Švestky v sezóně 2011
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.216 (?), 24.11.2011 18:36
Zajímavé. Vám Wangeiheimka dala v nadmořské výšce 550 m kvalitnější plody, než panu Vysloužilovi v 350m. Já jsem si je letos u silnice (okreska s min.provozem) nenatrhal, takže nemůžu posoudit. Gabrovská v 600 m. je prakticky stejně dobrá, jako tady, to vím. Ještě se vrátím k Hamanově švestce. Místní velkopěstitel si kdysi koupil desítky stromků Hamanovy, protože slyšel, že to je dříve zrající Domácí švestka. Později všechny stromky přerouboval. Na téhle odrůdě asi shoda panovat nebude, pro někoho vynikající, pro někoho průměrná, nebo jak píše pan Ján o jiné odrůdě: "V některých letech více než průměrná"
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.216 (?), 24.11.2011 16:51
Ahoj Libore. Závidím teplejší stanoviště, než jsou Pardubice. Mmj. Topend byl jádrem sporu s nedodanými stromky, výše jmenovaného pána. Tvůj Topend pochází jistě taky z Fytosu, i když jsi ho koupil od někoho jiného. Pokud bych měl Jojo nahradit stejně zrající odrůdou, tak mě ještě napadl Amers. Pochází sice s nic neříkajícího křížení Standard x Stanley, ale jeho chuť je hodnocená jako výborná. Ještě bych chtěl reagovat na příspěvek hosta 43.70. Vhodnost odrůd na slivovici nedokážu posoudit, ale pán uvádí vynikající kvalitu Hamanovy švestky. Já jsem ji taky pěstoval, ale po příchodu Hanity jsem se s ní rozloučil. Více to rozvádět nechci. Podobně se rozloučím i s Vlaškou. Zajímalo by mě, kde je ta Vlaška, která je p.Susem považována za nejchutnější švestku. Která to je? Pokud bych srovnal Hanitu s Toptaste určitě by vyhrála Hanita. Právě pro svoji výraznou chuť. Čekal jsem, že Toptaste bude něco podobného, pokud to má být odrůda srovnávaná s nejlepšími klony Domácí švestky.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 134.38 (?), 25.11.2011 9:20
Ak ho nemajú v e-schope, je možné, že sa už vypredal. Ja som objednával na jeseň viacero stromov. Potom mi volali priamo z Plantexu - niektoré už nemali na podpníkoch, ktoré som chcel. Ale všetko sme vybavili telefonicky - zvolil som náhradu, niečo zrušil. Lepšie, ako keby mi poslali niečo, čo by som nechcel.
Zo sliviek som kupoval už spomínaný Tophit na podpníku St. Julien. Trochu ma prekvapilo, že stromček mal medzištepenie (aspoň tak vyzeral). O tom, že by mal Tophit zlú afinitu s daným podpníkom som zatiaľ nikde nečítal. Chcel by som poprosiť, aby mi niekto napísal, kedy mu Tophit dozrieva. V literatúre sú dosť veľké rozdiely. Sadil som ho približne v 250 m. n. m. v strednom podnebí, južne orientovaná poloha, tak dúfam, že bude dozrievať.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|