Švestky v sezóně 2012
|
|
|
|
host - 65.144 (?) 27.2.2013 12:51
Poloha je na JZ svahu, v lete, pokud sviti slunce, tak se to tam vcelku vyhreje (a ponekud se dozene zpozdeni vegetace oproti nizsim poloham, na podzim, zejmena koncem zari a v rijnu je uz zase vegetacni obdobi kratsi).
Lepotica mi prijde nenarocna, vhodna do vyssich poloch, chce to trosku lepsi, vyhrate stanoviste. Do konce srpna urcite dozraje a opada, vim jeste o jedne u sousedu, ta taky. J.R.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 27.2.2013 10:44
Ani se nezdá, že by obří plody Čačanské ranné na prodejistromků byly švestky, ale nějaké ovoce z okolí jaderných elektráren.Ani se nechce věřit, že by něco takového šlo vypěstovat u malospotřebitelů.
Když jsem pohaněl své plody Čačanské lepotice, které mi uzrávají na konci srpna, tak bych klidně tu samou kvalitu s chutí konzumoval v polovině července.Tím chci říct, že by tímto ovocem mohla být Čačanská ranná s příhodnou dobou dozrávání, a v tomto případě by se ani nemusela stydět a červenat za trochu horší chuť.
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.144 (?), 27.2.2013 11:17
Opravdu mate Čačanskou lepotici? Nebude to spis Najbolja? Mne zacina Lepotice dozravat v 600 m.n.m. po 10. srpnu (posledni 2 roky, drive si nevybavuji). Sklizim sbiranim (setrasanim), sklizen konci cca 25. srpna. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 27.2.2013 11:38
Tak, a jsme zase tam kde jsme byli u otázky pana mičurince.Jak se rozezná lepotice od najbolji.
Č lepotice:zraje 28 dní před DV, plody o trochu menší, než najbolja, kulatější,trochu aromatické.
Č najbolja:18 dní před DV, plody trochu větší, až velké, než lepotice, více podlouhlé, méně aromatické, možná mi dají ostatní za pravdu-fádní.
Opravdu si myslím, že mám lepotici.Plody zrají, modrají dříve, a pokud bych byl nedočkavý, tak bych měl taky 25.srpna sklizeno.Ale mě jde o to vychutnat si maximum přezrálých, měkkých,sladkých plodů, klidně blátivých.Zásadně nesetřásávám, počkám si na vítr, a zemskou přitažlivost.Někdy opravdu drží, a né a né spadnout, takže čekám i do poloviny září, a ony průběžně padají,ale to už jde o přezrálé plody,nevhodné transportu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.144 (?), 27.2.2013 11:58
Ja taky obvykle nesetrasam, kdyz je velka uroda, sbiram rano i vecer. Obcas velmi jemne zatresu (dvema prsty), aby spadly ty, co uz maji 'na krajicku' a nelezely tam pres den a neposkodily je vosy (samozejme sbiram i poskozne, abych mel pod stromem cisto).
Takto zraji v druhe polovice srpna i dalsi Lepotice v okoli, do konce srpna je po sklizni (proste opadaji).To se mi nezda, ze je to Lepotica, kdyz Vam vydrzi az do poloviny zari. To Vam ve skolce spletli cedulku a mate Najbolji (tu uz nemam, moc se ji v dane poloze nedarilo, byla pozdnejsi, mela vetsi plody, ale i nejake dost drobne a horsi chut). J.R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 27.2.2013 12:25
Vaše poloha v nadmořské výšce 600m, kde hospodaříte je obdivuhodná, když na ní vypěstujete kvalitní plody Čačanské lepotice.
Opravdové plody najbolji jsem ještě neviděl, ani nejedl.Přes to si myslím, že mě v zahradnictví nepodvedli, a opravdu pěstuji, a sklízím lepotici-v průměru má menší plody, než najbolja, a stromek je obsypaný modrými plody.Najbolja vytváří plody větší, a nemá jich na stromku tolik, jsou víceméně spoře rozmístěné-né tak hustě, jako lepotice.
Moje plody vydrží na stromku déle možná proto, že stromek není nakažen šarkou, a vydatně hnojím, zavlažuju-jen úvaha.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.144 (?), 27.2.2013 12:51
Poloha je na JZ svahu, v lete, pokud sviti slunce, tak se to tam vcelku vyhreje (a ponekud se dozene zpozdeni vegetace oproti nizsim poloham, na podzim, zejmena koncem zari a v rijnu je uz zase vegetacni obdobi kratsi).
Lepotica mi prijde nenarocna, vhodna do vyssich poloch, chce to trosku lepsi, vyhrate stanoviste. Do konce srpna urcite dozraje a opada, vim jeste o jedne u sousedu, ta taky. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 27.2.2013 15:26
Opakuji dotaz.
A co má v hledáčku další velký sběratel slivoňových odrůd - pan Vysloužil? Pane Vysloužile, budete shánět Topfive, Kalipso, Vision nebo Evičku (název zmínil pan Fiala)? Když ne, tak na co jste se letos zaměřil?
Pane rosti&slavíku, můžete se spolehnout, že na obrázcích prodeje stromků cz. je opravdu Čačanská raná. Odpovídá jak tvar, velikost, tak i zbarvení, a to jak na fotce dlaně z plody, tak na fotkách plodů v košíku. Jsou to přímo ukázkové fotky. Na takto ranou odrůdu (zde kolem 25.7.), jsou její plody opravdu velmi kvalitní.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|