Rozkvétání slivoní

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
30.4.2023 10:32

Už jste tady scházel, pane Bieglere. Co se týče roubů, tak já nic nechci, ale rád pošlu. Máte určitě velké možnosti, kam roubovat. Ovšem David varuje před zasíláním roubů ze zahrad. Není problém vyměňovat si rouby s lidmi, co vědí o PPV u sebe na zahradě jako Jirka, já, nebo MV. Ostatní na to upozorňuju. Mnohem větší problém vidím v bakteriální rakovině, která už je zřejmě taky dost rozšířená. U meruněk a švestek jsem ji považoval za moniliový úžeh.

částečně přeroubovaná Nancyská mirabelka (Vrublovanie do razstepu
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 21.4.2023 14:24

Některé plody Valjevky jsouí příjemně švestkově aromatické, ale většina jich bývá fádních. Pokud máte významné problémy ze šarkou, tak můžu poskytnout rouby všelijakých rezistentů. Bluebell, Bluefree a Veeblue mám stromky. Vzostlejší je jen Veeblue, která by mohla uspokojit. Bluefree se konečně po letech vzpamatoval a Bluebell mám nově. 

Eliášova (květy na roubu)
Eliášova (květy na roubu)

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 29.4.2023 14:53

Pan Petře pravda je, že už si chutě Valjevky nedokážu vybavit. Třeba někdy něco vyměníme, ale takovou kolekci jakou máte vy já poskytnou nemohu, druhý sad už aktuálně neobhospodařuju, jsou tam vysazené odrůdy, které u sebe nemám a už pár let jsem nic nekoštoval, takže mi to přetrhlo šlechtitelsko-porovnávací program.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 30.4.2023 10:32

Už jste tady scházel, pane Bieglere. Co se týče roubů, tak já nic nechci, ale rád pošlu. Máte určitě velké možnosti, kam roubovat. Ovšem David varuje před zasíláním roubů ze zahrad. Není problém vyměňovat si rouby s lidmi, co vědí o PPV u sebe na zahradě jako Jirka, já, nebo MV. Ostatní na to upozorňuju. Mnohem větší problém vidím v bakteriální rakovině, která už je zřejmě taky dost rozšířená. U meruněk a švestek jsem ji považoval za moniliový úžeh.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 30.4.2023 23:27

Nezapomeňte na postřik proti pilatce.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 1.5.2023 0:31

Na pilatku švestkovou a žlutou ve slivoních jsem nezapoměl. Tyto pilatky mohou zlikvidovat celou úrodu slivoní (švestky, blumy, ryngle, myrobalány, špendlíky, mirabelky...). Strom přitom hodně kvete, ale neplodí. Netýká se jiných peckovin, tj. třešní, višní, meruněk či broskvoní. Povolený je jen přípravek Decis (=Sanium Ultra). Obsahuje ale pyrethroid, který hubí mj. nepřátele svilušek, které se pak přemnoží a škodí sáním. Dejme tomu, že se dá tato účinná látka jednou za vegetaci bezpečně pro predátory použít. Já ale používám Mospilan v maximální dávce, tj. 2,5 g na 10 l. Ve světě je takto běžně používán.

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 1.5.2023 11:09
Kromě Joja bude šárka u nás určitě všude, stejně tak jako u Velké rané... Něco odolného vůči Tmavce nemáte? Poprvé jsem o ní slyšel před určitě 5 lety, zatím problémy nemám, ale měl bych se připravit... Prý na ní účinkuje Calypso, ještě že mám nějakou zásobu.

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 1.5.2023 11:27
Já dám letos na pilatku první postřik mix Calypso plus Fury, abych případně zastavil Tmavku, která se prý na UH dost rozjíždí. To jsou ty dovozové trnky na kvas... A druhý postřik si ještě rozmyslím. Mospilan má snad Tmavku zastavit až po čtvrtém stříknutí...

host - 234.57 (?), 1.5.2023 12:29
Pán Biegler, ak chcete podrobné informácie o tmavke vrátane účinnosti insekticídov, vyhľadajte si v googli fórum Zahrada.online a na ňom potom vlákno "Čierňavka slivková/Tmavka švestková". H.

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 2.5.2023 14:21
234.57, děkuji za reakci.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 2.5.2023 20:27

Do švestek používám od jisté doby pouze Mospilan a proti roztočům Nissorun. Co se týče tohoto nového škůdce, tak nezbývá než postřiky tak dvakrát zopakovat. Momentálně mě více znepokojuje ta bakteriální rakovina, která dělá leckde slušnou probírku. Lépe řečeno prozatím jen někde, ne všude. Byl bych raději, kdyby to byl jen moniliový úžeh.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz