špendlíky
|
|
|
|
host - 66.36 (?) 1.8.2009 14:30
pokial je to otazka na mna, tak ako sa to vezme.Dalej urcite v tom, ze nejakych 100 stromov uz rastie, nejakych 10 celkom pekne plodi a na urodu z novych matecnych stromov cakam.Mate pravdu v tom, ze je to velmi zdlhave a vysledok otazny, no myslim si, ze chut plodov, lekvaru,kolacov, ci destilatu stoji za trocha namahy.Dufam, ze neskoncim v base za sirenie sarky... Inak uroda tento rok celkom fajn, bez vyraznych prejavov sarky, tak zatial ok.Pozdravujem L.Zubak
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
acheron - (5) - 183.214 (?), 5.9.2010 11:30
Pane z Vizovských vrchů, jak se daří ze semen množit pravé špendlíky? Byly by k dispozici i plody třeba z jejich rodičů - starších stromů - pokud jsou pravokořenné? Jak známo, podnož může mít vliv i na semeno. Každopádně navzdory zmatení obecného pojmenování, kdy se o "špendlících" mluví v případě běžných zdivočelých myrobalánů, případně mirabelek, jsou nejspíš valašské špendlíky již kriticky ohrožená odrůda těsně před vyhubením. Pokud se nenamnoží generativně semeny, tak budou následovat katalánský špendlík (což se týká také pravé domací švestky). Děkuji a prosím ozvěte se. JN
|
|
|
|
|
|
|
host - 79.32 (?), 6.9.2010 8:34
Podařilo se mi nalézt v okolí mého bydliště čtyři různé,,odrůdy´´ pravých špendlíků lišících se pouze tvarem listů a zabarvením letorostů. roubované na myrobalánu v korunce jeví mimořádnou vitalitu, i PPV se zatím tolik na listech neprojevuje.Rád bych, kdyby Jste mi osvětlil vaše tvrzení ,,jak je známo, podnož může mít vliv i na semeno´´. Vím o tom, že má vliv na vzrůst, velikost plodů, adaptabilitu stromu, ale na semeno? děkuji za odpověď, J.Pavlíček.
|
|
|
|
|
|
|
jiran - (2) - 64.142 (?), 24.7.2009 13:10
Tak mě zajímá, jestli jste po 5 letech dále?
|
|
|
|
|
|
|
host - 66.36 (?), 1.8.2009 14:30
pokial je to otazka na mna, tak ako sa to vezme.Dalej urcite v tom, ze nejakych 100 stromov uz rastie, nejakych 10 celkom pekne plodi a na urodu z novych matecnych stromov cakam.Mate pravdu v tom, ze je to velmi zdlhave a vysledok otazny, no myslim si, ze chut plodov, lekvaru,kolacov, ci destilatu stoji za trocha namahy.Dufam, ze neskoncim v base za sirenie sarky... Inak uroda tento rok celkom fajn, bez vyraznych prejavov sarky, tak zatial ok.Pozdravujem L.Zubak
|
|
|
|
|
|
|
host - 11.126 (?), 2.8.2009 14:41
Chtěl bych se prosím zeptat, kolik kg řepného cukru je potřeba dát do kvasu na 100kg špendlíků pokud je to nutné?, tak aby výsledný destilát tzv. nepálil v ústech. Děkuji za pochopení Josef
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 94.12 (?), 2.8.2009 15:49
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 125.72 (?), 5.8.2009 13:32
Měl bych dotaz.
je pravý špendlík samosprašný?
Uvažuji o jeho rozmnožení ze silně napadeného stromu šárkou a pecky jsou asi jediná možnost.
Půjde na chalupu do nadmořské výšky cca 700mnm tam už by asi šárka být nemusela.
Díky
|
|
|
|
|
|
|
host - 125.72 (?), 5.8.2009 14:22
Na této stánce je spousta starých pomologií, bohužen pro mě německy.
Snad někomu pomůže.
|
|
|
|
|
|
|
host - 249.76 (?), 29.1.2010 21:42
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|