Slivoň Haganta
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?), 29.8.2014 20:18
Uplynul rok a já se tady opět budu rozplývat nad odrůdou HAGANTA (Čačanská najbolja x Valor). Ano a stejně jako u Toptaste, tak i zde "asistuje" Valor, no a samozřejmě nesmí chybět ani Čačanská najbolja, tak jako u křížení mnoha dalších odrůd. Na fotkách před jedenácti dny Haganta už modrala a dnes utržený plod vykazoval přesně ty znaky, kvůli kterým se rozplývám. Totiž už teď má tu svoji mimořádně svěží, senzačně ostřejší, nikoliv však kyselou, jakoby "citronovou" chuť. Podobnou švestku neznám. Přirovnání k citrónu asi kulhá, ale jak popsat značně vysoký obsah kyselin a cukrů, to nevím. Není kyselá v souvislosti s nezralostí a cukry jsou jakoby v pozadí. Taková mimořádně navinule sladká říznost.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 30.8.2014 10:20
Taková mimořádně navinule sladká říznost
Vždyť to říkám - ovocný básník!
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?), 3.9.2014 18:11
Švestky na stromech "explodovaly".
Skladba s názvem Exploze snů od skupiny Kern je možná v průměru celkem dobrá, ovšem explodující švestky po vydatných deštích už méně. Člověk s "padesátkou v týle" by řekl, že už zažil ledacos, ale co všechno může nakonec zhatit švestkovou sezónu, toho se přece jenom nenadál. Například plody Haganty na fotkách jsou postiženy skoro všechny, Toptaste také a pěkná úroda Gabrovské "vybuchla" na stromě rovněž. 48 hodinový déšť do vyschlé půdy způsobil toto dílo zkázy, na které jsem byl zvyklý tak maximálně u rajčat, rozhodně ne u slivoní na hluboce kořenících myrobalánech.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.39 (?), 4.9.2014 12:05
Ochutnával jsem ji vloni z produkce nedalekých sadů a přiznám se, že jsem, ovlivněn reakcemi v diskuzích a popisů v pomologiích, čekal lepší chuť. Na druhou stranu neberu pár plodů ze sadů dodaných do obchodu nějak moc vážně - kdo ví, kdy se to sklízelo a jak se to skladovalo - tady je každý den znát.
Nezbývá, než si počkat na vlastní úrodu.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|