Přidám také pár svých postřehů z Kroměřížska. Stromy v sadě jsou ještě mladé, zasazeny před 2 roky, ale i tak bude pár prvních plodů na Stanley. Katastrofou jsou pro mě letos špendlíky u domu. Po loňské první úrodě stromy letos obsypané. 2 x jsem stříkal proti pilatce a na stromě není jediný napadený plod. Pak se ale objevila puchrovitost - 60-70% plodů je pryč. Teď jsem objevil pár plodů s klejotokem, zřejmě obaleč 1.generace. Proti 2.generaci budu stříkat, doufám, že to letost nevyjde už na konec června. Do toho všeho první projevy šarky na listech a zřejmě i na pár plodech. Vypadá to na konec experimentů a návrat k osvědčeným odrůdám slivoní... které to ale jsou...? Jen meruňka je obsypaná, ale plody neustále padají, doufám, že jde jen o červnový propad a brzy se zastaví a nejde o opad kvůli suchu.
Přidám také pár svých postřehů z Kroměřížska. Stromy v sadě jsou ještě mladé, zasazeny před 2 roky, ale i tak bude pár prvních plodů na Stanley. Katastrofou jsou pro mě letos špendlíky u domu. Po loňské první úrodě stromy letos obsypané. 2 x jsem stříkal proti pilatce a na stromě není jediný napadený plod. Pak se ale objevila puchrovitost - 60-70% plodů je pryč. Teď jsem objevil pár plodů s klejotokem, zřejmě obaleč 1.generace. Proti 2.generaci budu stříkat, doufám, že to letost nevyjde už na konec června. Do toho všeho první projevy šarky na listech a zřejmě i na pár plodech. Vypadá to na konec experimentů a návrat k osvědčeným odrůdám slivoní... které to ale jsou...? Jen meruňka je obsypaná, ale plody neustále padají, doufám, že jde jen o červnový propad a brzy se zastaví a nejde o opad kvůli suchu.
Nějak se mi stále nedaří vychytat správnou dobu zásahu proti obaleči, takže stromy jsou opět plné "usmrkanců". Vzhledem k tomu, že se na zahradě objevím jednou za týden, tak nějaký pravidelný monitoring pomocí lapačů by asi neměl význam. Jak to letos s obaleči vypadá u vás?
Budu stříkat proti obaleči švestkovému (2.generace), jakmile to počasí dovolí (zítra?) a za 10 dnů zopakuji. V HK byl konec kladení 25.6. Letos jsem to nějak pustil z hlavy s tím, že je ještě dost času. V mých podmínkách to bývalo cca 5. - 10. 7.
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.98 (?),29.6.2017 21:10
Kuky: Ja som chcel dať dnes postrek proti obaľovačovi broskyňovému, ale počasie bolo proti (najprv silný vietor, teraz zasa - chvalabohu - prší). Cez víkend som plánoval postrek proti obaľovačovi slivkovému, tak to zrejme vezmem jedným vrzom, broskyne+slivky (Mospilan alebo Calypso - ešte z neho trochu mám - a pridám aj fungicíd proti klasterosporióze). Prekvapivo tento rok nie sú takmer vôbec vošky. IH