Stanley a metlovitost

host - 235.249 (?)
25.2.2010 16:11

Radí vám tu správně, je to nadměrným řezem.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 9.33 (?), 23.2.2010 2:12, zobrazeno: 16429x
Dobrý den všem. Blíží se čas jar. sestřihu a tak se chci poradit s odborníky. Můj první St. starý kol 10 let měl pravidelnou úrodu i přes pilatku anikdy jsem ho moc nestříhal, spíše měl malé přírustky. V 2005 ho vyvrátila místní velká záplava. Rok poté jsem pořídil nového S.,který tak2 roky se špatně ujímal a poté se "zvrhnul". Předloni přírustky přes metr, tak jsem ho loni zkrátil-výsledek- loni má př, 2 metry! Dokonalé koště, je to pometlovitost! Můžete poradit laikovi? Díky za každou radu - bylo mi ho líto vzat ho sekyrou -Lada

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 23.2.2010 6:57

Čas jarního sestřihu se zatím neblížií.  Váš stromek netrpí pometlovitostí, nýbrž nesprávným řezem. Zkuste jej seříznout méně a později. Pokud porostou výhony bujně, můžete je opět zakrátit letním řezem. 
  Druhou možností je stromek neřezat vůbec. Růst se zpomalí sám, jakmile strom začne plodit. Posléze můžete upravit tvar koruny průklestem. Opět zazelena, ovšem.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.223 (?), 23.2.2010 17:10

Ještě bych doplnil, že to chtělo jednoleté výhony ne pouze zakracovat, ale ohýbat, aby se docílilo tupého úhlu hlavních větví od kmene.

Mám Steynly na zelené renglodě (bohužel myrobalán jsem v té době zde nesehnal) a tvaruji jako vřetenovitý zákrsek. Větve jsou každý rok obsypány plody, loni to bylo až příliš.

Chtělo to tedy při tvarování koruny odklánět větvičky, které v budoucnu mají tvořit základ koruny do tupých úhlů a neměl byste " metlovitost".

host - 9.33 (?), 24.2.2010 1:32
Děkuji pánové za rady, Také si myslím, že jsem ho předloni vzal až moc a tím ho vyhnal k přemrštěnému růstu. Větve vyvazuji drátem do lepších úhlů, ale stejně mi to uteče. S p. V. souhlasí rada abych ho zkrátil raději méně a přes pár let vytvaroval. Chtěl jsem slyšet radu odborníků a opět děkuji - Lada

host - 9.33 (?), 24.2.2010 1:37
A čas jarního sestřihu se blíží, ale radši jsem se zeptal předem at něco neprošvihnu. Sám stříhám jak vyjde čas na přelomu dubna května - jak to stihnu. Všem zahradníkům co nejlepší úrodu - Lada

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 24.2.2010 10:54

Mám také Stanley, které nemohu zvládnout ale podle mého je to choroba a již jsem o tom tady psal. Koruna se nedá zapěstovat, protože ve spodní části na jaře je odumřelých několik větévek, ve střední několik pupenů nebo krátkých "trnců" a horní třetina vlivem jakéhosi nadbytku asimilátů přímo bují. Totež postliho i Čačanskou a dokonce i mladé 3 stromky JOJO. Nabízel jsem problém k řešení výkumnému ústavu, přislíbil ale od té doby nic.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 180.2 (?), 24.2.2010 12:11

To není metlovitost, ale loňský dostatek vláhy. I ty rybízy mají pěkné přírůstky. Mám v sadu to samé. Jsou to mladé stromky, tak se jim prostě daří. Nic víc. Stanislaw

host - 24.183 (?), 24.2.2010 16:16

Mě to Stanley i Čačanská dělaly také. Přestal jsem je řezat,  jen jsem prosvětloval korunu a asi za tři roky se "vybouřily" a postupně začínají košatět.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 24.2.2010 17:14

Co pomůže přestávka v řezání, když odumírá spodní obrost. Je zajímavé, že u Domácí švestky a Duranzie se nic takového neděje. Tento nový fenomén tady nebyl a je. Mne zkolabovalo asi 15 stromů Čačanské různého stáří. Ty stromy jakoby ještě žily ale dívat se na ně nedalo. Snaží se v horních partiích růst a vyhánět ale vypadá to jako metla. Co je zajímavé nikdy na jaře nejsou odumřelé výhony v horních partiích ale dolů. Uprostřed je sem tam odumřelý pupen a kolem něj se vytvoří takový mrtvý ostůvek a později to vapadá jako jizva.

host - 235.249 (?), 25.2.2010 16:11

Radí vám tu správně, je to nadměrným řezem.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz