Švestky v sezóně 2012

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?) 
24.2.2013 16:23

Pane Jane, moje fotky odrůd jsou rozmístěny v jednotlivých vláknech, jako např. ve vlákně Presenta, Elena, Tophit, slivoň President, slivoň Haganta, Valor, Těchobuzická, Toptaste, Vlaška končí, Hanita - jasná chuťová jednička mezi švestkami, Čačanská raná atd. Když chcete dohledat nějaký obrázek konkrétní slivoně, tak je toto přehlednější. Pane Mičurinče, rád při určení Lepotice a Najbolji pomohu. Buď přímou účastí nebo mně pošlete vzorky poštou. Na Vlašku Honzy z Vysočiny jsem také zvědavý, ale chybí jaksi nějaké lepší spojení. U Lützenchalsenské jsem chtěl jen upozornit, že tady tato odrůda stále existuje. Zde už jen díky místnímu velkopěstiteli a občas někde u silnic.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 234.184 (?), 24.2.2013 16:54

Aha, já jsem je hledal ve vašem profilu, máte tam krásné jablka a hrušky, ale ty trnky tam nebyly. Ale v těch vláknech už je vidím...

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 26.2.2013 9:01

takže až podle plodů, že? doufejme, že bude dle poupat vysoká

taky budu muset na exkurzi vedle do města kde mají sad a ani nevím jaké odrůdy, musím se polepšit :)

Tryska - (6) - 156.31 (?), 23.7.2013 20:04

Takže lepotica se mi za barákem začína zabarvovat, a v sadě mám najbolju jelikož o ničem neví.to by odpovídalo rozdílu dozrávání (14dní). z pozdravem jiří uh.hradiště

Tryska - (6) - 156.31 (?), 8.6.2013 14:25

Mám stejný problém po dědovi Lepotica nebo Najbolja? rodí ob rok jednou do buchet a nebo jako letos plná. Jinak mám taktéž Hanity.JoJa, Valjevky asi 6let.Ktomu Haganty, Toptasty 5let.Durancie 2roky.Letos bych chtěl pořídít Valor, tophit a čač. rodnou. Jinak chuťově Hanita parádní, ale nevím co kvas, zdá se skorší a to dřevo! křehké slabé přírůstky nevím si stím rady, když tak dodám nějaké foto. Joja a Valjevky jsou 2x větší a letos už bude do buchet Toptast a Haganta.

Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 24.2.2013 15:02

Pane Jane... byla by skoda, kdyby jste se prestal ucastnit techto debat.Je pro mne vzdy inspiraci si procitat prispevky ostrilenych sadaru ac treba amateru.

Hodnoceni svestek bude vzdy rozdilne a vyhodnotit tu ci onu odrudu, ze je nejlepsi bude a je subjektivni zalezitost nasich chutovych bunek.Pred peti lety jsem byl rozhodnuty Lepotice vykopat a zasadit nove stromky.Dnes jsem rad, ze jsem tak neudelal a jiz pel let se mi tyto stromy odvdecuji bohatou a chutnou urodou.Takzet Wazonova mnela jit pryc, ale konecne mne presvedcila, ze sve misto si v zahrade zaslouzi.

Kolik ruznych prvku ovlivnuje chut svestky je v dnesni dobe alchymie.

Jeden priklad.Nebudu brat v potaz, ze mi nepoctivy skolkar prodal neco jineho nez bylo deklarovane.Toptaste je deklarovana odruda, kdy pecka je odlucitelna od duzniny.Kolik prispeku tady bylo napsano, ze u mnohych to tak neni.Zajimalo by mne, jestli byly porovnany podnoze a obdobi, kdy tyto svestky byly sklizeny.Je zjevne, ze pokud je suchy rok, tak pecka je hure odlucitelna u odrud, ktere jsou v teto zalezitosti na hrane.V pripade obdobi s dostatkem vlahy je tato odlucitelnost jiz patrna.Toto tvrzeni neni s me hlavy, ale ze slechtitelskeho ustavu jednoho zamestnance.Osobne se mi to stalo u Wazonove odrudy, kdy nektere roky jde pecka od duzniny a nekdy proste je to horsi... a neverim s tvrzenim jineho klonu.

Take se u nas casto objevuje nazor, ze Oulinksa tady ma dva klony... vetsi a mensi plody.Prozatim jsou znamy dva klony zelene renkloty... mensi a vetsi plody.Jde skutecne u Oulinske o dva klony nebo jde o zamenu odrudy?Je polska odruda Ulena ve skutecnosti Oulinska a nebo tim onym zahadnym klonem.Jde ve skutecnosti o vubec nejaky klon Oulinske a nebo o jiny druh Reine Claude?

Prave proto si myslim, ze by se mnelo diskutovat a zkusit vzdy spolecne odhalit ci vyresit dany problem a nevzdavat diskuzi.Je to vzdy vyzva.

Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 234.184 (?), 24.2.2013 17:19

Já nejsem žádný odborník, první německou švestku mám pořízenou tuším teprve od roku 2005 a byla to elena, pak následovalo jojo, tophit atd. naposled byl pořízen loni topgigant. Teď mám stop stav a už nebudu nic dalšího nakupovat jen si ještě pokusně naštěpuju na elenu topend. Tohle je příliš krátká doba na to zhodnotit kvalitu plodů, protože mladé stromky nedávají tak kvalitní ovoce jako starší dobře zakořeněný strom v plné plodnosti. Tohle je nutné si uvědomit. Na druhou stranu projevy monilie, růstové vlastnosti se hodnotit dají a i na projev šárky je tato doba dostačující.

O nějaké úmyslné záměny při proději nemám srach, protože v 99% jsem nakupoval od prověřených školkařů a prodejců.

No jo, jenomže některé věci nejsou diskusí odhalitelné...

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 24.2.2013 18:02

...protože mladé stromky nedávají tak kvalitní ovoce jako starší dobře zakořeněný strom v plné plodnosti.

To je pravda jen částečně. Mně kupříkladu Hanita dala už druhým rokem z nevelkého stromku standartně velké a standartně aromatické plody. To samé Stanley. U Hanity by mě zajímalo jestli dává u všech zdejších hodnotitelů tak silně aromatické plody, jako u mě. Nedovedu si totiž vysvětlit ty rozdílné názory na kvalitu plodů u této odrůdy. Jedině, že by byly rozdíly pěstování v různých klimatických podmínkách.

Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 224.254 (?), 24.2.2013 19:20

Otázka je to, co je u těchto odrůd standart a já to u těchto odrůd nevím, já nemám na jednom stanovišti 10 letou hanitu a vedle ní 2 letou a nemůžu to porovnat. Zasadil jsem jednoleté špičáky a i na těch se objevovaly květy, první plody se ale udržely až třetím rokem po výsadbě, vše na myrobalánu. Z tohoto pohledu můžu říct, že myrobalán u těchto výkonných odrůd, které mám neoddaluje plodnost. Například jojo na wangenheimově mělo při prvních sklizních mnohem menší plody než má dnes a starší stromy už mají dostatek síly k tomu, aby násadu déle udžely a plody mohly lépe vyzrát.
Podle mého názoru i strom potřebuje čas na to aby zesílil a ukázal co v něm je a nebo není.

Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 234.184 (?), 24.2.2013 17:25

Ono pokud přezraje durancie tak je to taky břečka, ale do kvasu výborně použitelná.

Četl jsem kdysi tabulku a když se dívám na poznámky, které mám v knížce tak mezi lépoticou a hanitou není v obsahu cukru téměř žádný rozdíl.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz