Veľmi zaujímavé čítanie! Ja tiež aspoň zatiaľ nestriekam ničím, z princípu. Mám podobne postihnuté slivky na záhrade. Najviac 4-ročný Stanley, tam vždy po zime tieto lézie v kôre vyrezávám až do zdravého dreva, ošetrím rany octovým roztokom a zamažem balzamom. Nič lepšie ma zatiaľ nenapadlo, len takto riešim tie následky. Stromček našťastie tie rany postupne hojí a "hniloba" sa v ošetrenom mieste ďalej nešíri, ale tých poškodení mám každým rokom viac a viac a neviem ako dlho je tento spôsob ošetrovania pre stromček udržateľný. Ošetroval som najmä kostrové konáre, lebo tie sú kľúčové a tam sa mi to podarilo zastaviť. Ale šíri sa to ďalej. Samozrejme, nevyzerá to navonok príliš pekne, vidieť toľko ošetrených rán po konároch. No a tieto poškodenia som už objavil, aj keď zatiaľ vo výrazne menšom rozsahu, aj na Čačanskej Lepotici a tiež na Čačanskej rodnej. Toptaste je zatiaľ bez poškodení. Wangenheimovu mám tiež, ale ešte mladý stromček sadený nedávno, asi je ešte skoro aby sa to na ňom prípadne prejavilo. Okrem sliviek podobné poškodenia u iných ovocných druhov nemám. Veľké dík za túto Vašu cennú skúsenosť! To s Duranciami, Wangenheimovou atď. je zaujímavé. Igor