Stanley a metlovitost

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?)
25.2.2010 18:00

Koukám na ty fotky a nic moc mě nenapadá. Je-li poškození víc dole než nahoře, svědčilo by to pro účinek mrazu. Drobné nekrózy kolem pupenu zase podezírají monilii. Možná dohromady - náchylná odrůda + mráz + houba.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 25.2.2010 17:38

A čím to je když strom neřežu vůbec. Taky to vysvětlení o nadměrné závlaze neobstojí, lonského roku u nás téměř nepršelo. Potřebuji vysvětlit od čeho se na dřevě dělají ty odumřelé ostrůvky kolem pupenů nebo velmi krátkých výhonů a jenom v určité výšce. Dělá to i odrůda JOJO. Letos v rámci pokusu do jedné Stanley nezasáhnu vůbec a vše nafotím a porovnám.

Hojící se jizvy
Hojící se jizvy

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 25.2.2010 18:00

Koukám na ty fotky a nic moc mě nenapadá. Je-li poškození víc dole než nahoře, svědčilo by to pro účinek mrazu. Drobné nekrózy kolem pupenu zase podezírají monilii. Možná dohromady - náchylná odrůda + mráz + houba.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 25.2.2010 18:37

Jde mne právě o to přijít na tu příčinu toho odumřetí kolem puku nebo malé větévky. Když se to odstraní, tak to místo se někdy zacelí. Tyto puky odumírají ve střední části a nikdy nahoře a na jednoletých výhohnech. A kromě toho v nejnižší části odumírají větévky celé. O nějakém namrznutí nemůže být řeči v těchto posledních letech. Ještě jednou přikládám zakroužkované místa, kde to napadené je. Vedle mne roste třeba Hamanova, Domácí, Duranzie a nic. Jenom Stanley, Čačanská a JOJO. U té Čačanské se to projevuje trochu jinak, tam odumírají větévky. Když jsem měl vzroslé stromy, tak od jisté doby každý rok se to odumírání posouvalo nahoru a před odstraněním u stomů žily jenom vršky.

Bez názvu
Bez názvu

host - 235.249 (?), 25.2.2010 18:42

To nevím, reagoval jsem na původní dotaz o nadměrném růstu.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.223 (?), 25.2.2010 18:43

Zkuste ty slivoně ošetřit před rašením měďnatým přípravkem a ještě to pak zopakujte při rašení pupenů. Totéž udělejte na podzim při opadu listů. Myslím, že by to mohlo pomoci.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.223 (?), 25.2.2010 18:49

Znovu jsem si pečlivě prohlédl vaše obrázky. Dle mého názoru se skutečně jedná o korové nekrozy. Ta měď by měla pomoci.

host - 151.38 (?), 25.2.2010 20:19

Rony.Přečetl jsem si i Vaše vlákno " zánik švestek na Valašsku",a zprvu jsem nabyl domění, že by to mohla být šarka.Uvádí se, že Jojo po napadení šarkou nekrotizuje místo zasažené, a dál se nešíří.Uvažoval jsem následovně.Mšice sáním infekci přenese na list, kde se dál šíří na dřevo, a to následně nekrotizuje.U Joja by to možné bylo, zvláště protože je supercitlivé na napadení šarkou, ale Vy uvádite i Čačanskou, Stenley.Tak nevím.

rostislavik

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 25.2.2010 20:48

To jste mne moc nepotěšil, že Jojo je citlivé na šárku, já je kupoval právě proto, že jsou odolné. Podle mého pozorování a zkušeností s jugoslávskými švestkami pořád se přikláním k názoru, že je to něco virózního co tu dříve nebylo. Měl jsem stromy Čačanské vzrostlé, mladší a nejmladší když to najednou zachvátilo všechno takovým plíživým způsobem a to odumíraním jednoletých výhonů ve spodních partiích ale objeví se to až na jaře při rašení. Během vegetace není pozorovatelné nějaké průběžné schnutí třeba na listech a pod. Dokonce na jaře se stane, že na jednoletém výhonu dlouhém třeba 30 - 40 cm 2 - 3 očka jakoby "popolezou" a pak konec ale ostatní ne a rozlomením výhonu je patrné, že "mele" z posledního. A ještě taková zajímavost. Dneska ale i vminulém roce jsem z korun švestky domácí odstraňoval naroubované větvě Čačanské tlusté tak 8 - 10 cm, které stále ještě na vršku rodily ale postranný obrost už neexistoval a pokud tam zaschlý zůstane, tak to vypadá jako metla, proto ten název. Strom nebo větev má snahu vytvořit jednoleté výhony a taky třeba ty uschlé i nahradí ale opět uschnou během vegetačního klidu a tím pádem vlastně neexistuje dvouleté a tříleté dřevo a vapadá to tak jak ta metla. Nějvětší "legrace", že ty hluboké zásahy do takto prořezávaných stromů švestky domácí vůbec nevadí a rostou a rodí dále.

Stanley a odumřelé pupeny od jara ponechané
Stanley a odumřelé pupeny od jara ponechané

host - 235.249 (?), 25.2.2010 20:59

Pokud je mi známo, tak to je právě podstata odolnosti Joja - je tak citlivé, že napadená část odumře dřív, než se vir stihne rozšířit.

host - 151.38 (?), 26.2.2010 10:24

Podle přiloženého snímku je patrné, že to šarka nebude-listy čisté, zdravé vitální. Bude to nějaká forma nemoci.Nelíbí se mi ponechání mumifikovaných plodu na stromě.Po zjíštění je třeba odstraňovat z důvodů rozšíření infekce.

rostislavik

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024