stříhání starších stromů

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?)
1.12.2009 19:55

No, já jsem viděl kolem cesty z Frýdku do Třince (mám dojem, že to bylo někde kolem Vojkovic) jabloně ořezané hrozným způsobem. Jabloním se nechala tak jedna dvě větve z koruny, ty co rostly nejvíc vzhůru, takže nyní vypadají tak, že mají kmen vysoký tak pět metrů a nahoře malou korunku, štětičku větví. Smysl toho ořezání mi uniká, jedině, že si tak někdo pořizoval dřevo na topení.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 1.12.2009 19:45

Psal jsem před časem v jiném vláknu, že mě těší, jak se silničáři starají o ovocné aleje (nejen řezem), dokonce dochází k jejich obnově. Tady u nás na Karvinsku a Frýdeckomístecku si správa silnic se stromy okolo silnic (převážně silnice třetí třídy) opravdu hraje. Skoro výhradně jde o jabloně, které například letos silně přeplodily. Horší je to ale se stromy podél místních komunikací, kde se údržba zeleně prakticky neprovádí. 
Martin

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 1.12.2009 19:55

No, já jsem viděl kolem cesty z Frýdku do Třince (mám dojem, že to bylo někde kolem Vojkovic) jabloně ořezané hrozným způsobem. Jabloním se nechala tak jedna dvě větve z koruny, ty co rostly nejvíc vzhůru, takže nyní vypadají tak, že mají kmen vysoký tak pět metrů a nahoře malou korunku, štětičku větví. Smysl toho ořezání mi uniká, jedině, že si tak někdo pořizoval dřevo na topení.

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 1.12.2009 20:08

Tak ve Vojkovicích si alej nevybavuji (to spíše hospodu u koníčka...), měl jsem hlavně na mysli aleje mezi Havířovem a F-M.
Martin

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 1.12.2009 19:47

Většina stromů je napadená dřevokaznou houbou a vždy, když přijde silnější vítr se nějaký přelomí, teda aspoň u nás a v okolí 20 km u silnic.Stromy se zdají být v kondici, ale zdaleka nejsou.Není problém najít u silnice zcela vyhnilý strom bezprostředně ohrožující bezpečnost (pamatuji si, že minulý rok u nás na vesnici spadla v bezvětrném dni polovina vzrostlejší vrby jívy, kmen držel proužek dřeva na okraji tlustý asi 2 cm, za týden spadla 2 polovina-obec s tím nemohla nic udělat před spadnutím, protože to není pozemek obce).Dle mého názoru mají stromy u silnic a ve městech do dobré kondice hodně daleko.Láďa.

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 1.12.2009 20:03

Pravdou je, že ve městech se neprovádí systematické ošetřovaní vzrostlé zeleně, ale pouze její kácení a to často na základě nějaké žádosti občana. Města si sice nechávají zpracovávat pasporty zeleně (součásti kterého je dendrologický průzkum), ale díky tlaku občanů často ustupuje a kácí pak o 106. Zbytek stromů jen čeká, kdy někomu začnou vadit... 
Dle mého názoru ale vrba a například taky topol, do měst nepatří. A když už vrba ve městě, tak řezaná na "babku". 
Ale zpět k silnicím, opravdu musím chválit naše silničáře za odbornou zdatnost a cit při ošetřování alejí.
Martin

All - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (125) - 70.229 (?), 1.12.2009 20:12

U nás u silnic nerostou jabloně, ale hrušně. Ty silničáři nechávají růst (skoro) zbez ásahů. Na všech hrušní jde vidět, jak jsou v dolní části omlácené od aut, ale stále rostou a plodí. A když už se stane, že to nějaká hušeň nevydrží, je nahrazena javorem, což je problém, protože ty už jsou od mládí v mnohem horším zdravotním stavu, neř-li staré vzrostlé hrušně.

host - 46.234 (?), 1.12.2009 20:50

Mám u baráku asi 16 letou čačanskou najbolju kterou jsem litoval prořezávat a vyrostla koruna veliká převeliká.Letos bylo asi 70kg švestek a byl to pěkný strom až do 15.října kdy u nás v Žamberku napadlo 20cm sněhu na hustě olistěné stromy.Švestka se prohnula a padla.Tak jsem vzal motorovou pilu, na zemi vytvaroval krásně prosvětlenou korunu, heverem vrátil zpátky, přikurtoval a čekám na jaro až zase pokvete.

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 1.12.2009 20:53

A pak někomu spadne na hlavu...
Martin

host - 46.234 (?), 1.12.2009 21:24

Tak akorát na mě-pil jsem ještě za tmy ráno kafe, vypadla elektrika a pak z okna vidím jak si švestka lehá.Byla to docela síla.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 15.3.2010 18:44

jeste jednou zdravim, mam dotaz na dve polosvestky, ktere mame doma a je uz nutne provest rez, jen nevim kdy a jak presne, jedna se o odrudy Čačanská lepotica Čačanská najbolja(najbolja-nevim presne jak se pise), stromkum se dari-maji i teplo od zdi, jen ten rez by uz chtely... dekuji za rady

pološvestky A)
pološvestky A)
pološvestky B)
pološvestky B)
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025