Švestky 2023



Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
10.8.2023 11:25

Doporučuji k vroubování do lepotice tyto odrůdy (pokud je nemáte): Katinka, Opál, Kalipso, Hanka, Carpatin možná Polinku, případně po posouzení Franzi, Tuleu Timpuriu. Koštoval jsem první "droboští" z Lipnické švestky, ale musím konstatovat (prozatím), že jsem něco podobného očekával, takže nejsem vůbec zklamaný. Při plném vyzrání koncentrovaně sladká švestková chuť. "U mě dobrý".

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 9.8.2023 12:36

A co vaše švestky? Jaká je u vás situace? U mě Čačanská lepotica prozatím "řepa", Topfive není o nic lepší. Nadějně vypadá Polinka, možná bude chutnější než samotná lepotice podobně jako Kalipso. Mám tady "blumu" kupovanou jako Superior a jsem zvědavý, jestli to nebude obyčejná Althanova. Listy má podobné jako naše slivoně.

Superior?
Superior?
Althanova
Althanova
Althanova
Althanova
                     
host - 213.137 (?), 9.8.2023 13:52

Lapotica tady podobně, měknoucí plody zatím bez chuti, jen sem tam plod trochu nasládlý dobrý mezi těma spadlýma, jednak přeplozuje to je hlavní příčina, a deště bez slunka to je věc druhá, jinak odolná, po deštích praskliny jen sem tam. MH

Čačanská Lapotica
Čačanská Lapotica
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 10.8.2023 11:25

Doporučuji k vroubování do lepotice tyto odrůdy (pokud je nemáte): Katinka, Opál, Kalipso, Hanka, Carpatin možná Polinku, případně po posouzení Franzi, Tuleu Timpuriu. Koštoval jsem první "droboští" z Lipnické švestky, ale musím konstatovat (prozatím), že jsem něco podobného očekával, takže nejsem vůbec zklamaný. Při plném vyzrání koncentrovaně sladká švestková chuť. "U mě dobrý".

                     
host - 213.137 (?), 10.8.2023 21:53

Franzi v Lapotici je, ale plod na haluzi ještě nemá. Opál letos přiroubován do jiné Lapotice. Další z těch napsaných nemám, ale ta Eliášova a Herman by se hodily.

Dneska bylo stále chladno ale už bylo slunko a později odpoledne to šlo na Lepoticích hned poznat, nabraly sladkost a chuť, teda ty plody které už měknou a po lehkém potáhnutí upadnou, nebo ty třepané do bečky začínají chutnat dobře. Kosi shazují jeden rozklovaný plod za druhým, už jim zachutnaly taky. smiley MH

                     
KORZÁR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (350) - 49.56 (?), 11.8.2023 8:32

Vrúble poslané z Česka od MH pred rokmi dajaký klon domácej slivky biedna úroda na tak veľký strom mala byť veľká úroda načo sú mi tieto staré dzady, dávam zato nové odrody to už skončilo.

Klon domácej slivky vykopat
Klon domácej slivky vykopat


                     
host - 213.137 (?), 11.8.2023 10:01

Ty domácí kvetou a plodí pozdě až na drobném obrostu, prvních 5 letech bylo podobně málo plodů blízko kosterních větví to není ještě hlavní násada. Až po 8 letech kvete dostatečně. Ty některé staré odrůdy mají pozdní nástup do plodnosti, už to psalo víc lidí že čekali i 8 let než strom kvete naplno. Rozdíl může být i v podnoži, dříve se sadily odkopky byly možná plodnější, mám je na myrobalánu, ten zintenzivňuje růst na úkor plodnosti to je další věc.

Letos je ale i u mě na domácích méně, zpočátku bylo akorát, část zničila puchrovitost - viděl jsem poprvé, další obaleč a před pár dny další propad i bez obaleče, tady začínají teprve modrat. Letos tedy s plodností nejsem spokojen taky, vloni bylo podstatně víc. Já je vykopávat už nebudu jsou to větší stromy, plodit by měly každý rok víc, šarku taky nemají... ale bohužel těm novým šlechtěncům s vysokou plodností konkurovat nebudou. To je něco jako Velkopavlovická, chuť má sice výbornou, ale těch ALE tam tolik že jsou dneska neperspektivní, tu taky už nevykopu, 7 m strom už to kašlu tolik jsem se načekal. MH

Domácí švestka
Domácí švestka
                     
host - 213.137 (?), 11.8.2023 10:03

Domácí velký propad. MH

Letos hodně padá, bude málo
Letos hodně padá, bude málo
                     
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1894) - 168.103 (?), 11.8.2023 10:15

viděl bych to jako reakci na předchozí deštivé dny s hojností srážek. Walter

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 11.8.2023 11:20

Dal jsem si do překladače slovo "dzady", ale nepřeložilo se. Je pravda, že ty novoněmecké tolerantní odrůdy jsou atraktivní, s vysokou plodností, ale na co jsou mi metráky švestek. V chuti všechno dost podobné. Pokud jde o Eliášovu, tak ta je naroubovaná na tom Špendlíku, co všechen opadal ještě nevybarvený. Plody Eliášovy, ale dozrály. Mapy na listech a snad něco málo i na slupce (šarka švestky), ale chuť "staroslavná", výborná. Jsou tam i jiné rouby, Špendlík modrý, Esslingenská, možná i raná Ananaska. Pokud jde o lepotice, tak se lepší, Topfive prozatím ne. Droboučká Lipnická švestka by mně s touto sytě sladkou chutí vyhovovala, ale musí se tam nechat až do konce, to není jako Toptaste, který je sladký už krátce po vybarvení. Ale pro naše účely "do těsta" naprosto nevyhovující (kyselý). Co se týče sucha, tak nejvíce propadla Presenta na St.Julien. Pokud jde o Velkopavlovickou meruňku, s kterou není spokojen pan MH, tak platí obecně u většiny odrůd, že nejlepší jsou bohužel až tehdy, když jsou už skoro na "sračku". To je velká nevýhoda, ale pořád je to pro mě nejchutnější meruňka. Letos například proti Goldrichu obrovský rozdíl v chuti. Závěrem bych chtěl říct, že bez Domácích švestek by to bylo hodně slabé. "Naplněný sklep" modrou peckovinou. To nejlepší totiž s Domácí švestkou ještě přijde. Například Bystrická muškatová má už teď, kdy je ještě kyselá, tu svoji "parfumerii" už v sobě.

                     
host - 213.137 (?), 11.8.2023 13:23

Při,,hltání" Lepotic jsem omylem zhltnul i jeden ze dvou plodů přiroubované Franzi, zraje úplně stejně jako Lepotice byl k nerozeznání, až na velikost - velký oválný plod výborné lahodné aromatické chuti, bohužel ten už nezdokumentuju laugh, na fotce ještě druhý plod už měkne zatím nechám dokud nezměkně úplně. Už na jaře se mi zdálo že Franzi nějaké plody má, pak jsem na ni zapoměl až teď. MH

Ještě jeden plod Franzi už měkne
Ještě jeden plod Franzi už měkne
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika