Rozkvétání slivoní

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?)
10.5.2017 11:47

Bunny, zapomněli jsme na největší hit posledních let - Admirál. Starší Idared v Sudetech se dole rozbočuje ve dva kmeny, tak jsem jeden přerouboval na Admirál. Nejstarší rouby tam mám tříleté a až teď se chystají kvést, ale zatím jen sem tam něco. Přitom jsou pěkně vzrostlé a zdravé. Ze slivoní vyzkoušejte Opál.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 254.170 (?), 13.4.2017 18:28

U nás už kvete plně Jojo i Zelená renkloda, jen včely nejsou v tomhle počsí nikde vidět. S. A.

Opava

Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 13.4.2017 18:58

Tady kvetou špendlíky a mirabelky zítra to rozbalí Toptaste.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 196.17 (?), 8.5.2017 17:05

Zdravím ze Sudet (600m).Tak tady kvetou třešně a rozkvétá Althanova renglóda, Vlaška ještě nikoliv. Co třeba kvete pod Tatrami bunnymu?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 9.5.2017 15:39

Bunny, tak to bude u Vás podobné klima, jako v těch mých Sudetech (Vysočina). Taky začínají kvést nejranější slivoně. Pokud se nemýlím, tak se v takové oblasti dá něco vypěstovat. A některé odrůdy jabloní můžete mít chutnější než tady dole v Polabí. Ze slivoní bych končil odrůdami, které zrají na přelomu 8. a 9. měsíce. Klasicky bych doporučil Č.Rodnou, Gabrovskou, Hanitu, Katinku. Hlavně tu Katinku a Hanitu.

bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 67.176 (?), 9.5.2017 16:02

Petr: zo sliviek mám katinku hanitu a herman. to sú tie, ktoré som sadil ja (už po tom ako som dostal rozum). mám aj iné odrody, ale netuším aké (moja chyba) a potom ešte "zdedené", ale tie posledné roky buď neplodili alebo nedozreli. kedysi som býval v 1000 mnm a starý pán pestoval jabloň, ktorá plodila veľa a jablká boli veľké, ale viac si nepamätám, teda dá sa to celkom určite :) podľa dozrievania priesvitných letných budem snáď vedieť určit, kedy u nás dozrievajú iné jablká oproti "papierovému termínu". ja si to vôbec nepripúšťam, že by sa tu nedalo pestovať nič rozumné :)

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 9.5.2017 18:37

Chtěl jsem napsat, že máte končit podzimními odrůdami jablek, ale v Sudetech mají Idared a když se sklidí tak koncem listopadu (11.měsíc), tak je leckdy chutnější, než ty kupované v marketech, takže se například klidně pusťte do většiny rubínových odrůd. Na Hanitu jsem v Sudetech taky moc zvědavý. 

bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 67.176 (?), 9.5.2017 18:59

Petr: ja mám slivky chuťovo dobré, sladké a držia sa kôstky ako zlatokopka podnikateľa, tak som skúsil iné odrody. čím viac skúsim, tým budem raz múdrejší a aspoň niekto iný v okolí už neurobí moje chyby :) jablone uvidím, to budem postupne, zatiaľ mám rubín a james grieve red... btw. sneží u mňa teraz :D

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 10.5.2017 11:47

Bunny, zapomněli jsme na největší hit posledních let - Admirál. Starší Idared v Sudetech se dole rozbočuje ve dva kmeny, tak jsem jeden přerouboval na Admirál. Nejstarší rouby tam mám tříleté a až teď se chystají kvést, ale zatím jen sem tam něco. Přitom jsou pěkně vzrostlé a zdravé. Ze slivoní vyzkoušejte Opál.

bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 67.176 (?), 10.5.2017 12:04

Petr: tak ja mám byť pokusný králik, aby potom zvyšok sveta vedel, čo sa dá pestovať v "himalájach"? idem do toho!  laugh  skúsim aj Opál na jar zasadiť. Admirál by som veľmi chcel, ale musím byť reálny, u mňa to asi nepôjde a chcem to robiť postupne a hlavne u nás sa o dosť ťažšie zháňajú stromčeky ako u vás. nevadí (odroda+podnoz), keby to bolo ľahké, tak ma to nebaví... :)

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 10.5.2017 16:44

smiley Aby jste mně pak "nespílal" jako pan PP, kterého jsem lákal vysadit v nevhodné oblasti marhuľku a marhuľka ne a ne zabrat. Já mám výhodu, že na Vysočině mám na pokusy zhruba dvacetileté jabloně, sice bohatě porostlé lišejníkem a s místy oloupanou kůrou, ale jinak jsou vitální. Slivoně kupujte na myrobalánu, to je nejběžnější podnož, takže na nich určitě něco seženete. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz