Skladovanie vrúblov🌳

host - 213.87 (?)
11.1.2025 18:43

yes Několik roubů v podobné krabici skladuju už od listopadu hned jak opadlo listí, zatím bez starostí. Když je víc sněhu tak se krabice trochu rozmočí a propadne, ale to nevadí, roubům je dobře, kdyžtak přidám další kartonový dekl zvrchu... pak když rouby v únoru vyberu, jsou pěkně čisté a orosené, i popisky drží. smiley MH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (567) - 49.37 (?), 11.1.2025 16:10, zobrazeno: 653x

M.H. dal zaujímavý príspevok o skladovaní vrúblov z iného fóra.

Rouby
Rouby

host - 213.87 (?), 11.1.2025 18:43

yes Několik roubů v podobné krabici skladuju už od listopadu hned jak opadlo listí, zatím bez starostí. Když je víc sněhu tak se krabice trochu rozmočí a propadne, ale to nevadí, roubům je dobře, kdyžtak přidám další kartonový dekl zvrchu... pak když rouby v únoru vyberu, jsou pěkně čisté a orosené, i popisky drží. smiley MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 12.1.2025 17:07

Takhle položené rouby na sněhu a mrazu vypadají náramně. Pokud by takové počasí vydrželo až do roubování nic proti. Moje zkušenost s uskladněnými rouby v betonové zakryté jámě u severní strany domu jsou takové, že když se oteplilo a přišel jsem po čase pro rouby, byly skoro zelené. Proto preferuji u pana Vysloužila neoblíbenou ledničku s boxem, kde je stálá teplota 0°C. Tím nechci tvrdit, že Martinova "kartonáž" nefunguje. 

host - 213.87 (?), 12.1.2025 22:28

Roubuju od února a v březnu. Do té doby vydrží takto v krabici na chladné půdě i meruňkové rouby. Půda až do jara často namrzá, takže rouby leží furt na studené zemi. Pod zemí může být vyšší teplota, jestli to nebyl ten důvod, proč ti v betonové díře rouby vyrašily. Podobně rouby skladované ve studených sklepech, nejsou tak studené, stačí stabilně +5°C a rouby začnou rašit. Do ledničky dávám až později když chci prodloužit životnost.

Tradiční zapichování roubů do země dává taky dobré výsledky, rouby nijak předčasně neraší, vždycky naraší nejdřív podnože a stromy, které jsou na lepších místech a na slunku a to už nastává čas roubování - v únoru, přitom pocitově je ještě kosa, ruky zmrzlé. MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 12.1.2025 23:41

S tou jámou je to hodně dávno. Tenkrát jsem všechno rouboval za kůru až někdy v květnu, tak se není co divit, že se rouby v jámě zazelenaly.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1755) - 165.146 (?), 13.1.2025 10:53

Každý má svůj osvědčený způsob skladování roubů.Dlouhé léta zapíchávám rouby nebo roubovance do plechového škopku se směsí písku a hlíny a uložím do zahradního sklepa.Občas přivlhčím a když se oteplí zavřu větrací okénka a zavřu do temné kobky.Zkoušel jsem také zapíchnout do zeminy na severní stranu budovy.První rok se uchovaly rouby obstojně ale druhý rok byly na březen vysoké teploty a rouby začaly rychle rašit.Okamžitě jsem je přemístil do škopku a šup do sklepa.Naštěstěstí jsem to odhlalil zavčas.Od té doby jedině škopek a po zimě prochladlý sklep. 

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

škopek
škopek
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky >