Slivoň na Severní moravu?
|
|
|
|
host - 1.251 (?) 29.8.2007 13:05
Jabloň na pálení v takových podmínkách bych doporučil starou klasiku - jaderničku. Nebo Parménu zlatou zimní, měla by ve 400 metrech ještě stihnout dozrát. Jadernička je o něco lepší na mošt a na kvas, parména je více na jídlo, v dobrém sklepě i do vánoc. Parména může více trpět strupovitostí, to se bude muset vyzkoušet, ale pokud to bude snesitelné, na slunečném stanovišti ve výšce 400 bude mít chuťově perfektní plody. Na pálení, co se týká obsahu cukrů, bych ještě doporučil mimořádně sladkou starou pozdní odrůdu Major. Na kvalitní typické jablečné víno - jsou lidé, milovníci vína, kteří tvrdí, že správně udělané jablečné vino je stejně kvalitní a chutné jako hroznové víno bych doporučil starou odrůdu jablek Hedvábné Pozděkvětné, to by mělo excelovat v chladnějších místech s pozdními mrazíky, protože kvete skutečně mimořádně pozdě a je velice plodná.
Co se týká slivovice, nedám dopustit na kvas s zelené renklódy. Hlavně proto, že netrpí šarkou a úroda je spolehlivá. I když kvas z pravé slivky by byl lepší. problém je ten, že tyto kvasy není vhodné pálit společně na rozdíl od kvasu ze slivek. Kvas se zelené renklódy se musí pálit o hodně dříve než kvas z jablek nebo jabčáku, jinak ztrácí hodně na kvalitě, to ale platí asi pro většinu letních slív a mirabelek.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sveda - (8), 13.8.2007 18:29, zobrazeno: 16151x
Dobrý den scháním odrudu která by se mohla vysadit na severní moravě Jeseník (400m nad mořem ale chladný větr s okolních kopců). Odrůda by měla být pro výrobu slivovice. Nevím jak moc je náročná Hanita. Ta je prý dobrá na pálení. Prosím poraďte. Dík. svedav@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sveda - (8), 14.8.2007 19:46
Šárky se bojím jelikoš se tady u nás také vyskytla. Dále potřebuji odrůdu které nevadí příliš velká zima.
Ještě jsem přemýšlel o výsadbě jabloně ale taky druh který by se hodil do chladnějších podmínek a měl dobré vlastnosti pro pálení. Potřeboval bych aby nepadal ze stromů abych mohl sklizeň udělat v jeden den.
To se týká i slivoně. Hledám vhodné odrůdy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sveda - (8), 19.8.2007 18:45
Děkuji moc za odpovědi nevím kde jste se dostal k těmto informacím, či jste v tomto oboru doma. Jde sehnat někde na internetu či jinde seznam odrů a jejich vlastností?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sveda - (8), 19.8.2007 18:42
Ještě jsem přemýšlel o odrůdě JOJO ta je rezidentní vůči šárce ale nevím jestli by se hodila do podmínek severní moravy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sveda - (8), 19.8.2007 18:50
Ještě pro upřesnění podmínek kde bych chtěl vysadit švestku. Teplo začíná u nás až počátkem dubna, červen a červenec je krásný, pak se začíná střídat sluníčko s deštěm ale podzim bývá pěkný.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 29.8.2007 13:05
Jabloň na pálení v takových podmínkách bych doporučil starou klasiku - jaderničku. Nebo Parménu zlatou zimní, měla by ve 400 metrech ještě stihnout dozrát. Jadernička je o něco lepší na mošt a na kvas, parména je více na jídlo, v dobrém sklepě i do vánoc. Parména může více trpět strupovitostí, to se bude muset vyzkoušet, ale pokud to bude snesitelné, na slunečném stanovišti ve výšce 400 bude mít chuťově perfektní plody. Na pálení, co se týká obsahu cukrů, bych ještě doporučil mimořádně sladkou starou pozdní odrůdu Major. Na kvalitní typické jablečné víno - jsou lidé, milovníci vína, kteří tvrdí, že správně udělané jablečné vino je stejně kvalitní a chutné jako hroznové víno bych doporučil starou odrůdu jablek Hedvábné Pozděkvětné, to by mělo excelovat v chladnějších místech s pozdními mrazíky, protože kvete skutečně mimořádně pozdě a je velice plodná.
Co se týká slivovice, nedám dopustit na kvas s zelené renklódy. Hlavně proto, že netrpí šarkou a úroda je spolehlivá. I když kvas z pravé slivky by byl lepší. problém je ten, že tyto kvasy není vhodné pálit společně na rozdíl od kvasu ze slivek. Kvas se zelené renklódy se musí pálit o hodně dříve než kvas z jablek nebo jabčáku, jinak ztrácí hodně na kvalitě, to ale platí asi pro většinu letních slív a mirabelek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|