Šarka švestek

host - 161.55 (?)
20.11.2014 19:55

Stará diskuse, ale napadá mne, zda má cenu používat rouby, které jsou zaručeně bezvirozní, předpokládám ty z Litoměřic, nebo použít i rouby od přátel? Šárka je totiž všude kolem a stejně dříve či později se strom nakazí šárkou. Děkuji za vaše názory

Tonda

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 178.235 (?), 17.8.2010 6:54

Ve Vašem případě bych se příliš neukvapoval, mozaika na listech napovídá, že jde o šarku.To však samo o sobě je jenom jakýsi průvodní a proměnný jev. Rozhodující je kvalita ovoce (bez jizev a deformací).Odstraněním roubů byste stejně šarku, která je jako viróza i v podnoži, neodstranil.Nechte rouby zaplodit a pak se rozhodněte.  AB

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 17.8.2010 7:17

Mnoho mladých švestek odrůdy domácí jsem přerouboval Čačanskou a ty větve rodily Čačanskou bez viitelných znaků choroby na ovocí (na listech to bylo evidentní),  zatímco plody Domácí byly na témže stromě poškozené. Jenomže v růstu větve Čačanské předbíhaly Domácí a poměrně brzo usychaly. Také možnou příčinou je a byla choroba "monília laxa". Takže dnes mám několik stromů švestky Domácí, kde byly uřezány poměrně silné větve Čačanské a stromy plodí i nadále ovoce odrůdy Švestka domácí. Část úrody spadne jako poškozena a větší část se dá zpracovat jako dobrá.

Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 56.251 (?), 17.8.2010 20:37

Asi půjde přece jen celý strom pryč... v okolí ani na starších stromech příznaky šarky nejsou - narad bych ji po okolí rozšířil. Jedinou záhadou je, odkud se šarka vzala - rouby byly od jedné nejmenované firmy z Litoměřic z prostorového izolátu...

host - 178.235 (?), 18.8.2010 6:55

Rouby, mšice,puklice, ptáci.Jde o virózu.Rouby ale nejspíše.Resistentní odrůdy na listech příznaky trpí, na ovoci ne.Jinak řečeno chorobu mají, ale jí odolávají.Spálíme všechno, i ty resistenty?  AB

host - 161.55 (?), 20.11.2014 19:55

Stará diskuse, ale napadá mne, zda má cenu používat rouby, které jsou zaručeně bezvirozní, předpokládám ty z Litoměřic, nebo použít i rouby od přátel? Šárka je totiž všude kolem a stejně dříve či později se strom nakazí šárkou. Děkuji za vaše názory

Tonda

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 20.11.2014 23:25

Určitě je dobré preferovat bezvirózní rouby. Každý rok, kdy bude stromek bez viru, se může na jeho zdravotním stavu kladně projevit. Na druhé straně, máte-li šarku na zahradě, není asi nutné se bránit neprověřeným roubům od přátel.
   Otázkou je, nemá-li šarka víc klonů. Zavléct si potom na svou zahradu další klony, které se pak navíc mohou vzájemně rekombinovat, může vést ke vzniku dalších agresivnějších forem. Ale to je teorie.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 21.11.2014 3:26

Hospodářsky významnými viry jsou :

• PPV-virus šarky
  • PDV-virus zakrslosti
  • PNRSV-virus nekrotické kroužkovitosti
  • CLSV-virus chlorotické skvrnitosti
  • ApMV-virus mozaiky
  • ESFY - Evropská žloutenka peckovin

ale pouze PPV je virem karanténním. Rozhodně se vyplatí stromek ze kterého chcete brát rouby znát delší dobu (optimálně dvě sezóny) a vědět, že dobře reaguje na zmlazení (či hlubší střih) a nemá tak PDV nebo že na rostlině nejsou příznaky zbývajících PNRSV, CLSV, ApMV a případně další "podezřelé" znaky. Zejména kombinace PDV s PPV je "k nas.ání", protože nejprve nejde pořádně zapěstovat korunka a posléze je ovoce nepoužitelné. Při pořizování si více než 12 stromků se vyplatí poslat vzorky z matečného stromu k testování (testy ELISA, PCR,...).

Viru PNRSV se občas říká "falešná Šarka", protože příznaky na listech jsou podobné šarce, ale plody jsou sladké.

host - 193.108 (?), 21.11.2014 8:39

Děkuji za reakce, vzhledem k tomu, že mám spíše sádek, než sad a spotřebu mám taky malou (nepálím z ovoce), tak preferuji více odrůd na jednom stromě. Než tedy vezmu rouby od někoho, pojedu se podívat na daný strom v sezóně.

Tonda

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 21.11.2014 8:47

Za zvážení stojí namočení roubů do vody 50st. teplé, na 10-15 minut. Tato teplota by měla inaktivovat virus a nemusela zrušit ujímavost roubu.

kema83 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 200.142 (?), 16.5.2015 20:45

Dobrý den,

mám na jaře vysazené švestky. Když jsem dnes prohlížel stromky, všiml jsem si, že u všech stromků odrůdy Gabrovska jsou nažloutlé listy a tak trošku mi to připadá jako mozaika šarky. Myslíte, že je možné, že by hned tak rychle byly stromky nakažené šarkou? Mám je zakoupené v kvalitním obchodě. Jiné odrůdy(Stanley, Č. lepotica, Hanita a Toptaste) jsou bez těchto příznaků

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz