Šarka švestek
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 17.8.2010 6:54
Ve Vašem případě bych se příliš neukvapoval, mozaika na listech napovídá, že jde o šarku.To však samo o sobě je jenom jakýsi průvodní a proměnný jev. Rozhodující je kvalita ovoce (bez jizev a deformací).Odstraněním roubů byste stejně šarku, která je jako viróza i v podnoži, neodstranil.Nechte rouby zaplodit a pak se rozhodněte. AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 18.8.2010 6:55
Rouby, mšice,puklice, ptáci.Jde o virózu.Rouby ale nejspíše.Resistentní odrůdy na listech příznaky trpí, na ovoci ne.Jinak řečeno chorobu mají, ale jí odolávají.Spálíme všechno, i ty resistenty? AB
|
|
|
|
|
|
|
host - 161.55 (?), 20.11.2014 19:55
Stará diskuse, ale napadá mne, zda má cenu používat rouby, které jsou zaručeně bezvirozní, předpokládám ty z Litoměřic, nebo použít i rouby od přátel? Šárka je totiž všude kolem a stejně dříve či později se strom nakazí šárkou. Děkuji za vaše názory
Tonda
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 223.242 (?), 21.11.2014 3:26
Hospodářsky významnými viry jsou :
-
PPV-virus šarky
-
PDV-virus zakrslosti
-
PNRSV-virus nekrotické kroužkovitosti
-
CLSV-virus chlorotické skvrnitosti
-
ApMV-virus mozaiky
-
ESFY - Evropská žloutenka peckovin
ale pouze PPV je virem karanténním. Rozhodně se vyplatí stromek ze kterého chcete brát rouby znát delší dobu (optimálně dvě sezóny) a vědět, že dobře reaguje na zmlazení (či hlubší střih) a nemá tak PDV nebo že na rostlině nejsou příznaky zbývajících PNRSV, CLSV, ApMV a případně další "podezřelé" znaky. Zejména kombinace PDV s PPV je "k nas.ání", protože nejprve nejde pořádně zapěstovat korunka a posléze je ovoce nepoužitelné. Při pořizování si více než 12 stromků se vyplatí poslat vzorky z matečného stromu k testování (testy ELISA, PCR,...).
Viru PNRSV se občas říká "falešná Šarka", protože příznaky na listech jsou podobné šarce, ale plody jsou sladké.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 193.108 (?), 21.11.2014 8:39
Děkuji za reakce, vzhledem k tomu, že mám spíše sádek, než sad a spotřebu mám taky malou (nepálím z ovoce), tak preferuji více odrůd na jednom stromě. Než tedy vezmu rouby od někoho, pojedu se podívat na daný strom v sezóně.
Tonda
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kema83 - Stříbrný Zahrádkář (174) - 200.142 (?), 16.5.2015 20:45
Dobrý den,
mám na jaře vysazené švestky. Když jsem dnes prohlížel stromky, všiml jsem si, že u všech stromků odrůdy Gabrovska jsou nažloutlé listy a tak trošku mi to připadá jako mozaika šarky. Myslíte, že je možné, že by hned tak rychle byly stromky nakažené šarkou? Mám je zakoupené v kvalitním obchodě. Jiné odrůdy(Stanley, Č. lepotica, Hanita a Toptaste) jsou bez těchto příznaků
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|