Švestky v sezóně 2012

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
17.12.2013 19:01

Všimněte si, že Miloš vyzdvihuje i Čačanskou ranou, ano nepletu se a píšu to správně, vážení přátelé, takže  Č a č a n s k á   r a n á  dochází také konečně uznání, to jsem tedy rád. Tato "zasloužilá, leč nedoceněná pracovnice v oboru modrých peckovin", je konečně pochválená někým jiným, než mnou. Takže žádná léčba krumpáčem se prozatím, mimo pana Boštičky, nemusí praktikovati. smiley

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 17.12.2013 17:24

Dovolte, abych požádal pana Vysloužila o hodnocení švestek v roce 2013. Z osobního setkání jsem se dozvěděl, že byl velmi spokojen s prvními plody novějších odrůd, jako např. Amers, Verity, Topstar, ale i Topgigant. Výsledky u prvních plodů mohou být ošidné. Někdy se ukáží jako shodné s pozdějšími plody staršího stromu ve vyšší plodnosti, leckdy jsou zpočátku horší, než ty pozdější a leckdy jsou i lepší, než pozdější větší množství plodů ze staršího stromu. Já jsem žádné svoje vyhodnocení odrůd z letošního roku nedělal, protože nemám nic nového, a bez toho to není jaksi ono. Panu Vysloužilovi se naopak rozplozují novinky a to je přece jen "koření" každého pěstitele, že může stále hodnotit něco nového. Co bylo letos u mě "překvapení roku", o tom už jsem psal několikrát. Byl to některými zatracovaný a některými zase vychvalovaný Valor. Já bych se letos připojil k těm druhým, mezi kterými byl i popularizátor novějších odrůd slivoní - pan Tomáš Jan.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 17.12.2013 18:32

Nic nového, než jsem sdělil Petrovi při návštěvě, nevím, jelikož od té doby již žádné další šveskty k posouzení nebyly. Jen bych snad upřesnil, že Topstar potěšil, ale Topgigant až taková sláva nebyla.
Tedy z letních bych vyzdvihl Katinku (což jsem čekal), Čačanskou ranou, Carpatin, i Opál a Tegeru. Nepřesvědčily Herman (díky enormnímu propadu), Topfirst, Černošická, propadákem byla Ialomita.
Z těch prostředních zabodovala Hanita, Wangheimova, Těchobuzická, Tipala, Stanley, Viktoria. Překvapila kliadně i Lepotica. Hůře dopadla Chrudimská, Empress, Valor, President.
Z pozdních krom zmíněných dopadly dobře Gabrovská, Čačanská rodna, Vee blue, slušné byly Haganta i Elena. Nedobře dozrály Prezenta, Jojo, Durancie, Tophit.
    Většina slivoní letos utrpěla nadúrodu, což se projevilo na mirabelkách (menší plody, monilie), myrobalánech (fádní chuť).

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 17.12.2013 19:01

Všimněte si, že Miloš vyzdvihuje i Čačanskou ranou, ano nepletu se a píšu to správně, vážení přátelé, takže  Č a č a n s k á   r a n á  dochází také konečně uznání, to jsem tedy rád. Tato "zasloužilá, leč nedoceněná pracovnice v oboru modrých peckovin", je konečně pochválená někým jiným, než mnou. Takže žádná léčba krumpáčem se prozatím, mimo pana Boštičky, nemusí praktikovati. smiley

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 25.12.2013 17:09

Otázka je, pane Jano, jestli za zhoršenou chutí i sníženou sladkostí u některých odrůd nestojí pološvestka s názvem Čačanská najbolja, která je u těchto odrůd jedním z rodičů. Někde se křížení mohlo povést lépe, jako u Haganty, ale leckdy je tam problém s kvalitou. Například u Tophitu je sympatická velikost plodů, ale jak je vidět, tak na kvalitu jsou tady stížnosti. Letos v určité fázi zralosti byl Tophit i příjemně sladký a opravdu lahodný a chutnal mi například více než Jojo. Poslední plody už při zhoršeném počasí byly ale opět sladké málo až vůbec. Valor s Presidentem vydržely sladké naopak dlouho. President je ale bohužel velmi citlivý na monilii. Valor kupodivu mnohem méně, takže plody mohly viset na stromku až do konce září. Topfive je pokud vím také kříženec Č.najbolji. I Topend. Co se týká velmi pozdních odrůd, tak o ty nemám také už žádný zájem, pane Jano. První plody Presenty byly fantastické, ale ty pozdější jen v průměru dobré, jak by napsal pan Tomáš Jan. Je to s nimi vždy velmi nejisté. U ostatních odrůd by byla zajímá Těchobuzická, kdy sladké plody v pozdním září také potěší. Některé však zůstaly trpké. Pozitivní je dobrá odolnost proti monilióze, takže můžou klidně dlouho "viset" a vyzrávat. Když se ještě vrátím k Tophitu, tak se mi jeho plody také líbí a chuť je při dostatku cukrů také příjemná. Mám pro tuto odrůdu jakousi slabost. Určitě je mnohem chutnější, než Empress. Byl bych rád, kdyby alespoň stejně tak chutný byl ten Topgigant, který pochází se stejného křížení, jako Tophit. Byl bych rád i za dobrou chuť Topkingu, ale mám dojem, že tam spokojenost nebude.

host - 227.40 (?), 25.12.2013 22:16

Je to dosť možné pán Petr že za zníženú chuť niektorých odrod može Čačanská najbolja, ja považujem momentálne za najvydarenejšiu nemeckú slivku čo sa týka chuti a zdravotného stavu Katinku, myslím že si tu na ňu ešte nikto nesťažoval, Hanita je vynikajúca čo sa týka chuti ale zdravotný stav je u nej ďaleko horší ako u Katinky pretože v niektorých oblastiach už trpí šárkou aj na plodoch a trpí aj moniliózou na rozdiel od Katinky. Jano

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 3.7.2016 12:38

Promiňte, ale nemůžu se dočkat prvních švestek, tak je fotím ještě zelené. Hlavně se těším na slívečku Herman, i když tam bude jen pár plodů. Tlačí se na myrobalánu hodně do výšky. Taková Juna na St.Julien by zase naopak stále jen plodila a plodila. smiley

Juna
Juna
Herman
Herman
Herman
Herman
Topstar II
Topstar II
Topend?
Topend?
Tophit
Tophit