Sloupovitě rostoucí pološvestka Jojo na podnoži Krymsk



host - 160.164 (?)
2.2.2017 18:32

Odrůdu Jojo isto někdo má, byla hodně propagována, ale reálně to žádná sláva není. Sloupcovitou švestu Jojo, má asi málokdo, podle mě vůbec nikdo. Aspon ne takovou, která dělá sloup sama od sebe...

                                 Ing. Fidla

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Krajinka - (8) - 161.181 (?), 2.2.2017 18:27, zobrazeno: 16163x

Dobrý večer, máte někdo tuto švestku na zahradě? Pokud ano, jak jste s ní spokojeni? Hanka

   
host - 160.164 (?), 2.2.2017 18:32

Odrůdu Jojo isto někdo má, byla hodně propagována, ale reálně to žádná sláva není. Sloupcovitou švestu Jojo, má asi málokdo, podle mě vůbec nikdo. Aspon ne takovou, která dělá sloup sama od sebe...

                                 Ing. Fidla

      
host - 161.181 (?), 2.2.2017 18:36

Děkuji za zajímavou odpověď pane inženýre.

      
host - 184.133 (?), 3.2.2017 8:26

Pane Ing., ono to vypadá jako písmenkaření (od slovíčkaření), ale sloupcovité jsou odrůdy jabloně, kterým to je dáno geneticky, sloupovité si musí tázaný opravdu udělat sám. Různými typy řezu, možná ohýbáním větví, pěstováním na slabě rostoucích podnožích (což snad Krymsk je?), popřípadě použitím retardátorů růstu. Sloupovité tvary jsou historicky oblíbené, viz svislý kordón, ovocné stromky v nádobách, superštíhlé či štíhlé vřeteno nejsou nic nového, spíše je to návrat do minulých staletí, do ovocných zámeckých zahrad. Najdete to třeba i v knize Jan Cimbura, kde se jmenovaný baví se zámeckým pánem o tom, jaké tvary stromů jsou lepší (a hájí tvary prostorově i výškově výraznější). Jediný rozdíl je v tom, že tehdy ti, kdo se do takové věci pouštěli byli nejdříve na zkušené, naučili se to a pak do toho šli. Dnes stačí pár hezkých obrázků v katalozích a slova o snadnosti a bezpracnosti pěstování takových tvarů a je vyděláno. No a u pěstitele - novice - zaděláno na problém. 

         
host - 184.133 (?), 3.2.2017 8:40

Jojo z teplejších oblastí je docela dobré, ve vyšší polohách už ne (Polabí x Šumava). Na běžné zpracování, konzum z tepla v pohodě ano, pro ty, kteří hledají lahůdku na pálení, jídlo moc ne. Jde o to stačí-li Vám sladkokyselá pološvestka, něco, co dostanete běžně v obchodě, nebo hledáte voňavou, zkvasitelným cukrem nacpanou modrou peckovinu.    

            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10519) - 196.17 (?), 3.2.2017 11:13

Jojo je u mě odepsaná položka. Takové odrůdy nekupujte a nesázejte. 

               
host - 161.181 (?), 3.2.2017 15:43

Pročítala jsem různé diskuze, co člověk, to názor. Asi hodně záleží na poloze a chutích pěstitele. Jelikož mám už Jojo dávno koupenou, tak ji dám šanci. Je to moje první švestka v zahradě.

                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10519) - 196.17 (?), 3.2.2017 16:12

Tady by Vám nikdo Jojo pro nespolehlivou chuť nedoporučil. Ale zdá se, že ženy nejsou na chuť ovoce tak náročné. Alespoň u nás doma to tak je. 

                     
host - 104.15 (?), 3.2.2017 20:25

Alebo to je aj tym, ze dnesny satelitny clovek, ktory prvykrat v zivote nieco sadi na tych par stvorcovych metrov za jeho domcekom je odchovany na hypersupermarketovom ovoci bez vyraznejsej chuti a aromy a tak, ked dopestuje nieco podobne, pride mu to ako chutna slivka...

                     
host - 161.181 (?), 3.2.2017 21:11

V žádném případě nejsem satelitní člověk, ale pravý opak. Hrabu se v zemi odmalička. Uz ve dvaceti jsem si pořídila králíky, které jsem si i sama zabila. Nikdo mi s ničím nepomáhal, tak jděte se satelitem někam.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika