špendlíky



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316)
20.8.2007 10:06
Zajímala by mě výtěžnost pálenky z těchto myrobalánů. Připadají mi totiž poměrně málo sladké (oproti švestám, rynglím a duranciím) a s vysokým podílem pecky.
   Nasbírat je musí být fakt fuška, i když na druhé straně  ochotně padají a dlouho vydrží ležet než začnou hnít. Mnohem horší jsou třešně.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
vaskez1 - (6), 10.8.2007 14:33
Musím přiznat, že jsem si taky myslel, že špendlíky je lidový název pro mirabelky, ale po přečtení předchozích příspěvků v tom mám takový zmatek, že teda nevím čí jsem. Pokouším se sem vložit obrázek „špendlíků“, které já pravidelně sbírám a pálím, pokud se to povede a někdo bude vědět co to tedy je, tak předem díky za odpověď.
špendlíky
špendlíky
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 10.8.2007 16:08
Pokud chutnají sladce natrpkle a nejdou dokonale od pecky, jedná se o červený a žlutý myrobalán.
                     
mikej1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (185), 12.8.2007 23:56
Ještě dodám že je to většinou zbylá podnož po šarkou nakažené Domácí švestce.  Těchto myrobalánů je teď všude spousta, zbyli po velkých výsadbách švestek. Některé druhy jsou docela chutné, ale většinou je to kyselé nebo moučnaté, docela se divím že se z toho dá něco vypálit...
                     
vaskez1 - (6), 13.8.2007 11:47

Pálím to už dávno a kořalka je z toho výborná. S tou chutí máte pravdu většinou je taková sladce natrpklá. Zajímavé je, že třeba u nás rostou tři stromy úplně vedle sebe a zatímco z toho prvního už mám sklizeno a vypáleno, tak ty další dva teprve teď dozrávají. A přestože vzhledově vypadají stejně, tak ten ranější strom má plody šťavnatější a ty pozdnější víc moučnaté. A vím o stromu, který i když je úplně zralý, tak ovoce přestože už padá, tak je hodně kyselé.

Podle téměž stejné fonetiky mě napadá otázka mirabelka=myrobalán? Nebo z něj mirabelka nějak vznikla?

                     
mikej1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (185), 13.8.2007 22:08
Jsou to generativně množené podnože, takže každá trochu jiná. Viděl jsem letos křížence myrobalánu a domácí švestky, který taky byl kdysi podnoží. Byla to taková miniatura švestky velikosti malého špendlíku (malého myrobalánu). Myrobalán je strašné slovo, chtělo by to něco kratšího.
Musí to dát ale práci nasbírat sud takových mrněk že? :)
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 20.8.2007 10:06
Zajímala by mě výtěžnost pálenky z těchto myrobalánů. Připadají mi totiž poměrně málo sladké (oproti švestám, rynglím a duranciím) a s vysokým podílem pecky.
   Nasbírat je musí být fakt fuška, i když na druhé straně  ochotně padají a dlouho vydrží ležet než začnou hnít. Mnohem horší jsou třešně.
                     
host - 250.231 (?), 26.9.2007 8:53
Z toho Myrobalánu se da vypálit přibližně 1 litr 50% pálenky s 20 l kvasu. Je to tedy dost málo, ale chuť není špatná.
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 26.9.2007 10:37
Pokud myrobalánový kvas nedoslazujete cukrem, je to dobrá výtežnost.  
                     
host - 250.231 (?), 27.9.2007 12:59
Žádné doslazování, jen čisté ovoce. Tak 5 let zpátky jsem přidával cukr do každého kvasu, ale zjistil jsem, že bez něj je pálenka lepší.
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 27.9.2007 14:03
Moje řeč.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika