Těchobuzická má letos, jako jediná odrůda spolu s Hanitou, dosti dobrý výnos. Úroda se zatím každým rokem zvyšuje. Chuť plodů tradičně velmi dobrá, sladká, aromatická, projevy moniliózy malé, ale po vydatných deštích v posledních dnech se projevuje pro tuto odrůdu typické praskání plodů. Je otázkou, jestli se to do plné zralosti trochu zatáhne nebo to začne hnít.
Těchobuzickou jsem koupil před lety na myrobalánu, myslím, že to není ideální podnož pro ni. Na první úrodu jsem čekal 8 let, přírůstky jsou pořád velké a plodnost - i když letos to ujde - rozhodně větve neláme.Nějaká slabší podnož by asi slušela líp.
To je rozhodně největší plus odrůdy.
Elena u mě hnije o trochu víc, ale zatím patří spíš k těm méně postiženým hnilobou. Topstar, Tophit, Empress, tam je monilie jako doma.
Těchobuzická má letos, jako jediná odrůda spolu s Hanitou, dosti dobrý výnos. Úroda se zatím každým rokem zvyšuje. Chuť plodů tradičně velmi dobrá, sladká, aromatická, projevy moniliózy malé, ale po vydatných deštích v posledních dnech se projevuje pro tuto odrůdu typické praskání plodů. Je otázkou, jestli se to do plné zralosti trochu zatáhne nebo to začne hnít.
Jedním z paradoxů minulých let bylo, že plody švestek popraskané vydatnými dešti, v prasklinách nehnily. A to ani odrůdy, jinak monilií hodně postižené. Letos (zatím) nepraskají.
Dalším paradoxem pozorovaným i letos je, že s nástupem deštivého počasí (a s tím spojeným ochlazením) se šíření monilie na plodech výrazně zpomalilo. Vypadá to, že spory houby se lépe šíří v suchu (což je překvapivé) a plodem rychleji prostupuje v teple (což překvapivé není)..
Plody s tmavší, žlutou dužninou dosáhly renglódové zralosti, to znamená, že jsou sladké s renglódovou příchutí. Rozkrojený plod s dužninou do zelena byl stále ostřejší.
Část sklizena, plody zatím velmi dobré kvality. Tvrdší zralé plody jdou chuťově do Domácí, měkké do ZR a pak je tu malá skupina plodů středně tvrdých se "svraštělou prdelkou" a tam jsou cítit obě rodičovské odrůdy navíc s takovou výraznou kokosovou příchutí. Některé praskliny na plodech začaly nahnívat jiné se zacelily a hojně slouží jako úkryt různému hmyzu, hlavně slunéčku.
Těchobuzická letos - skoro jako všechny slivoně - přinesla velikou úrodu. Některé větve se polámaly, i tak je sklizeň v řádu mnoha desítek kg. Chuť je podrobně popsána v příspěvku p. Mikeše 13. Musím ocenit, že se jejich plodů prakticky vůbec netýká moniliová hniloba.
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář (1422) - 137.210 (?),17.9.2018 21:24
Hmm, tak to mi prodali asi něco jiného, moje Těchobuzické shnily před 14 dny z 80% a chutí nepřípomínaly ani Domácí ani ryngle.Větve se lámaly u Domácích a Durancijí.