Slivoň na Severní moravu?



                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) 
29.8.2007 13:20
O vhodných jabloních si myslím totéž. S parménou bych byl opatrnější. Jako stolní ovoce dnešním vzhledovým i chuťovým nárokům ne vždy vyhovuje a strupovitostí trpí opravdu dost.
   Zelená renklóda mi připadá ještě náročnější na polohu i půdu než běžné švestky, z vyšších poloh nebývá úroda ani kvalita špičková. Jinak souhlasím.
  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 1.251 (?), 31.8.2007 0:18

To je právě ideální kombinace u Parmény. Nejlepší jabka z jižní osluněné části stromu bez strupovitosti na konzum, zbytek na pálení. A Parména má právě z podzimních jablek velice širokou časovou dobu, kdy je jedlá.  Parména je jedlá u jablek "urychlených" červivostí snad už měsíc před skutečnou zralostí, to je v době, kdy většina současných jablek je nepoživatelná nebo aspoň "břichabolná" takže jeden tento strom pokryje potřebu jablek na dobu, která by se jinak musela složit se dvou nebo tří odrůd, od konce srpna do konce roku.

Zelená renklóda pokud není na slunečném stanovišti, skutečně moc cukernatá není, to domácí švestka právě i na absolutně zastíněném stanovišti uzrála a byla krásně cukernatá, jen o 14 dní, měsíc později než na osluněném. Jenže to bylo, než přišla šarka.  Zatímco před šarkou platilo, že jedna vzrostlá švestka domácí byl jeden 50 kilový pytel cukernatých švestek, nyní všechny spadnou nezralé a na stromě dozraje tak půl kila.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 31.8.2007 9:49
Parménu jsem u nás vždy považoval za zimní jablko. Konzumní zralost byla sice dlouhá, díky drsné slupce ovšem vadla. Dnes však její ostřejší renetovitá chuť mnohým nevyhovuje. O to příjemněji působí v křížalách, v moštu. Pálenku jsem nezkoušel.
   Švestky, u nichž kvůli šarce opadává opakovaně větší množství nezralých plodů, s těžkým srdcem, ale bez milosti vykopávám.
                     
sveda - (8) - 250.15 (?), 3.9.2007 20:52
Děkuji Vám všem za podněty a návrhy. Také se podívám ješte po okolí, bohužel většina si nepamatuje odrůdu kterou vysadily. Co ještě říkáte na odrůdu JOJO je to prí nová odrůda. Je na internetu někde seznam odrůd a jejich vlastnosti? děkuji
                     
sveda - (8) - 250.15 (?), 3.9.2007 21:05
Jak je to s padavostí švestek? Na slivovici je dobré sezbýrat zralé plody naráz. Jsou odrůdy které na sobě zrale plody udrží i do prvního zámrazu?
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 3.9.2007 21:59
Jsou, Některé klony Domácí švestky vydrží do zámrazu, až scvrkne slupka u stopky.Stromy musejí být ovšem viruprosté.
   Sesbírat švestky naráz, je jistě dobré. Není to však nutné. Lepší, než naráz setřepat nezralé plody je postupně přidávat zralé - až přezrálé.
                     
host - 1.251 (?), 4.9.2007 10:31
V době, kdy u nás nebyla ještě šarka jako kluk jsem chodil jak začaly první mrazy v listopadu po švestkách v živých plotech, kolem cest a na podobných místech. Na stromech zůstávalo vždy v každé koruně několik scvrklých polovysušených švestek. Lozil jsem do těch korun a sbíral je. Byly tak cukernaté, že v nich pamatuji krystalky cukru... 
                     
sveda - (8) - 250.15 (?), 24.9.2007 19:16
když se vrátím k odrůdě švestky, která je dle vašeho názoru nejlepší do chladnějšího prostředí, Hanita, Jojo, ...?
V jiné diskuzi se p. Vysloužil vyjádřil cituji - Mám totiž pocit, že na slivovici jsou vhodné švestky prakticky všechny - pokud jsou zdravé, dobře vyzrálé a zejména - je-li správně založen a ošetřován kvas. S tímto názorem plně souhlasím ale hledám tedy odrůdu která i v našem klimatu dozraje a navíc je odolná šárce. Děkuji za podněty. 
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 24.9.2007 22:18
Není samozřejmě severní Morava jako severní Morava. To je moc široký pojem. Taky je otázka, k čemu mají být švestky vhodné - zda na jídlo, povidla, koláče či pálenku . Málokdo má nové odrůdy tak dlouho, že by z nich opakovaně pálil. Jojo je údajně jediná plně rezistentní odrůda, na polohu nepříliš náročná. Na pálení ale trochu méně sladká. Vhodnější než velké pološvestky mi připadají odolné švestky co nejpodobnější Domácí
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika