Rozkvétání slivoní
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 13.5.2023 19:12
Zdravím Jeseníky. To vám přesně neřeknu. Nefotil jsem letos květy Tuleu Gras, ale bude je mít menší, nenápadné, něco jako u Domácí švestky. Zkušeností s odrůdou Tuleu Gras je žalostně málo. Nikdo neplesá nad chutí plodů, tak jako já v minulém roce, takže nevím. Pro mě nejchutnější švestky za mnoho let. Doktor Miloš Vysloužil však jen suše konstatoval, že plody jsou na úrovni Gabrovské nebo Čačanské rodné. Já myslím, že pro toho, komu nevyhovuje výrazná příchuť Bystrické muškátové, jako např. Mikešovi13, tak pro něho by byly Tuleu Grasy optimální. Jsem zvědavý, co přinesou rouby Tuleu Timperiu.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 226.113 (?), 12.5.2023 21:19
Pane Petře, jste pěstitelem rumunské svestky Tuleu Gras. Rád bych věděl, jakými květy kvete? Nemáte prosím fotku. Mam na zahradě dvě, každou z jiného zdroje. A obě mají květy malé, zpočátku nazelenalé, dosti snadno zaměnitelné s domácí svestkou. Je to stejné také na vašem stromě? I listy jsou domácí dosti podobné. Možná snad habitus je lehce jiný. Díky za info. Jeseníky.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 13.5.2023 19:12
Zdravím Jeseníky. To vám přesně neřeknu. Nefotil jsem letos květy Tuleu Gras, ale bude je mít menší, nenápadné, něco jako u Domácí švestky. Zkušeností s odrůdou Tuleu Gras je žalostně málo. Nikdo neplesá nad chutí plodů, tak jako já v minulém roce, takže nevím. Pro mě nejchutnější švestky za mnoho let. Doktor Miloš Vysloužil však jen suše konstatoval, že plody jsou na úrovni Gabrovské nebo Čačanské rodné. Já myslím, že pro toho, komu nevyhovuje výrazná příchuť Bystrické muškátové, jako např. Mikešovi13, tak pro něho by byly Tuleu Grasy optimální. Jsem zvědavý, co přinesou rouby Tuleu Timperiu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 226.113 (?), 13.5.2023 20:50
Pane Petře, děkuji Vam za odpověď. Na podzim se ozvu, jakmile budu mít nějaké osobní postřehy z degustace. Oba stromy letos poprvé více kvetou, tak snad se dočkáme i plodů. Mam na zahradě s čím srovnávat. Klasická DV, a polsky klon Tolar patří k tomu nejlepšímu, co nám zde občas i dozraje. Vynikající nad jiné jsou zejmena po přemrznutí, když se scvrkávají u stopky. Polský klon Tolar ale dozrává tak o týden později než klasická DV. Navíc je oproti DV více kořenitý, aromatický ostrý, trochu ale menší. Ona kořenitost se jeví zpočátku jako trpkost. Plody musí dobře dozrát, aby trpkost ustoupila do pozadí a rozvinula se v úžasné harmonický a originální sladko švestkovy říz. Škodou u nás je, že ne vždy se dočkáme. V mnoha případech se sbírají tyto švestky v již velmi studeném počasí měsíce října, spíše koncem rijna. Tolar vydrží na stromě někdy až do listopadu. To je jistě také zajímavá odlišnost oproti DV, která po dozrání přirozeně opadává. Tolar má potřebu se držet podstatně déle. Bude zajímavé chuťové porovnání zejména s Tuleu Gras, na kterou se také velice těším. Jakékoliv zpracování čehokoliv z DV a Tolaru snese ta nejprisnejsi hodnocení. V teplém roce se dají použít prakticky na vše, což se o mnoha jiných odrůdách slivoní, které pěstujeme říci nedá. Ať se vám vše daří. Josef, Jeseníky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 13.5.2023 22:10
Třeba Hanita také nemá květy sněhově bílé a jsou více podobné Domácí, celkově mi to vždy vrtalo hlavou, proč není řazena mezi pravé švestky. Asi pro tu kyselinku, která by u pravých v koláčích neměla být cítit.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 14.5.2023 14:07
Zajímavé, pane Josefe. Jirka (FM) by za Tolar nedal ani "zlámanou grešli", doktor Miloš Vysloužil zase nemůže takové odrůdy jako Tolar, Hamanova a jiné, pěstovat z důvodu napadení šarkou. Pár Tolarů snad také mít budu a jsem na ně zvědavý. Co se týče Tuleu Gras, tak ve starém atlasu se uvádí, že je to sice nejkvalitnější rumunská švestková odrůda, ale také se tam píše o kulatějším tvaru plodů, takže když se podíváte do vlákna Tuleu Gras (https://www.zahrada.cz/forum/slivone/tuleu-gras-120939/?stranka=3), tak se o takové kulatější plody podobné Duranciím nejedná. Možná by stálo za to ověřit si pravost odrůdy zasláním roubů z Holovous, stejně jako u Tuleu Timpuriu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|