy, jinak monilií hodně postižené. Letos (zatím) nepraskají.
Dalším paradoxem pozorovaným i letos je, že s nástupem deštivého počasí (a s tím spojeným ochlazením) se šíření monilie na plodech výrazně zpomalilo. Vypadá to, že spory houby se lépe šíří v suchu (což je překvapivé) a plodem rychleji prostupuje v teple (což překvapivé není)..
Plody s tmavší, žlutou dužninou dosáhly renglódové zralosti, to znamená, že jsou sladké s renglódovou příchutí. Rozkrojený plod s dužninou do zelena byl stále ostřejší.
Část sklizena, plody zatím velmi dobré kvality. Tvrdší zralé plody jdou chuťově do Domácí, měkké do ZR a pak je tu malá skupina plodů středně tvrdých se "svraštělou prdelkou" a tam jsou cítit obě rodičovské odrůdy navíc s takovou výraznou kokosovou příchutí. Některé praskliny na plodech začaly nahnívat jiné se zacelily a hojně slouží jako úkryt různému hmyzu, hlavně slunéčku.
Těchobuzická letos - skoro jako všechny slivoně - přinesla velikou úrodu. Některé větve se polámaly, i tak je sklizeň v řádu mnoha desítek kg. Chuť je podrobně popsána v příspěvku p. Mikeše 13. Musím ocenit, že se jejich plodů prakticky vůbec netýká moniliová hniloba.
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář (1422) - 137.210 (?),17.9.2018 21:24
Hmm, tak to mi prodali asi něco jiného, moje Těchobuzické shnily před 14 dny z 80% a chutí nepřípomínaly ani Domácí ani ryngle.Větve se lámaly u Domácích a Durancijí.