Slivoň neznámá?
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 57.2 (?), 29.8.2014 21:31
Tipnul bych nějakou z "Topek".
Tak nám pomalu začínají hlavní švestkové "žně". Jak jste připraveni?
Tady už dokončujeme - hlavní "plnič úrody" (místní švestka - snad příbuzná Domácí) už pomalu končí. Hodně toho opadalo, něco se i sklidilo, drží se ještě dva stromy, kde ještě plody jsou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 196.17 (?), 10.8.2015 14:27
Já bych rád věřil, že sudetoněmecká bluma je Malvazinka, ovšem fotka Malvazinek ve vlákně Malvazinka pana Milana Fialy tvarem a stejnoměrným jednolitým vybarvením plodů je dosti rozdílná. Pak připomínka pana Miloše Vysložila o kyselosti plodů také nesedí: 1. I když strom je na jaře celý bílý obsypanými květy, je plodnost spíš podprůmrná.
2. Nejsou-li plody dokonale zralé, jsou příliš kyselé
3. Velké plody ochotně padají, nčasto ještě před úplnou zralostí.
4. Plody jsou méně sladké a aromatické než většina odrůd švestek, slív a rynglí,
Plody této sudetoněmecké blumy nakyslé totiž nejsou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.39 (?), 12.8.2015 7:57
Někdy před dvěma lety jsem v jednom malém nenápadném městském parčíku objevil dvoukmenný strom slivoně (tak do 3 m výšky bez obrostu). Vloni jsem plody ve zralosti nestihl, ale letos ano a mám z jejich chuti docela radost - plody "švestkovité", střední velikosti, takového až hranatého tvaru (u většiny plodů), silně voňavé, dužnina je měkká, šťavnatá, pecka nejde od dužniny oddělit. Chuťově mi připomíná Domácí švestku říznutou Zelenou renklódou. I méně zralé plody, na omak tvrdé, jsou chuťově velmi dobré. Nevím, kde se v tom parku strom vzal, vypadá to na cílené vysazení před několika desítkami let. Možná původně jako nějaká okrasná slivoň (?).
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.250 (?), 17.8.2015 20:45
Dobrý den, prosím o pomoc s identifikací, fota, zapomněl, jsem, co jsem vysadil...:), tipnul bych si, že ty kulaté plody jsou durancie, ty velké švestky čačanské lepotice a ty drobné švestky domácí? Děkuji za reakci, pro znalce je to pár vteřin..., vypadá, že to neumožňuje vložit více obrázku naráz, tak je vložím postupně, ať se daří, díky moc, Tomáš.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.250 (?), 17.8.2015 20:46
|
|
 |
|